Η Ισλανδία θα δώσει το εντός έδρας μπαράζ σε ουδέτερο;

Η Εθνική Ισλανδίας μπορεί να αναγκαστεί να δώσει μακριά από τη χώρα της το εντός έδρας μπαράζ πρόκρισης στο Μουντιάλ! Ο Σίντρι Σβέρισον, δημοσιογράφος της μεγαλύτερης εφημερίδας της χώρας "Morgunbladid", εξηγεί τον λόγο στην ιστοσελίδα novasports.gr.

Πριν την έναρξη της προκριματικής φάσης, λίγοι θα έδιναν πιθανότητες στην ποδοσφαιρική εκπρόσωπο της πιο αραιοκατοικημένης χώρας στην Ευρώπη να φτάσει έστω και μέχρι τα μπαράζ πρόκρισης στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014. Όμως η ομάδα του Λαρς Λάγκερμπακ τα κατάφερε και τη Δευτέρα ο δρόμος προς τη Βραζιλία μπορεί να φέρει μπροστά της την Ελλάδα.

Μόνο που η ιστορική πρόκριση έφερε μαζί της και έναν σημαντικό «πονοκέφαλο» για την ομοσπονδία της Ισλανδίας, οποία καλείται να φέρει εις πέρας κάτι που δεν είχε κάνει ποτέ στο παρελθόν: η χώρα του Βόρειου Ατλαντικού να φιλοξενήσει ποδοσφαιρικό παιχνίδι Νοέμβριο μήνα στο εθνικό στάδιο Laugardalsvollur!

Ο Σίντρι Σβέρισον εξηγεί σχετικά: "Η συζήτηση πλέον στην Ισλανδία είναι με το πώς θα καταστεί δυνατόν να γίνει παιχνίδι στο εθνικό στάδιο στα μέσα του Νοέμβρη, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί.

Ο καιρός μπορεί να είναι πολύ κρύος τον Νοέμβριο στην Ισλανδία, με χιόνι και βροχή. Πιθανότατα ο αγωνιστικός χώρος θα είναι παγωμένος. Η ισλανδική ποδοσφαιρική ομοσπονδία εξετάζει μεθόδους ώστε να κρατήσει το γήπεδο σε θερμοκρασία διεξαγωγής αγώνα".

Η έδρα της Εθνικής Ισλανδίας, χωρητικότητας 15.427 θεατών, βρίσκεται στην πρωτεύουσα της χώρας Ρέικιαβικ, όπου η θερμοκρασία τον Νοέμβριο μπορεί να κυμαίνεται από τους 4 έως τους μείον 2 βαθμούς περίπου. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το πώς ακριβώς θα είναι ο καιρός στις 15 Νοεμβρίου, με την υπάρχουσα υποδομή του Laugardalsvollur να μην είναι η κατάλληλη για αγώνες σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Παράλληλα το ματς δεν μπορεί όμως να διεξαχθεί σε άλλο γήπεδο της Ισλανδίας, όπως μας λέει ο ρεπόρτερ της Morgunbladid:

"Δυστυχώς το γήπεδο δεν έχει σύστημα υπόγειας θέρμανσης του αγωνιστικού χώρου όπως κάποια άλλα γήπεδα εδώ στην Ισλανδία. Είναι όμως ταυτόχρονα και το μόνο που έχει την άδεια της FIFA για τέτοια παιχνίδια".

Πλέον, οι υπεύθυνοι της ομοσπονδίας και του γηπέδου εξετάζουν όλες τις εναλλακτικές λύσεις ώστε το γήπεδο να είναι σε θέση να φιλοξενήσει το μεγάλο ραντεβού της Ισλανδίας, η οποία θέλει να γίνει η μικρότερη χώρα σε πληθυσμό που έπαιξε ποτέ σε Μουντιάλ!

"Το προσωπικό του γηπέδου συμβουλεύεται ειδικούς για γήπεδα του γκολφ στην Ισλανδία όσον αφορά το τι είναι καλύτερο να γίνει. Εξετάζεται το ενδεχόμενο το γήπεδο να καλυφθεί κάπως με μία τεράστια "κουβέρτα", ή να γίνει παραγγελία ενός ειδικού "φουσκωτού σπιτιού", το οποίο θα καλύψει τον αγωνιστικό χώρο και θα τον προστατέψει από το χιόνι και το κρύο. Αυτή θα ήταν όμως μία ακριβή λύση", μας πληροφορεί ο Σβέρισον.

Και αν τελικά οι Ισλανδοί δεν καταφέρουν να βρουν λύση με το Laugardalsvollur;

"Δεν υπάρχει σχέδιο Β. Αν δεν μπορέσουμε να παίξουμε εκεί, τότε θα αναγκαστούμε να πάμε εκτός Ισλανδίας και κανένας δεν το θέλει αυτό. Όλα θα εξαρτηθούν από τις καιρικές συνθήκες", καταλήγει ο Ισλανδός δημοσιογράφος.