Τρινκιέρι: Μένει μέχρι να φύγει;

Δύσκολες στιγμές δείχνει να περνάει ο προπονητής της Εθνικής μας ομάδας, Ανδρέα Τρινκιέρι, ο οποίος δέχτηκε έντονη κριτική για τις τελευταίες εμφανίσεις και τον αποκλεισμό από τη συνέχεια του Eurobasket. Εύκολη θα πείτε η κριτική, ειδικά μετά από ένα κακό αποτέλεσμα ή μία σειρά κακών αποτελεσμάτων. Δεν είναι σπάνιο άλλωστε κάποιοι να επωφελούνται από την αδυναμία κάποιου άλλου για να μπορέσουν να κερδίσουν έδαφος ή εντυπώσεις. 

Κανείς δεν αμφισβητεί το γεγονός ότι ο...πάλαι ποτέ "Προπονητής της Χρονιάς" στην Ιταλία, φέρει το δικό του μερίδιο ευθύνης. Σίγουρα όμως, δεν μπορεί να είναι ο μοναδικός υπαίτιος για τα άσχημα αποτελέσματα και την κατώτερη των προσδοκιών παρουσία του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος. 

Το συμβόλαιό του έχει διάρκεια δύο ετών. Τουλάχιστον αυτό λέει η συμφωνία. Στην Ελλάδα βέβαια είναι σύνηθες να την...πληρώνει σε κάθε ευκαιρία ο προπονητής. Ο Ιταλός έχει λίγους μόλις μήνες στον ελληνικό πάγκο. Και βέβαια τα δείγματα γραφής μπορεί να μην ήταν τα καλύτερα, δεδομένου ότι η πρώτη και μεγαλύτερή του ευκαιρία πήγε χαμένη. Για όλα τα πράγματα όμως χρειάζεται και κάποια υπομονή. Και ίσως μια δεύτερη ευκαιρία...

O Ιταλός, ακολουθώντας το μπασκετικό savoir vivre δεν παρέλειψε να απονείμει τα εύσημα στους παίκτες του για την προσπάθεια απέναντι στους Κροάτες, ενώ παράλληλα έκανε και έναν μικρό απολογισμό για την πορεία της επίσημης αγαπημένης που οδήγησε στον αποκλεισμό και την πρόωρη επιστροφή στα πάτρια εδάφη.

Σκέψεις παραίτησης

Ο ίδιος ο Τρινκιέρι πάντως, σκέφτεται πλέον αρκετά σοβαρά το ενδεχόμενο παραίτησης από το τιμόνι του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος. Ενδεικτικό της άσχημης ψυχολογίας του Ιταλού είναι οι δηλώσεις που έκανε στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου μετά το τέλος του χθεσινού αγώνα: “Είναι λάθος στιγμή να μιλήσουμε γι’ αυτό. Ίσως μετά από μια-δυο μέρες. Τώρα πρέπει να αναλύσουμε την κατάσταση, να καθίσουμε κάτω και με καθαρό μυαλό να αποφασίσουμε. Αυτή η χώρα αξίζει να έχει μία καλύτερη εκπροσώπηση από την Εθνική Ομάδα”.

Για το ματς με την Κροατία σχολίασε: “Ήταν δύσκολο να ετοιμάσουμε το ματς ψυχολογικά και σωματικά. Είχαμε δύο ευκαιρίες να κερδίσουμε. Θέλαμε πολύ τη νίκη, παλέψαμε σκληρά, κάναμε μεγάλες επιστροφές, αλλά δεν τα καταφέραμε. Κλειδί ήταν το τρίποντο του Μπογκντάνοβιτς. Αν είχαμε παίξει καλή άμυνα θα είχαμε κερδίσει τον αγώνα. Δεν είναι ώρα να μιλήσουμε για τη γενικότερη εικόνα. Είμαστε απογοητευμένοι κι ελπίζαμε σε κάτι καλύτερο”.

Για τις δυσκολίες και τους τραυματισμούς: “Είχαμε κάποιες δυσκολίες. Είχαμε τον τραυματισμό του Σπανούλη. Όλες οι άλλες ομάδες έχασαν ματς, αλλά εμείς κουβαλήσαμε τις ήττες. Η ήττα από τη Φινλανδία μάς πλήγωσε. Κάναμε ένα καταπληκτικό παιχνίδι απέναντι στην Ισπανία. Με τη Σλοβενία δεν ήμασταν καλοί, σήμερα κάναμε το καλύτερο δυνατό. Ήρθαμε με απουσίες και σε μία τόσο μεγάλη διοργάνωση είναι δύσκολο να αντεπεξέλθεις”

Για την άμυνα της Εθνικής: “Ήθελα να παίξουμε καλύτερη άμυνα. Δυστυχώς δεν το κάναμε στη διοργάνωση. Όμως δεν κατηγορώ τους παίκτες μου. Το μπάσκετ πηγαίνει όλο και περισσότερο στο κομμάτι της ενέργειας. Βλέπετε την Ουκρανία που προχωρά επειδή έχει δώδεκα αθλητές, που τρέχουν και πηδούν κάνοντας το γήπεδο να μοιάζει μικρότερο για τους αντιπάλους. Εμείς δεν το κάναμε αυτό στο βαθμό που θέλαμε. Οι ομάδες που προσπαθούν να παίξουν μπάσκετ αντιμετωπίζουν προβλήματα σε αυτή τη διοργάνωση”.

Όπως και να έχει πάντως, οι επόμενες ημέρες αναμένεται να κρίνουν πολλά ως προς την παραμονή του Τρινκιέρι στον ελληνικό πάγκο. Σε κάθε περίπτωση εκτός από τις προθέσεις του μετράει και η στήριξη – αν του παρασχεθεί – από την πλευρά της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης.

Εν αναμονή λοιπόν των εξελίξεων, που σε κάθε περίπτωση μετά από μία αποτυχία έρχονται πάντα, ταχύτερα του αναμενομένου.