Ποιος είναι ο πιο δύσκολος όμιλος του Παγκοσμίου Κυπέλλου;

Είναι ο δεύτερος όμιλος του επερχόμενου Παγκοσμίου Κυπέλλου ο "όμιλος του θανάτου";

Η κλήρωση της 6ης Δεκεμβρίου ήταν η αφορμή για πολλές και μακροσκελείς αναλύσεις για την πιθανή εξέλιξη της διοργάνωσης μετά την πρώτη φάση και για εκτιμήσεις σχετικά με το βαθμό δυσκολίας κάθε ομίλου.

Η βρετανική εφημερίδα Guardian δίνει απαντήσεις στα ερωτήματα μέσω ενός επιστημονικού αλγορίθμου.

Οι επιστήμονες που δημιούργησαν τον τρόπο υπολογισμού του δυσκολότερου ομίλου συμπεριέλαβαν στα κριτήρια τη βαθμολογία των συμμετεχουσών χωρών στο FIFA Ranking.

Ακόμη, συμπεριέλαβαν το πρόγραμμα που ακολούθησαν για να φτάσουν μέχρι την τελική φάση. Ποια τετράδα ομάδων που κληρώθηκαν μαζί δηλαδή είχε το δυσκολότερο πρόγραμμα. Και πάλι μέσω δυσκολίας των αντιπάλων, με βάση σταθερές που μετρούν τη δυναμικότητά τους.

Επίσης, μέτρησαν τη θέση στην παγκόσμια κατάταξη, σε σύγκριση με κάθε αντίπαλο κάθε αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος στον όμιλο που κληρώθηκε και από την άλλη, μέτρησαν τους βαθμούς που συγκέντρωσαν οι ομάδες στην προκριματική φάση κάθε ηπείρου και έβγαλαν πηλίκο σε κάθε ζευγάρι που θα δώσει αγώνες ομίλων στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας.

Βάσει αυτών, δυσκολότερος όμιλος προκύπτει ότι είναι ο έβδομος με Γερμανία, ΗΠΑ, Γκάνα και Πορτογαλία και δεύτερος εκείνος της Ισπανίας, της Χιλής, της Ολλανδίας και της Αυστραλίας.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο όμιλος της Ουρουγουάης, της Ιταλίας, της Αγγλίας και της Κόστα Ρίκα.

Έπειτα, ακολουθεί ο όμιλος της Εθνικής μας ομάδας, με Κολομβία, Ακτή Ελεφαντοστού και Ιαπωνία και στην πέμπτη θεση είναι ο όμιλος της Αργεντινής (Βοσνία, Νιγηρία, Ιράν) και στην έκτη ο όμιλος της διοργανώτριας Βραζιλίας (Μεξικό, Κροατία, Καμερούν).

Ο όμιλος της Ελβετίας με τη Γαλλία (Εκουαδόρ, Ονδούρα) είναι στην έβδομη θέση και εκείνος με επικεφαλής το Βέλγιο (Ρωσία, Αλγερία, Νότια Κορέα) όγδοος και... καταϊδρωμένος.