Λος Άντζελες 2028: Οι διοργανωτές επιθυμούν την ένταξη πέντε αθλημάτων στο Ολυμπιακό πρόγραμμα

Λος Άντζελες 2028: Οι διοργανωτές επιθυμούν την ένταξη πέντε αθλημάτων στο Ολυμπιακό πρόγραμμα

Τι συμβαίνει με το μπέιζμπολ

Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Λος Άντζελες του 2028 θέλουν να προστεθούν στη διοργάνωση το κρίκετ, το flag football (ποδόσφαιρο με σημαία), το λακρός, το σκουός και το μπέιζμπολ-σοφτμπολ, όπως ανέφεραν σε εκδήλωση που έγινε τη Δευτέρα (9/10).

Οι συστάσεις των διοργανωτών υπόκεινται σε τελική έγκριση από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), στη συνεδρίαση που έχει προγραμματιστεί να γίνει στη Βομβάη αργότερα μέσα στο μήνα. Οι «Los Angeles Times ανέφεραν ότι είναι πιθανό να δοθεί η έγκριση για τ΄ αθλήματα αυτά.

«Φτιάχνοντας το πρόγραμμα των Ολυμπιακών αθλημάτων, ήμασταν πρόθυμοι να αμφισβητήσουμε το "στάτους κβο" και να σκεφτούμε διαφορετικά για το τι είναι δυνατό στους Αγώνες στο Λος Άντζελες», δήλωσε η CEO των ΟΑ 2028, Κάθι Κάρτερ και πρόσθεσε: «Καταλήξαμε σε μια τολμηρή και ισορροπημένη πρόταση που θα δώσει ενέργεια στους Αγώνες με πολιτιστικά σχετικό ανταγωνισμό και απεριόριστες δυνατότητες».

Από αυτά τα πέντε αθλήματα, τα τρία δεν έχουν συμπεριληφθεί ποτέ σε Ολυμπιακό πρόγραμμα. Το flag football, το σκουός και το λακρός θα κάνουν το ντεμπούτο τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες, εφόσον πάρουν τη σχετική έγκριση.

«Είμαστε ένα τεράστιο βήμα πιο κοντά σε ένα μνημειώδες ορόσημο για τον αθλητισμό μας και τη διεθνή κοινότητα», ανέφερε σε δήλωση η World Lacrosse, το διοικητικό όργανο του αθλήματος. «Βρισκόμαστε σε μια πορεία ανόδου και θα είμαστε ένας εξαιρετικός εταίρος για το LA28 και τη ΔΟΕ».

Το κρίκετ, το οποίο απολαμβάνει τεράστια απήχηση παγκοσμίως, θα επέστρεφε μετά την «παρθενική» του εμφάνιση στους Αγώνες του 1900 και μετά την τεράστια επιτυχία που γνώρισε το κρίκετ γυναικών στους Αγώνες Κοινοπολιτείας του 2022.

«Αν και αυτή δεν είναι η τελική απόφαση, είναι ένα πολύ σημαντικό ορόσημο για να δούμε το κρίκετ στους Ολυμπιακούς Αγώνες για πρώτη φορά μετά από περισσότερο από έναν αιώνα», δήλωσε ο πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου του αθλήματος, Γκρεγκ Μπάρκλεϊ.

Το μπέιζμπολ εμφανίστηκε σε αρκετούς προηγούμενους Αγώνες. Προστέθηκε στο πρόγραμμα του Τόκιο του 2020 αφού διακόπηκε το 2012 και το 2016, αλλά δεν θα είναι μέρος των Αγώνων του Παρισιού, επισημάνθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Το σόφτμπολ, το γυναικείο αντίστοιχο του μπέιζμπολ, έχει εμφανιστεί σε πέντε προηγούμενες διοργανώσεις των ΟΑ, ενώ έμεινε και αυτό εκτός της ατζέντας του Παρισιού. Εκπρόσωπος της ΔΟΕ είπε ότι η πρόταση των διοργανωτών των Αγώνων «Λος Άντζελες 2028» για τα πρόσθετα αθλήματα έγινε «σχεδόν αποδεκτή».

«Μετά την αναθεώρηση από την Επιτροπή Ολυμπιακού Προγράμματος, θα γίνει σύσταση προς την Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΟΕ (12-13 Οκτωβρίου στη Βομβάη). Εάν γίνει αποδεκτή, θα παρουσιαστεί στη συνέχεια στη Σύνοδο της ΔΟΕ (15-17 Οκτωβρίου στη Βομβάη) για έγκριση», ανέφερε ο εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «Ανυπομονούμε για τις επερχόμενες παρουσιάσεις».