Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κολύμβησης: «Χρυσός» ο Παπαστάμος – Χάλκινο η Ελλάδα στα 4Χ200 μ. ελεύθερο ανδρών

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κολύμβησης: «Χρυσός» ο Παπαστάμος – Χάλκινο η Ελλάδα στα 4Χ200 μ. ελεύθερο ανδρών

Ο Έλληνας πρωταθλητής πήρε το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι - Μετά από 18 χρόνια μετάλλιο σε ομαδικό αγώνισμα για την Ελλάδα

Δύο μετάλλια πανηγύρισε η ελληνική αποστολή στην πρεμιέρα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος κολύμβησης του Βελιγραδίου με τον Απόστολο Παπαστάμο στα 400 μ. μικτή ατομική και την ομάδα των ανδρών στα 4Χ200 μ. ελεύθερο.

Η αρχή έγινε με τον Απόστολο Παπαστάμο, ο οποίος έκανε την κούρσα της ζωής του στον τελικό των 400 μ. μικτή ατομική και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με χρόνο 4:10.83, καταρρίπτοντας μετά από 5 χρόνια το δικό του πανελλήνιο ρεκόρ και ταυτόχρονα έπιασε το όριο για το Παρίσι, εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες, για δεύτερη φορά στην καριέρα του. Ο Παπαστάμος κατάφερε στο 100άρι της πεταλούδας (που δεν είναι το καλό του στιλ) να ακολουθήσει από κοντά τους δύο Ούγγρους, Μπάλαζ Χόλο και Γκάμπορ Ζόμπορι, και στο ύπτιο «πήρε κεφάλι» στην κούρσα, για να αυξήσει σημαντικά τη διαφορά του στο πρόσθιο.

Αν και δεν είχε πολλές δυνάμεις στο τελευταίο 50άρι, άντεξε στην αντεπίθεση των Μαγυάρων και εξασφάλισε το χρυσό μετάλλιο. Τερμάτισε σε 4:10.83, βελτιώνοντας κατά ένα και πλέον δευτερόλεπτο το 4:11.93 που είχε κάνει στις 24 Αυγούστου 2019 στη Βουδαπέστη, όταν αναδείχθηκε πρωταθλητής κόσμου σε επίπεδο εφήβων (η επίδοσή του μάλιστα ήταν τότε παγκόσμιο ρεκόρ της κατηγορίας). Παράλληλα, ο 23χρονος κολυμβητής εκμεταλλεύθηκε την τελευταία ευκαιρία του για να πάρει την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς, πιάνοντας με μεγάλη διαφορά το όριο (4:12.50).

Ο Χόλο πήρε τη δεύτερη θέση με 4:11.51 και ο Ζόμπορι την τρίτη με 4:11.70, ενώ πολύ καλή εμφάνιση πραγματοποίησε και ο Δανιήλ Γιουρτζίδης, ο οποίος τερμάτισε τετάρτος με 4:16.64, χρόνος που συνιστά ατομικό ρεκόρ. Να σημειωθεί ότι το μετάλλιο του Παπαστάμου είναι το δεύτερο που κατακτά η Ελλάδα στα 400μ. μικτή σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, μετά το χάλκινο του Γιάννη Δρυμωνάκου το 2012, ενώ ο αθλητής του Ολυμπιακού γίνεται ο πέμπτος Ελληνας κολυμβητής που αναδεικνύεται πρωταθλητής Ευρώπης, μετά τον Αρη Γρηγοριάδη (δις), τον Ανδρέα Βαζαίο, την Αννα Ντουντουνάκη και τον Απόστολο Χρήστου.

Το δεύτερο μετάλλιο που πανηγύρισε η ελληνική αποστολή ήταν το χάλκινο με την ομάδα 4Χ200 μ. ελεύθερο, με τους Δημήτρη Μάρκο, Κώστα Εγγλεζάκη, Κώστα Στάμου και Ανδρέα Βαζαίο, που κατέλαβε την τρίτη θέση στον τελικό με χρόνο 7:09.73 και χάρισε στη χώρα μας μετάλλιο σε ομαδικό αγώνισμα μετά από 18 χρόνια, ξανά στην ίδια «σκυταλοδρομία» που είχε ανέβει δύο φορές στο τρίτο σκαλί του βάθρου, το 2002 και το 2006. Το χρυσό μετάλλιο πήρε η Λιθουανία με 7:08.04 και το ασημένιο η Ουγγαρία με 7:09.59.

Ο Μάρκος έπεσε αυτή τη φορά πρώτος και κολύμπησε σε 1:47.12, όχι μακριά από το δικό του πανελλήνιο ρεκόρ (1:46.65) και έδωσε δεύτερος, πίσω από την Ουγγαρία. Ακολούθησε ένα εξαιρετικό 200άρι από τον Κώστα Εγγλεζάκη, ο οποίος έκανε ανεπίσημο πέρασμα σε 1:46.60 και «πήρε κεφάλι» στην κούρσα. Ο Κώστας Στάμου άντεξε στο πρώτο 100άρι του, αλλά στη συνέχεια υποχώρησε δεύτερος (πέρασμα 1:48.61), πίσω από την Ουγγαρία, με το Ισραήλ και τη Λιθουανία να ακολουθούν από κοντινή απόσταση.

Η χώρα της Βαλτικής είχε όμως τελευταίο τον πολύ δυνατό και έμπειρο Ντάνας Ράπσις, που πέρασε μπροστά και της χάρισε τη νίκη και το πρώτο της χρυσό μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στους άνδρες (η Λιθουανία είχε ως σήμερα τρία χρυσά, όλα με τη Ρούτα Μεϊλουτίτε). Ο Ανδρέας Βαζαίος (1:47.40) υποχώρησε τέταρτος, αλλά στα τελευταία μέτρα κατάφερε να ξεπεράσει τον Ισραηλινό Κουέν Γκρούμι και να χαρίσει στη χώρα μας το χάλκινο μετάλλιο, πρώτο σε ομαδικό αγώνισμα μετά από 18 χρόνια, στο ίδιο αγώνισμα που είχαν έρθει και τα δύο προηγούμενα (επίσης χάλκινα).