Αμφίπολη: Γύρω από τον μεγαλοπρεπή τύμβο παίζουν μπάλα!

Πέρα από το τεράστιο ενδιαφέρον με την ανακάλυψη του τάφου της Αμφίπολης, η περιοχή βγάζει και ποδοσφαιριστές και έχει και ομάδες στις ερασιτεχνικές κατηγορίες.

Στην περιοχή γύρω από την Αμφίπολη υπάρχουν τέσσερις ομάδες. Ο Μακεδονικός Μεσολακκιάς -πρόκειται για χωριό που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στον τύμβο- ο Άρης Πρώτης, από το χωριό του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο Εθνικός Ροδόλιβος και η Δόξα Παλαιοκώμης. Στο παρελθόν, όπως γράφει η εφημερίδα Goal, έγινε προσπάθεια από τον δήμο Αμφίπολης να συγχωνεύσει όλες αυτές τις ομάδες με ονομασία Αμφίπολη 2000, όμως δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Η περίμετρος του Τύμβου, ο οποίος έχει κυκλικό περίβολο, είναι 497 μέτρα, η διάμετρός του 160 μέτρα και το μέγιστο ύψος του φτάνει τα 23 μέτρα. Για να γίνει σύγκριση με τη Μεγάλη Τούμπα της Βεργίνας, όπου βρέθηκε ο μεγαλοπρεπής τάφος που αποδόθηκε στον βασιλιά Φίλιππο Β', εκείνη δεν υπερβαίνει τα 110 μέτρα σε περίμετρο.

Ο σκεπτικισμός των αρχαιολόγων: Αμφίπολη: Η σιωπή ταιριάζει στην αρχαιολογία

Αμφίπολη: Αποκαλύπτεται σε σχέδιο ο τάφος στο σύνολό του

Η σχέση της περιοχής, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, με την ομάδα του Άρη είναι έντονη. Η Μεσολακκιά έβγαλε τρεις παίκτες, οι οποίοι αγωνίστηκαν στην Α' Εθνική με τη φανέλα των κιτρίνων. Ο λόγος για τους Γιάννη Χατζηνικολάου, Νίκο Πασιαλή, που στις μέρες μας ακολουθούν καριέρα προπονητή και τον Νίκο Τσέλιο, με θητεία και σε Αναγέννηση Γιαννιτσών, Καστοριά και Τρίκαλα. Επίσης, από το ίδιο χωριό κατάγεται και ο Δημήτρης Ηλιάδης, ο οποίος έχει στο παρελθόν αναλάβει δύο φορές την προεδρία της -πάλαι ποτέ- ΠΑΕ Άρης!

Σημειώνεται ακόμα ότι ο Λέων της Αμφίπολης έχει μεταφερθεί από την κορυφή του τύμβου δίπλα στον ποταμό Στρυμόνα, κοντά στις εκβολές του. Εκεί ο αγγλικός στρατός είχε συναρμολογήσει το άγαλμα κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και το μετέφερε στην ακτή για να το φυγαδεύσει στο εξωτερικό. Τους σταμάτησε όμως η μάχη που έγινε με τους Βούλγαρους και η έλευση του ελληνικού στρατού.