Μπαρτζώκας : Αναζητάμε διαρκώς νέες προκλήσεις

Ικανοποιημένος από τη μέχρι στιγμής πορεία των ερυθρολεύκων στη Euroleague δήλωσε ο προπονητής του Ολυμπιακού, Γιώργος Μπαρτζώκας, στη συνέντευξη τύπου πριν τον αγώνα της Παρασκευής με την ΤΣΣΚΑ. Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο Έλληνας τεχνικός, η ομάδα του αναζητάει διαρκώς νέες προκλήσεις και παρά τη δύσκολη φετινή χρονιά η ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού τα κατάφερε σε όλες τις διοργανώσεις. 

Από την πλευρά του, ο αρχηγός, Βασίλης Σπανούλης, στάθηκε στο γεγονός ότι η ομάδα του μόνο τυχαία δεν κατέκτησε πέρυσι το τρόπαιο, κάτι που αποδεικνύεται από τη φετινή της παρουσία στο final four. Το μόνο που συμβούλεψε τους συμπαίκτες του είναι να το χαρεί ο καθένας όπως νομίζει. 

Αναλυτικά οι δηλώσεις:

Γιώργος Μπαρτζώκας (προπονητής Ολυμπιακού): "Το πιο σημαντικό για μένα από τότε που έκανα αυτή τη δουλειά αποτελεί η πρόκριση του Ολυμπιακού στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας. Συμμετέχουμε ως ομάδα στα τέσσερα φάιναλ φορ των τελευταίων πέντε χρόνων. Φέτος, ήταν η πιο δύσκολη χρονιά, γιατί ήμασταν οι πρωταθλητές και όλοι είχαν υψηλό κίνητρο να μας νικήσουμε. Εμείς όμως καταφέραμε και μείναμε στην κορυφή. Και μάλιστα στην πιο δύσκολη και ανταγωνιστική Ευρωλίγκα όλων των εποχών. Με τόσα πολλά παιχνίδια και τόσο ισχυρές ομάδες (φέτος αυξήθηκαν οι αγώνες στη φάση των “16”. Είμαστε ικανοποιημένοι που είμαστε εδώ και αναζητούμε νέες προκλήσεις".

Ποια στοιχεία θα επιστρατεύσει ο Ολυμπιακός στον αυριανό ημιτελικό με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας; «Θα επιστρατεύσουμε όποια στοιχεία μας χαρακτηρίζουν όλη τη σεζόν: ενθουσιασμό, μαχητικότητα, διεκδίκηση της νίκης μέχρι τέλος και φυσικά θα προσπαθήσουμε να εκφράσουμε το ταλέντο των παικτών μας. Η διαχείριση τόσο δύσκολων καταστάσεων φέτος μας χαλύβδωσε».

Ο Μπαρτζώκας συνέχισε: "Το κίνητρο είναι τεράστιο. Η συγκέντρωση κάθε παίκτη θα είναι στον υπέρτατο βαθμό. Νιώθω υπερήφανος που έχουμε τον MVP (Σπανούλης) και τον καλύτερο νέο παίκτη (Παπανικολάου) του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Μέσα από το ομαδικό μας παιχνίδι κέρδισαν τα προσωπικά βραβεία αυτά τα παιδιά. Ομαδικότητα, μαχητικότητα και διεκδίκηση κάθε μπάλας είναι το μυστικό, επαναλαμβάνω".

Έτορε Μεσίνα (προπονητής ΤΣΣΚΑ Μόσχας): "Η Ευρωλίγκα και η φάση των “16” μπορούν να συγκριθούν μόνο με τα πλέι οφ του NBA. Από θέμα συναισθημάτων, έντασης, ποιότητας! Είμαστε εδώ για να απολαύσουμε αυτό το φάιναλ φορ. Ελπίζω όλη η κακή τύχη να πήγε στην ΤΣΣΚΑ πέρυσι στον τελικό με τον Ολυμπιακό και φέτος να είναι η σειρά μας για λίγη τύχη! Πόσο μάλλον τώρα που αντιμετωπίζουμε την ίδια ομάδα στον ημιτελικό αύριο. Το 2005 όταν ανέλαβα την ΤΣΣΚΑ Μόσχας για πρώτη φορά, είχε ηττηθεί στο φάιναλ φορ, μέσα στη Μόσχα. Ήταν παρόμοια η απογοήτευση. Γι’ αυτό και όλη τη χρονιά φέτος προσπαθούσα μόνο να συγκεντρωνόμαστε στο πως θα βελτιωθούμε ως ομάδα και γι’ αυτό το χειρότερο είναι να συγκεντρωθούμε στον περυσινό τελικό. Κοιτάμε μπροστά και όλα θα φανούν μέσα στο παρκέ αύριο".

