Euroleague: Θρυλική πρόκριση στο Final 4 του Κάουνας – Το 12ο στην ιστορία του Ολυμπιακού

Euroleague: Θρυλική πρόκριση στο Final 4 του Κάουνας – Το 12ο στην ιστορία του Ολυμπιακού

Οι ερυθρόλευκοι επιβλήθηκαν της Φενέρμπαχτσε με 84-72 στο ΣΕΦ και θα διεκδικήσουν το τρόπαιο στη Λιθουανία

Στο 12ο φάιναλ φορ Euroleague της Ιστορίας του θα βρεθεί στο Κάουνας (19/21/5) ο Ολυμπιακός, μετά την πανηγυρική πρόκρισή του στην καταληκτική φάση της διοργάνωσης.

Οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν με 84-72 της Φενερμπαχτσέ του Δημήτρη Ιτούδη στο κατάμεστο ΣΕΦ, γράφοντας το 3-2 στη σειρά των πλέι οφ της Euroleague και παίρνοντας για δεύτερη διαδοχική χρονιά το πολυπόθητο εισιτήριο.

Στον ημιτελικό του φάιναλ φορ, οι Πειραιώτες θα αντιμετωπίσουν τον νικητή του ζευγαριού Μονακό-Μακάμπι Τελ Αβίβ, που θα προκύψει αύριο (10/5).

Οι τρεις βασικοί πρωταγωνιστές (Σλούκας, Βεζένκοβ, Παπανικολάου) «σμπάραλιασαν» κάθε αμυντικό πλάνο του Ιτούδη και πρόσφεραν τεράστια χαρά στους οπαδούς τους.

Το ματς

Ο Ολυμπιακός μπήκε με ενθουσιασμό κι έχοντας πρωταγωνιστή τον Κώστα Παπανικολάου, προηγήθηκε με 11-6 (4’). Τα μακρινά εύστοχα σουτ από Ντόρσεϊ και Γκούντουριτς (με τη βοήθεια ενός χαμένου lay up από τον Κάνααν) έφεραν το ματς στην ισοπαλία (13-13, 7’), όμως ο αρχηγός των «ερυθρόλευκων» με καλάθι και φάουλ και 10 πόντους συνολικά διαμόρφωσε το 20-15 στο τέλος της εναρκτήριας περιόδου.

Ο Μπαρτζώκας ζητούσε από τους παίκτες να τρέξουν όσο περισσότερο μπορούσαν και ο ΜακΚίσικ τον άκουσε (25-20, 12’). Ο Γκούντουριτς μπήκε «καυτός» και με 4 εύστοχα τρίποντα κρατούσε ουσιαστικά μόνος του φρόντιζε να δίνει βοήθεια στους φιλοξενούμενους (29-29, 15’). Ο Σλούκας πήρε την κατάσταση στα χέρια του και αποφάσισε να αλλάξει γρήγορα τα δεδομένα. Ο Ελληνας γκαρντ έκανε τα πάντα στο παρκέ (δίποντα, τρίποντα, ασίστ, άμυνα) και βάζοντας στην εξίσωση του σκορ Μπλακ και ΜακΚίσικ έβαλε «φωτιά» στο ΣΕΦ. Ο Ολυμπιακός έτρεξε σερί 15-0 με αποτέλεσμα να προηγηθεί με 44-31 λίγο πριν το ημίχρονο.

Οι «ερυθρόλευκοι» μπήκαν με τη συγκέντρωση που απαιτούσαν οι περιστάσεις και ο Βεζένκοβ με… γκολ – φάουλ έκανε το 52-39 (23’). Η Φενέρμπαχτσε έγινε πιο επιθετική, προσπάθησε να χαλάσει τον ρυθμό με συνεχόμενες διακοπές από τον πάγκο της, όμως οι παίκτες του Μπαρτζώκα παρέμεναν στο πλάνο τους και με τον Σλούκα να μοιράζει τη μία ασίστ μετά την άλλη, ο Παπανικολάου έκανε το 57-45 (26’). Ακολούθησε ένα διάστημα αστοχίας για τους Πειραιώτες όμως η τρομερή τους άμυνα και 8 σερί πόντοι του Σλούκα ξανά έστειλαν το σκορ στο 65-52 (30’).

Η Φενέρ έπαιζε τα ρέστα της και ήταν λογικό να βγάλει ακόμη πιο επιθετικές διαθέσεις ειδικά στην πίσω πλευρά του γηπέδου. Στόχος ήταν να κυλάει ο χρόνος και να μην πλησιάζει η ομάδα του Ιτούδη κάτι το οποίο γινόταν μέσα από την άμυνα αφού τα καλάθια ήταν σπάνια (67-56, 34’). Όταν ήρθαν κι αυτά από τα χέρια του Σλούκα και του Βεζένκοβ η διαφορά πήγε στο +15 (71-56, 35’). Το μόνο που είχε ανάγκη ο Ολυμπιακός ήταν σωστή πνευματική διαχείριση της κατάστασης και φυσικά ήταν πολύ έμπειροι για να μην το πετύχουν.

Τα δεκάλεπτα: 20-15, 44-33, 65-52, 84-72

Πηγή: gazzetta