Τα σενάρια πρόκρισης της Ελλάδας στους οκτώ του Ευρωμπάσκετ

Η Ελλάδα ξεκινά με το ένστικτο του νικητή που της έχει απομείνει τη δεύτερη φάση των ομίλων του Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας.

Στην πρεμιέρα με τους Ισπανούς, η "επίσημη αγαπημένη" επιπρόσθετα καλείται να διαχειριστεί και το ψυχολογικό μειονέκτημα από τις διαδοχικές νίκες των "φούριας ρόχας" από το 2002 και έπειτα.

Για την πρόκριση στην οκτάδα, τα πράγματα είναι τόσο απλά, όσο και δύσκολα. Η Εθνική χρειάζεται τρεις νίκες. Με αυτό το ρεκόρ, προκρίνεται και θα εξασφαλίσει την όσο το δυνατόν ψηλότερη θέση, όχι πάντως την πρώτη, ανάλογα με τα αποτελέσματα των υπολοίπων.

Υπάρχει, πάντα και η περίπτωση της ήττας από τους Ισπανούς. Σε αυτό το ενδεχόμενο, η ομάδα του Τρινκιέρι θα χρειάζεται δύο νίκες (με Σλοβενία και Κροατία), ειδάλλως θα αποκλειστεί από τη συνέχεια.

Η εθνική μας έχει ανάγκη το λιγότερο δύο νίκες και με όσο το δυνατόν μεγαλύτερες διαφορές, σίγουρα πάνω από 10 πόντους, προκειμένου πιθανές τριπλές ισοβαθμίες να μας φέρουν στην τετράδα του ομίλου.

Αν η Ελλάδα πετύχει δύο νίκες, χρειάζεται να μην πάρουν περισσότερες από μία νίκη οι Ισπανία, Σλοβενία, Φινλανδία και Κροατία. Με δύο νίκες της Εθνικής, αν Ισπανία, Σλοβενία και Κροατία, νικήσουν Φινλανδία και Ιταλία, η Ελλάδα αποκλείεται επίσης.

Αυτό συμβαίνει διότι η Ιταλία, που θα βρίσκεται στις δύο νίκες, έχει την ισοβαθμία με την Ελλάδα.  Ως αποτέλεσμα είναι περισσότερο ευνοϊκές νίκες των Ιταλών και των Φινλανδών στον όμιλο, σε συνδυασμό με τις δικές μας επιτυχίες.

Πάντως, στην πρώτη αγωνιστική της δεύτερης φάσης, το ιδεατό για την Εθνική είναι να κερδίσουν οι Κροάτες των Φινλανδούς (15:30) και οι Ιταλοί τους Σλοβένους (22:00), επειδή έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες πρόκρισης της ελληνικής ομάδας, ακόμη και αν σημειώσει μόνο δύο νίκες.