Οι ομάδες που χάνουν έχουν… παχύτερους οπαδούς!

Πιάνετε τον εαυτό σας να κατευθύνεται προς το ψυγείο μετά από μια οδυνηρή ήττα της αγαπημένης σας ομάδας; Μην ανησυχείτε – δεν είστε μόνοι! Ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι οπαδοί που η ομάδα τους έχασε την Κυριακή κατανάλωσαν 10% περισσότερες θερμίδες την επόμενη ημέρα και 16% περισσότερα κορεσμένα λιπαρά. Οι οπαδοί ομάδων που κέρδισαν έφαγαν λιγότερο απ' όσο συνήθως: 5% λιγότερες θερμίδες και 9% λιγότερα κορεσμένα λιπαρά, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα.

Οι ερευνητές, για να βρουν εάν οι διατροφικές συνήθειες των οπαδών επηρεάζονταν από την απόδοση της ομάδας τους, έδωσαν στους 726 συμμετέχοντες «διατροφικά ημερολόγια» για να σημειώνουν τι καταναλώνουν καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, πριν και μετά την Κυριακή.

Το αποτέλεσμα; Αν μένετε σε μια πόλη που ζει και αναπνέει για την Κυριακή, το φαγητό κατά πάσα πιθανότητα θα είναι «βαρύτερο»: Σε οκτώ πόλεις με πολύ αφοσιωμένους οπαδούς, οι άνθρωποι κατανάλωναν 28% περισσότερα κορεσμένα λιπαρά μετά από μια ήττα και 16% λιγότερα μετά από νίκη.

Τα αποτελέσματα επιβεβαιώθηκαν και με μια δεύτερη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία.

Ποια είναι τα καλά νέα; Οι ερευνητές βρήκαν μια λύση: «Μετά από μια ήττα, γράψτε σε ένα χαρτί τα σημαντικά πράγματα της ζωής σας. Η τεχνική αυτή, που την αποκαλούμε αυτοεπιβεβαίωση, μπορεί να εξαφανίσει τις κακές ψυχολογικές συνέπειες μιας ήττας», λένε οι Δρ. Γιαν Κορνίλ και Πιέρ Σαντόν της Επαγγελματικής Σχολής INSEAD.

Το πρόβλημα που παραβλέπουν οι ερευνητές, είναι ότι ο αφοσιωμένος οπαδός θα συμπεριλάβει στη λίστα των σημαντικών πραγμάτων και την ομάδα του – και θα σπεύσει πάλι προς το ψυγείο!