Euroleague: «Σκληρός» ο Παναθηναϊκός έκανε την πρώτη του νίκη φέτος με… θύμα την Μπάγερν

Euroleague: «Σκληρός» ο Παναθηναϊκός έκανε την πρώτη του νίκη φέτος με… θύμα την Μπάγερν

Οι πράσινοι επικράτησαν με 78-71 στο ΟΑΚΑ

Ο σκληροτράχηλος Παναθηναϊκός κατάφερε να κάνει την πρώτη του νίκη φέτος στην Euroleague, καθώς στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής επικράτησε της Μπάγερν με 78-71 στο ΟΑΚΑ.

Οι «πράσινοι» δεν έχασαν ποτέ το προβάδισμα στο σκορ έχοντας φτάσει την διαφορά στο +16 ενώ προηγήθηκαν και με +13 δύο λεπτά πριν από το τέλος του αγώνα. Η Μπάγερν δεν παρατούσε τα όπλα και προσπαθούσε να βάλει (και έβαζε) δύσκολα στην ελληνική ομάδα μειώνοντας και σε 74-71 στα 11'' πριν από το τέλος του αγώνα. Όμως ο Παναθηναϊκός άντεξε στο τέλος στους κραδασμούς των Βαυαρών και... άνοιξε τον δικό του λογαριασμό στην Euroleague.

Ο Λευτέρης Μαντζούκας ήταν ο παίκτης-κλειδί στην τελευταία περίοδο ευστοχώντας σε δύο κρίσιμα -όσο και σημαντικά- τρίποντα ξεκολλώντας την ομάδα του στο σκοράρισμα, ενώ ο Ματίας Λεσόρ ναι μεν ήταν καλός επιθετικά αλλά υστέρησε σημαντικά στην άμυνα και στα ριμπάουντ.

Για την Μπάγερν ο Μπολμάρο πήγε να κάνει την... μεγάλη ζημιά στον Παναθηναϊκό ενώ με θετικό πρόσημο και η παρουσία των Μπόνγκα και Μπούκερ στο δεύτερο ημίχρονο.

Το ματς

Ονειρικό ήταν το ξεκίνημα του Παναθηναϊκού στο πρώτο δίλεπτο του αγώνα καθώς βρέθηκε να προηγείται με 10-0 έχοντας 4/4 εντός παιδιάς (2/2 δίποντα και 2/2 τρίποντα). Την ίδια ώρα δυσκόλευε κάθε επιθετική ενέργεια της Μπάγερν αναγκάζοντας τον Λάσο να πάρει τάιμ άουτ ύστερα από δυόμιση λεπτά αγώνα! Στη συνέχεια ο δείκτης του σκορ παγιώθηκε σε διψήφια επίπεδα φτάνοντας και στο +12 (19-7 στο 8') έχοντας αξιοποιήσει τις αμυντικές επιδόσεις καθώς οι «πράσινοι» δέχθηκαν μόλις 11 πόντους στην 1η περίοδο (23-11).

Η ελληνική ομάδα «έχτισε» τη διαφορά χάρη στα καλά της ποσοστά εντός παιδιάς καθώς έκλεισε το δεκάλεπτο έχοντας 7/8 δίποντα και 3/6 τρίποντα, ενώ την ίδια ώρα η Μπάγερν είχε... σπάσει τα στεφάνια στο ΟΑΚΑ με 5/18 σουτ, εκ των οποίων 4/12 δίποντα και 1/6 τρίποντα. Το σκηνικό δεν άλλαξε ιδιαίτερα ούτε και μετά την έναρξη του β' δεκαλέπτου.

