Εθνική μπάσκετ: Ο δρόμος για τη wild card

Η wild card για το επερχόμενο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ισπανίας στο μπάσκετ στριφογυρνά συνέχεια στο μυαλό του προέδρου της ΕΟΚ, Γιώργου Βασιλακόπουλου.

"Είναι το θέμα που μας απασχολεί όλους. Άλλωστε, μιας και μιλάμε για την εθνική ομάδα, εξαρτάται και το πως θα προχωρήσει από εδώ κι εμπρός, ποιος θα είναι ο προπονητής και όλα αυτά, από το αν θα πάρουμε την κάρτα συμμετοχής στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ή όχι. Διότι αλλιώς θα είναι η πορεία μας προς το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και αλλιώς θα είναι η πορεία μας προς μία φάση προκριματική για το Πανευρωπαϊκό. Ανοίγουν άλλοι δρόμοι, τελείως διαφορετικοί", δήλωσε ο κ. Βασιλακόπουλος.

"Είναι πολύ σημαντικό το να πάρουμε αυτή την κάρτα και μπορώ να πω ότι τον τελευταίο καιρό ασχολούμαι συνέχεια με αυτό το θέμα. Και σε προσωπικό επίπεδο. Αλλά δεν εξαρτώνται όλα από τις προσωπικές σχέσεις και από το εύρος και την αξιοπιστία που έχει το ελληνικό μπάσκετ και η ελληνική ομοσπονδία. Ενώ στα αθλητικά κριτήρια και, γενικότερα, στα οργανωτικά είμαστε πρώτοι, υπάρχει ένας όρος που αφορά κάποια δωρεά στο Ίδρυμα της FIBA για την ανάπτυξη του αθλήματος. Εκεί εμείς δεν είμαστε τόσο δυνατοί οικονομικά. Εάν κάποιος εμφανιστεί και πει δίνω 5-10 εκατομμύρια ευρώ, οπωσδήποτε θα έχει ένα προβάδισμα", πρόσθεσε, ρίχνοντας και τον οικονομικό παράγοντα στην... αρένα.

"Το μπάσκετ και γενικότερα ο αθλητισμός σαν έκφραση της κοινωνίας επηρεάζεται από την κρίση. Διανύουμε περίοδο προσαρμογής στα πραγματικά και στα αληθινά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας. Περάσαμε μία περίοδο πλασματικής ευημερίας και ευφορίας ψεύτικης. Αυτή την στιγμή είμαστε υποχρεωμένοι να προσαρμοστούμε στις πραγματικές δυνατότητες αυτού του τόπου. Και αυτό γίνεται", σχολίασε ο πρόεδρος της ΕΟΚ.

Η διαδικασία θα αρχίσει από το Μπουένος Άιρες, όπου ο κ. Βασιλακόπουλος θα είναι παρών για να καταθέσει τη σχετική έκθεση της Ελληνικής Καλαθοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

Οι χώρες, σε πρώτη φάση, με εισήγηση του Γενικού Γραμματέα της FIBA, Πάτρικ Μπάουμαν, θα μειωθούν σε επτά ή οκτώ.

Η τελική απόφαση θα ληφθεί την 1η Φεβρουαρίου του 2014.