Euroleague: Τα σενάρια πρόκρισης για Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό

Τη νίκη-πρόκριση αναζητεί απόψε ο Ολυμπιακός στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας ενάντια στη ρωσική Χίμκι. Την ίδια ώρα, ο εξασφαλισμένος Παναθηναϊκός υποδέχεται την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στο ΟΑΚΑ, με στόχο το όσο το δυνατόν καλύτερο πλασάρισμα.

Αυτό, που ενδιαφέρει τους ερυθρόλευκους, είναι να κερδίσουν, έστω και με... μισό πόντο, ώστε να μπουν στη φάση των προημιτελικών. Η εντός έδρας ήττα από τη Μακάμπι περιέπλεξε τα πράγματα, ωστόσο - ακόμη και με ήττα από τους Ρώσους στο Νέο Φάληρο - ο Ολυμπιακός μπορεί υπό προϋποθέσεις να πάρει το εισιτήριο για τους οκτώ, αλλά η τύχη του δε θα εξαρτάται από τα χέρια του.

Με νίκη και ευνοϊκά αποτελέσματα στους υπόλοιπους αγώνες, από την άλλη, οι πρωταθλητές Ευρώπης μπορούν να καταταχθούν ακόμη και δεύτεροι. Πιθανή είναι, πάντως, η σύγκρουση των δύο "αιωνίων" στα προημιτελικά, αν εξετάσει κανείς τα πιθανότερα σενάρια.

Τα σενάρια για τον Ολυμπιακό

Δεύτερη θέση

Εκτός από τη νίκη επί της Χίμκι, οι ερυθρόλευκοι χρειάζονται ταυτόχρονα ήττα της Μακάμπι Τελ Αβίβ στη Βαρκελώνη από την αδιάφορη και πρώτη του ομίλου Μπαρτσελόνα, καθώς οι Ισραηλινοί υπερτερούν του Ολυμπιακού σε διπλή ισοβαθμία.

Τρίτη θέση

Αν η Μακάμπι φύγει με το "διπλό" από τη Βαρκελώνη, θα υπάρξει τριπλή ισοβαθμία ανάμεσα σε Ολυμπιακό, Χίμκι, Σιένα ή Κάχα Λαμποράλ. Σε περίπτωση νίκης της Σιένα, οι Πειραιώτες θα τερματίσουν τρίτοι, αν ηττηθούν με διαφορά μέχρι τριών πόντων. Επίσης, αν μία εκ των Μακάμπι και Κάχα Λαμποράλ δεν κερδίσει, και ο Ολυμπιακός χάσει με έναν πόντο.

Τέταρτη θέση

Αν ο Ολυμπιακός χάσει με τέσσερις πόντους και η Κάχα Λαμποράλ ηττηθεί, ή αν χάσει από δύο έως δώδεκα πόντους και η Κάχα κερδίσει.

Πέμπτη θέση και εκτός πλέι-οφ

Αν ο Ολυμπιακός ηττηθεί από πέντε πόντους και πάνω με νίκη της Μακάμπι, ή από δώδεκα πόντους και πάνω με νίκη και Μακάμπι και Κάχα.

Το... τρελό σενάριο της τετραπλής ισοβαθμίας

Αν ηττηθεί η Μακάμπι από την Μπαρτσελόνα, τότε προκύπτει τετραπλή ισοβαθμία ανάμεσα σε Ολυμπιακό, Κίμκι, Μακάμπι, Κάχα Λαμποράλ ή Σιένα. Σε αυτό το σενάριο, οι ερυθρόλευκοι θα τερματίσουν τρίτοι αν ηττηθούν με διαφορά έως 10 πόντους και νικήσει η Κάχα, ενώ τέταρτοι αν χάσουν με 11 πόντους. Εκτός πλεϊ οφ θα μείνουν αν χάσουν με 12 πόντους και πάνω. Αντίστοιχα, αν η Σιένα νικήσει και ο Ολυμπιακός χάσει με διαφορά έως 20 πόντους, θα τερματίσει τέταρτος, ενώ αν χάσει με παραπάνω από 20 πόντους αποκλείεται από τη συνέχεια της διοργάνωσης.

Η περίπτωση του Παναθηναϊκού

Για το τριφύλλι τα πράγματα είναι πιο απλά και όχι τόσο περίπλοκα. Οι πράσινοι μπορούν να τερματίσουν ακόμη και στην πρώτη θέση.

Πρώτη θέση

Σε περίπτωση που η Ρεάλ νικήσει την Εφές στη Μαδρίτη, τότε θα υπάρξει τριπλή ισοβαθμία στην κορυφή του ομίλου ανάμεσα σε Παναθηναϊκό, ΤΣΣΚΑ και Ρεάλ. Τότε, οι πράσινοι, για να τερματίσουν πρώτοι, θα πρέπει να κερδίσουν την ΤΣΣΚΑ στο ΟΑΚΑ με 23 πόντους.

Δεύτερη θέση

Στην παραπάνω περίπτωση της τριπλής ισοβαθμίας, ο Παναθηναϊκός θα καταταγεί δεύτερος αν κερδίσει με 20, 21 ή 22 πόντους την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Επίσης, χρειάζεται νίκη με τέσσερις πόντους, αν ηττηθεί η Ρεάλ Μαδρίτης από την Εφές Πίλσεν.

Τρίτη θέση

Αν ο Παναθηναϊκός νικήσει με λιγότερους από τέσσερις πόντους.

Τέταρτη θέση

Αν το τριφύλλι ηττηθεί από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας με οποιαδήποτε διαφορά πόντων.