Αν και ο Παναθηναϊκός ήταν καλός αμυντικά, έκανε το ένα λάθος μετά το άλλο στην επίθεση και δεν μπόρεσε να αυξήσει τον δείκτη του σκορ περισσότερο από τους 16 πόντους (30-14). Αντίθετα έβαλε ξανά την Μπάγερν στο ματς καθώς με σερί 8-0 μείωσε σε 30-22 χάρη στον εξαιρετικό Μπολμάρο που είχε «σηκώσει» το επιθετικό βάρος της ομάδας του. Στη συνέχεια το επιμέρους έφτασε στο 14-2 για τους Βαυαρούς οι οποίοι μείωσαν σε 32-28 στο 19'. Ο Αργεντινός της Μπάγερν είχε 15 πόντους στο ημίχρονο (37-30) με 7/10 δίποντα, 3 ριμπάουντ και 3 κλεψίματα!

Στο πρώτο μισό του αγώνα ο Παναθηναϊκός είχε υποπέσει σε 8 λάθη ενώ είχε χαλάσει το ποσοστό στα τρίποντα στην 2η περίοδο καθώς είχε 2/8 έξω από τα 6.75 μέτρα και 5/14 στο σύνολο. Επίσης οι παίκτες του Αταμάν μέτρησαν στο ίδιο διάστημα 2/6 δίποντα, ήτοι 4/14 εντός παιδιάς στο β' δεκάλεπτο του αγώνα. Αντίθετα η Μπάγερν είχε φτιάξει τα ποσοστά της με 6/11 δίποντα και 3/4 τρίποντα και γι' αυτόν τον λόγο έφτασε και σε απόσταση δύο κατοχών πριν «εκτελέσει» άριστα το «special play» στην τελευταία φάση του ημιχρόνου ο Παναθηναϊκός με το ελεύθερο τρίποντο του Μαντζούκα από τη γωνία.

Η ελληνική ομάδα είχε ρίξει το μεγαλύτερο βάρος στην άμυνά της μετά το ξεκίνημα του 3ου δεκαλέπτου και δεν έδινε πολλά περιθώρια στην Μπάγερν να φτάσει στο «πράσινο» καλάθι. Η διαφορά είχε σταθεροποιηθεί σε διψήφιο νούμερο, φτάνοντας ξανά στο +11 (45-34) στο 24'. Έως εκείνο το σημείο ο Ματίας Λεσόρ είχε ανεβάσει την απόδοσή του στην επίθεση αλλά στη συνέχεια το ματς έγινε «γκραν γκινιόλ», με τον Παναθηναϊκό να χάνει την συγκέντρωσή του (σ.σ. ειδικά ο Βιλντόζα με πολλές βιαστικές και ανούσιες επιλογές) και με ένα 7-0 του.. Γκιφάι να μετατρέπεται το 47-37 σε 47-44 στο 27'! Τελικά το δεκάλεπτο έκλεισε με τους «πράσινους» στο +6 (54-48).

Ο Παναθηναϊκός προσπαθούσε να κρατήσει το σκορ σε διψήφιες παρυφές (59-52 στο 32') αλλά η Μπάγερν άρχισε να βρίσκει λύσεις και από άλλους παίκτες όπως οι Μπούκερ και Φρανσίσκο δυσκολεύοντας το έργο των γηπεδούχων να «χτίσουν» διαφορά ασφαλείας. Ο Παναθηναϊκός βρέθηκε στο +8 στο 34' (63-55) αλλά τα πολλά χαμένα ριμπάουντ στην ρακέτα του κρατούσαν τους Βαυαρούς μέσα στο παιχνίδι (64-59 στο 35'). Όμως δύο τρίποντα από Μαντζούκα και Γκραντ και ένα καλάθι του Λεσόρ έφεραν τον παναθηναϊκό στο +13 (72-59 στο 37') και ουσιαστικά «καθάρισαν» με την υπόθεση της νίκης. Παρά την προσπάθεια της Μπάγερν να επιστρέψει για μια... τελευταία φορά στο ματς (74-71 στα 11'' πριν από το τέλος).

Τα δεκάλεπτα: 23-11, 37-30, 54-48, 78-71.

Πηγή: Gazzetta