Το Ευρωμπάσκετ βάφτηκε… Τρικολόρ !

Από τα πρώτα φαβορί για την κατάκτηση του φετινού Ευρωμπάσκετ ήταν πριν την έναρξη της διοργάνωσης η Γαλλία και, αντίθετα με την εθνική μας ομάδα, φρόντισαν να επιβεβαιώσουν στο παρκέ τον τίτλο αυτό, φτάνοντας στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου.

Στον τελικό της Λιουμπλιάνα, οι Γάλλοι ήταν σαρωτικοί, και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των Λιθουανών έφτασαν μάλλον άνετα στη νίκη, με σκορ 80-66.

Αυτή τη φορά δεν ήταν ο Τόνι Πάρκερ που οδήγησε τους Τρικολόρ στη νίκη, καθώς ο γκαρντ των Σαν Αντόνιο Σπερς ήταν αρκετά άστοχος και έμεινε στους 12 πόντους. Αντίθετα, εκπληκτικοί ήταν οι Μπατίμ (17 πόντοι και 6 ριμπάουντ) και Ντιό (15 πόντοι και 6 ριμπάουντ), ενώ πολύτιμη ήταν η συμβολή του Αζινκά στην άμυνα, καθώς μάζεψε 10 ριμπάουντ.

Για τους Λιθουανούς πάλευαν μόνοι τους ο Κλέιζα (19 πόντοι) και ο Καλνιέτις (20 πόντοι), όμως απέναντι σε μία τόσο φορμαρισμένη ομάδα δεν ήταν αρκετοί για να οδηγήσουν τη Λιθουανία στην υπέρβαση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Ευρωμπάσκετ που η Γαλλία που κατακτά το χρυσό μετάλλιο, καθώς στο παρελθόν οι Τρικολόρ είχαν φτάσει δύο φορές στον τελικό (το 1949 και το 2011), όμως είχαν ηττηθεί και τις δύο.

Όπως αναμενόταν, πολυτιμότερος παίκτης του Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας αναδείχθηκε ο Τόνι Πάρκερ, ο αδιαμφισβήτητος σταρ της γαλλικής ομάδας, που έδειξε την κλάση του σε μία ακόμα μεγάλη διοργάνωση.

Με το “πάρτυ” της Γαλλίας ολοκληρώθηκε το Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας, και οι εθνικές ομάδες ανανεώνουν το ραντεβού τους με τους μπασκετόφιλους για το Μουντομπάσκετ του 2014 στην Ισπανία, όπου ελπίζουμε να είναι και η Ελλάδα, αν κερδίσει μία από τις wild cards της FIBA. Το επόμενο Ευρωμπάσκετ θα διεξαχθεί το 2015 στην Ουκρανία.