Euroleague: Έδειξε χαρακτήρα ο Ολυμπιακός στην Μπολόνια

Euroleague: Έδειξε χαρακτήρα ο Ολυμπιακός στην Μπολόνια

Επικράτησε με 85-83 της Βίρτους παρά την απουσία του Σλούκα

Ο Ολυμπιακός πήρε σπουδαίο «διπλό» στην Μπολόνια και με ρεκόρ 12-7 διατήρησε τη θέση του στην τετράδα της Euroleague.

Οι «ερυθρόλευκοι» πέρασαν νικηφόρα με 85-83 από την έδρα της Βίρτους, για την 19η αγωνιστική, με τους Σακίλ ΜακΚίσικ (21π.), Σάσα Βενζένκοφ (22π., 10ρ.) και Κώστα Παπανικολάου (17π.) να οδηγούν την επίθεση και να καλύπτουν το κενό του Κώστα Σλούκα (στομαχικές διαταραχές).

Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα κυκλοφόρησε σωστά και αποτελεσματικά την μπάλα, εκμεταλλεύτηκε τα mismatch, την αδύναμη πλευρά και βρήκε ελεύθερα σουτ. Ως επί το πλείστον αυτά ήταν εύστοχα κι έτσι κατάφερε να «χτίσει» διαφορά εννιά πόντων (18-9) τέσσερα λεπτά πριν το τέλος. Ο Ολυμπιακός έδειχνε να ελέγχει το ματς, αλλά από το 22-14 η άμυνά του «έσβησε». Με σερί 8-0 χάρις σε δύο τρίποντα του Μίλος Τεόντοσιτς, η Βίρτους Μπολόνια ισοφάρισε πριν το τέλος του δεκαλέπτου.

Σε «μάχη» εξελίχθηκε η δεύτερη περίοδος. Με τον Γουόκαπ που είχε το… γενικό πρόσταγμα στην οργάνωση να βγαίνει έξω για ανάσες, ο Ολυμπιακός έχασε το ρυθμό του επιθετικά. Με δεδομένο, δε, πως ήταν το δεύτερο παιχνίδι μέσα σε 48 ώρες, σταδιακά εμφανίστηκε και η κούραση. Το γεγονός πως ο Ολυμπιακός βρισκόταν στο μπόνους βολών σχεδόν στο 1/3 της περιόδου των βοήθησε να «ανοίξει» το σκορ. Η άμυνα της Βίρτους Μπολόνια δεν ήταν τόσο επιθετική κι ο Βεζένκοφ με πέντε συνεχόμενους πόντους του έδωσε νέα ώθηση κι ο Ολυμπιακός πήγε στα αποδυτήρια στο +4 (42-38). To οποίο αν υπολογίσει κανείς πως οι γηπεδούχοι είχαν 12 λάθη ήταν και μικρό προβάδισμα.

Στην 3η περίοδο, η Βίρτους Μπολόνια άρχισε «καυτή» με σερί 5-0. Πέραν του Βεζένκοφ, όμως, ο Ολυμπιακός είχε ανάγκη κι άλλους παίκτες να ενισχύσουν την επιθετική του δράση κι ο Κώστας Παπανικολάου ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα. Προηγήθηκαν με δέκα οι «ερυθρόλευκοι» (53-43). Ο Παπανικολάου ήταν εξαιρετικός και στην άμυνα, ενώ ο Βεζένκοφ συνέχισε να «εκτελεί» κι ανέβασε την απόδοσή του και ο ΜακΚίσικ και ούτε ένα λεπτό πριν το τέλος του δεκαλέπτου, ο Ολυμπιακός βρέθηκε στο +12 που ήταν η μεγαλύτερη διαφορά του μέχρι εκείνη την στιγμή στο ματς. Οι Ιταλοί μείωσαν, όμως, στους δέκα (63-53) στην τελευταία φάση.

Στη Euroleague, όμως, καμία διαφορά δεν είναι ασφαλής και πολύ περισσότερο στο πλαίσιο μιας διαβολοβδομάδας. Πάνω που ο Ολυμπιακός έμοιαζε να κρατά τα ηνία του ματς (67-57), η Βίρτους Μπολόνια πέτυχε επτά συνεχόμενους πόντους και πήγε τη διαφορά στους τρεις. Ο Ολυμπιακός έχασε την ψυχραιμία του, ο Μπαρτζώκας χρεώθηκε με τεχνική ποινή και η Βίρτους Μπολόνια βρέθηκε ξαφνικά μπροστά στο σκορ 73-71.

Ο Βεζένκοφ και ο ΜακΚίσικ… αντέδρασαν για το 77-75 κι έπειτα ήταν η σειρά του Παπανικολάου με τεράστιο τρίποντο να κάνει το 80-75 στο 1:08 πριν από το τέλος. Με 47” να απομένουν, ο Ολυμπιακός έκανε φάουλ για τρεις βολές στον Τεόντοσιτς. Ο Σέρβος ευστόχησε και +5 (82-77) έγινε +2. Με την μπάλα να… καίει ο ΜακΚίσικ το πήρε πάνω του κι έκανε το 84-80 στα 27”. Αποβλήθηκε ο Τεόντοσιτς, ο Ολυμπιακός έκανε το 85-80, αλλά και πάλι η Βίρτους Μπολόνια δεν σταύρωσε τα χέρια. Γκολ – φάουλ του Σέμι Οτζελέγε για το 85-83 με 15” στο ρολόι την κράτησε στο ματς. Αστόχησε δύο βολές ο Λαρεντζάκης και έπειτα σε δύο προσπάθειες δεν βρήκαν στόχο οι γηπεδούχοι και ο Ολυμπιακός πήρε μια μεγάλη νίκη.

Τα δεκάλεπτα: 22-22, 38-42, 53-63, 83-85