Γ. Μπαρτζώκας: Ένας προπονητής… βορείων προαστίων στο Λιμάνι

Μπορεί ο κόσμος του Ολυμπιακού να εκδηλώνει τη λατρεία του στο Βασίλη Σπανούλη, τον Κάιλ Χάινς, τον Γιώργο Πρίντεζη και τους άλλους παίκτες του Ολυμπιακού, μετά και τη θριαμβευτική πρόκριση στον τελικό της Euroleague για δεύτερη διαδοχική χρονιά, όμως ο “αρχιτέκτονας” του φετινού Ολυμπιακού, ο προπονητής Γιώργος Μπαρτζώκας, έχει μεγάλο μερίδιο στην επιτυχία αυτή, αν όχι το μεγαλύτερο.

Ποιος είναι όμως ο Γιώργος Μπαρτζώκας, ο άνθρωπος που κλήθηκε το καλοκαίρι να διαδεχθεί τον απόλυτα επιτυχημένο Ντούσαν Ίβκοβιτς μετά από μία “μαγική” χρονιά για τον Ολυμπιακό και τελικά μάλλον δικαιώνει τη διοίκηση της ομάδας για την επιλογή της;

Ο Μπαρτζώκας γεννήθηκε στις 11 Ιουνίου του 1965 και ως μπασκετμπολίστας αγωνίστηκε μόνο στον Γ.Σ. Αμαρουσίου. Ωστόσο, η καριέρα του ως παίκτη στιγματίστηκε από μία σειρά σοβαρών τραυματισμών, εξαιτίας των οποίων αναγκάστηκε να αποσυρθεί από την ενεργό δράση μόλις στα 22 του χρόνια, το 1987.

Μετά από πολλά χρόνια σε πάγκους ομάδων των βορείων προαστίων που αγωνίζονταν στην ΕΣΚΑ (Πεύκη, Κηφισιά, Βριλήσσια), ο Μπαρτζώκας δέχτηκε το 2002 να γίνει το “δεξί χέρι” του Παναγιώτη Γιαννάκη, που τότε ήταν προπονητής στο Μαρούσι. Εκεί έμεινε ως βοηθός προπονητή μέχρι το 2006, όταν και αποφάσισε να χαράξει το δικό του δρόμο.

Το 2006 ανέλαβε τις τύχες της Ολύμπιας Λάρισας, με την οποία στην πρώτη του χρονιά κατέκτησε την 7η θέση στο πρωτάθλημα της Α1, εξασφαλίζοντας για πρώτη φορά στην ιστορία της ομάδας τη συμμετοχή της στα πλέι-οφ, ένα κατόρθωμα που επαναλήφθηκε και την επόμενη χρονιά. Το 2009, ωστόσο, επέστρεψε εκεί από όπου ξεκίνησε, στο Μαρούσι, αυτή τη φορά σαν προπονητής.

Η θητεία του στο Μαρούσι όμως ήταν σύντομη, και το 2010 τον βρήκε στον Πανιώνιο, όπου και παρέμεινε μέχρι το 2012, όταν και έληξε το συμβόλαιό του. Εκεί βρήκε την ευκαιρία ο Ολυμπιακός, μετά την αποχώρηση του Ντούσαν Ίβκοβιτς, και τον έκανε “δικό του”.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας μπήκε αρκετές φορές φέτος στο στόχαστρο των οπαδών του Ολυμπιακού, οι οποίοι του καταλόγιζαν απειρία σε μεγάλα παιχνίδια, όμως ο προπονητής του Ολυμπιακού έδωσε σήμερα τις απαντήσεις του με τον καλύτερο τρόπο: Οδηγώντας τους Ερυθρόλευκους μία ανάσα από το πολυπόθητο repeat της κατάκτησης της Euroleague...