Εθνικιστικό παραλήρημα του Τζακ Γουίλσιρ της Άρσεναλ

Σοκάρει ο Τζακ Γουίλσιρ της Άρσεναλ με τις δηλώσεις του περί "εθνικής καθαρότητας".

Ο μέσος των Κανονιέρηδων, γεννημένος στο Στίβενεϊτζ της Μεγάλης Βρετανίας τα έβαλε με τον επιθετικό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Αντνάν Γιανουζάι.

Ο Γιανουζάι γύρισε μόνος του το περασμένο Σάββατο τον αγώνα της Γιουνάιτεντ στο Στάδιο του Φωτός, όπου οι κόκκινοι διάβολοι βρίσκονταν να χάνουν από τη Σάντερλαντ με 1-0 με συμπληρωμένα τα τρία τέταρτα του παιχνιδιού, αλλά ο Βέλγος με δύο δικά του τέρματα, έδωσε τη νίκη στην ομάδα του Μόγιες με 2-1.

Ο 18χρονος έχει πολλαπλή καταγωγή από Βέλγιο, Αλβανία, Τουρκία και θα μπορούσε να παίξει και με τη φανέλα της Αγγλίας λόγω του νόμου της μόνιμης εγκατάστασης πληθυσμού που ισχύει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Άλλωστε, ο Γιανουζάι δεν έχει επιλέξει ακόμη σε ποια εθνική ομάδα θα αγωνιστεί.

Ωστόσο, ο Γουίλσιρ εξέφρασε χωρίς περιστροφές την άποψή του που προκάλεσε κατάπληξη με την απολυτότητά της: "Παίκτες που δεν έχουν γεννηθεί στην Αγγλία δεν πρέπει να παίζουν στην Εθνική και να φορούν το εθνόσημο με το λιοντάρι. Για μένα, να είσαι Άγγλος, είσαι Άγγλος, τέρμα! Μόνο τότε μπορείς να παίζεις για την εθνική Αγγλίας. Μην ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Εθνικής μας ομάδας κρίκετ που έχει κάνει Άγγλους πολλούς Νοτιοαφρικανούς για να αγωνίζονται με το εθνόσημο".

"Αν ζεις στην Αγγλία για πέντε χρόνια, αυτό δε σε κάνει Άγγλος. Η Εθνική Αγγλίας είναι για τους Άγγλους. Οι υπόλοιποι δε θα έπρεπε να μπορούν να παίζουν. Αν ζούσα στην Ισπανία, δε θα ήθελα να παίξω στην εθνική Ισπανίας. Πρέπει να θυμόμαστε ποιοι είμαστε και τι θέλουμε να κάνουμε. Είμαστε Άγγλοι και έχουμε ένα συγκεκριμένο ποδοσφαιρικό χαρακτήρα που άλλοι δεν έχουν: κάνουμε σκληρά τάκλιν, παίζουμε με το σώμα, χάνουμε δύσκολα, παλεύουμε ως το τέλος. Πρέπει να θυμόμαστε τις ρίζες μας και τι έχουμε μέσα μας", πρόσθεσε ο Γουίλσιρ, στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου για τον κρίσιμο αγώνα της Αγγλίας με το Μαυροβούνιο στις 22:00 της Παρασκευής 11 Οκτωβρίου στο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου.

Οι δηλώσεις του ποδοσφαιριστή της Άρσεναλ, όπως είναι λογικό, προκάλεσαν αντιδράσεις. Ο Τζον Μπαρνς, παλαίμαχος Άγγλος διεθνής, με καταγωγή από την Τζαμάικα, δήλωσε: "Το 1983 η Τζαμάικα δεν ασχολούνταν με το ποδόσφαιρο και δεν είχε καμία ελπίδα να περάσει στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Εγώ έπαιζα ποδόσφαιρο πολύ καλά και τελικά δε μεγάλωσα εκεί, αλλά εδώ όπου το ποδόσφαιρο λατρεύεται, όπως το λατρεύω εγώ".

Παράλληλα, υπενθύμισε στον Γουίλσιρ ότι ο Φάμπιο Καπέλο έκανε πολλά για τον ίδιο τον ποδοσφαιριστή για να τον βελτιώσει και στην Εθνική ομάδα και στο σύλλογό του, παρότι δεν είναι Άγγλος.