Βασίλης Σπανούλης (αρχηγός Ολυμπιακού): "Για εμάς και για όλους εδώ είναι γνωστό πως ο επόμενος χρόνος μετά την κατάκτηση του τροπαίου είναι ο πιο δύσκολος για τον πρωταθλητή Ευρώπης. Το γεγονός ότι είμαστε εδώ είναι πολύ σημαντικό για εμάς. Αποδεικνύουμε πως πέρυσι δεν πήραμε τυχαία το τρόπαιο. Το αυριανό παιχνίδι με την ΤΣΣΚΑ είναι ένα τελείως διαφορετικό ματς από το περυσινό. Και οι δύο ομάδες έχουμε αλλάξει φιλοσοφία. Κάποιοι παίκτες είναι διαφορετικοί. Είναι απλά ένα διαφορετικό παιχνίδι. Όλοι έχουμε τεράστιο κίνητρο και μόνο που αγωνιζόμαστε σε ένα φάιναλ φορ. Δεν έχω να δώσω κάποια συμβουλή στους συμπαίκτες μου. Ο καθένας μπορεί να το απολαύσει, να το χαρεί και να το ζήσει μόνος του, όπως θέλει και όπως νομίζει".

Ο Σπανούλης συνέχισε: "Πίεση υπήρχε όλη τη χρονιά. Από τη στιγμή που καταφέραμε να είμαστε εδώ στο Λονδίνο, σημαίνει πως κάναμε αυτό που έπρεπε και πάμε τώρα για κάτι καινούριο. Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να ξαναπροκριθούμε στον τελικό".

Στο τέλος, απάντησε για τη δήλωση του Γκάλη πως ο Σπανούλης θυμίζει περισσότερο το διεισδυτικό στιλ παιχνιδιού του: "Έπρεπε να γίνει πολλά χρόνια πριν ένας αγώνα προς τιμή του Γκάλη, αλλά όπως είπε και ο ίδιος… κάλλιο αργά παρά ποτέ. Ο Γκάλης είναι ο λόγος που παίζω μπάσκετ και ήμουν τυχερός να τα δω κι από κοντά, αν και δεν είμαι τόσο μεγάλος. Ο Γιαννάκης, ο Φασούλας, ο Χριστοδούλου και άλλοι έχουν προσφέρει πολλά στο μπάσκετ και πρέπει να τιμηθούν με ανάλογο τρόπο γιατί το αξίζουν".

Νέναντ Κρστιτς (αρχηγός ΤΣΣΚΑ Μόσχας): "Τι έμαθα από την περυσινή μου εμπειρία σε φάιναλ φορ Ευρωλίγκας; Έμαθα πως είναι να χάνεις το παιχνίδι και το τρόπαιο στο τελευταίο δευτερόλεπτο, αλλά και πώς να προετοιμάζομαι πνευματικά και σωματικά. Είναι ξεχωριστές οι συνθήκες ενός φάιναλ φορ και νομίζω πως αυτή τη φορά στην ΤΣΣΚΑ είμαστε πανέτοιμοι. Είναι η πρώτη φορά που χάνω από μία ομάδα στον τελικό και την επόμενη χρονιά αντιμετωπίζω την ίδια ομάδα στον ημιτελικό, οπότε δεν μπορώ να συγκρίνω το βαθμό άγχους και πίεσης. Ναι, νιώθω πίεση και μόνο που είμαι στο φάιναλ φορ. Κάθε παίκτης και κάθε ομάδα θέλει πάντα να κερδίζει κι αυτό σε γεμίζει άγχος".