Αλλάζουν οι κανόνες της Euroleague

Νέοι κανόνες θα ισχύουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις (Euroleague, EuroCup) από τη σεζόν 2014/2015, όπως ανακοίνωσε η διοργανώτρια αρχή.

Οι αλλαγές είχαν γίνει γνωστές τις προηγούμενες εβδομάδες, αλλά πλέον είναι και επίσημο. Μάλιστα, αρκετές εξ αυτών, όπως η μικρότερη διάρκεια στα τάιμ άουτ αλλά και στους χρόνους μεταξύ των δεκαλέπτων αλλά και η εκτέλεση μίας βολής στην τεχνική ποινή αντί για δύο, θα τεθούν σε ισχύ από τη σεζόν που ξεκινάει τις επόμενες ημέρες.

Τις παρακάτω αλλαγές, θα υιοθετήσει και η FIBA, αλλά μετά το πέρας της διοργάνωσης του Παγκοσμίου πρωταθλήματος 2014 στα γήπεδα της Ισπανίας.

Αναλυτικά:

1) Η τεχνική ποινή αντί δύο βολών και κατοχή της μπάλας για την αντίπαλη ομάδα, θα επισύρει πλέον μία βολή και κατοχή της μπάλας.

2) Ένας παίκτης που θα δέχεται δύο τεχνικές ποινές θα αποβάλλεται από τον αγώνα.

3) Ο αγώνας αρχίζει με τζάμπολ. Η ομάδα που το κερδίζει θα έχει την πρώτη επίθεση και στην τέταρτη περίοδο, ενώ εκείνη που το χάνει θα έχει την πρώτη επίθεση στη δεύτερη και τρίτη περίοδο. Τζάμπολ θα γίνεται σε κάθε παράταση, όπως επίσης και σε όλες τις άλλες περιπτώσεις που μέχρι πρότινος η κατοχή δινόταν εναλλάξ με το περίφημο βελάκι στη γραμματεία (όταν δύο παίκτες κρατούν την μπάλα, όταν η μπάλα «σφηνώνει» μεταξύ ταμπλό και στεφάνης κλπ.).

4) Αντί δύο τάιμ άουτ 60 δευτερολέπτων στο πρώτο ημίχρονο και τριών στο δεύτερο, πλέον κάθε ομάδα θα έχει ένα τάιμ άουτ 60 κι ένα τάιμ άουτ 30 δευτερολέπτων στο πρώτο ημίχρονο, ενώ στο δεύτερο ημίχρονο θα έχει δύο τάιμ άουτ 60 και ένα 30 δευτερολέπτων. Για κάθε παράταση, κάθε ομάδα θα έχει από ένα τάιμ άουτ 60 δευτερολέπτων. Σημειώνεται πως στο τελευταίο δίλεπτο της τελευταίας περιόδου κάθε ομάδα μπορεί να πάρει ένα τάιμ άουτ 60 κι ένα τάιμ άουτ 30 δευτερολέπτων.

5) Ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης περιόδου, της τρίτης και της τέταρτης, αλλά και μέχρι την παράταση ή μεταξύ των παρατάσεων μειώνεται από 120 σε 90 δευτερόλεπτα.

Πηγή: novasports.gr