Παγκόσμιο Κύπελλο 2022: «Πολύ σκληρή για να πεθάνει» η Κροατία απέκλεισε την Βραζιλία

Παγκόσμιο Κύπελλο 2022: «Πολύ σκληρή για να πεθάνει» η Κροατία απέκλεισε την Βραζιλία

Η φιναλίστ του προηγούμενου Μουντιάλ επικράτησε 4-2 στα πέναλτι και προκρίθηκε στα ημιτελικά

Η Κροατία αποδείχθηκε τελικά «πολύ σκληρή για να πεθάνει» απέναντι στην Βραζιλία, την οποία απέκλεισε επικρατώντας 4-2 στα πέναλτι μετά από έναν αγώνα «θρίλερ», αφού στην παράταση κατάφερε να παραμείνει ζωντανή ισοφαρίζοντας στο φινάλε και στέλνοντας τον στην ψυχοφθόρα διαδικασία, όπου πήρε την πρόκριση στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ.

Η Κροατία έδειξε από την αρχή του αγώνα, ότι ήθελε να επιβάλει το δικό της τέμπο και να μην επιτρέψει στους Βραζιλιάνους να επιβληθούν στο γήπεδο. Οι μεγάλες κατοχές μπάλας που είχαν οι παίκτες του Ντάλιτς πέτυχαν τον στόχο, αλλά δεν οδηγούσαν σε φάση απέναντι στην οργανωμένη Βραζιλία, η οποία από την πλευρά της χάρη στο ταλέντο τον παικτών της δημιούργησε ευκαιρίες αλλά δεν βρήκε το γκολ.

Στο β΄ ημίχρονο η Βραζιλία πίεσε περισσότερο, χωρίς το ματς να ξεφύγει από τον έλεγχο της Κροατίας, η οποία είχε και τον τερματοφύλακά της Λιβάκοβιτς φύλακα-άγγελο να προστατεύει, όποτε χρειάστηκε την εστία του. Είβναι χαρακτηριστικό ότι στο 90λεπτο η Κροατία είχε έξι τελικές σε όλο τον αγώνα, αλλά καμία δεν απείλησε την εστία, ενώ η Βραζιλία είχε 15 τελικές, με τον Λιβάκοβιτς να επεμβαίνει οκτώ φορές και να διατηρεί την εστία του ανέπαφη.

Χρειάστηκε να φθάσει ο αγώνας στο 103ο λεπτό για να δημιουργήσει η Κροατία την πρώτη της μεγάλη ευκαιρία, με τον Πέτκοβιτς να κάνει μια απίστευτη ατομική προσπάθεια από αριστερά και να πασάρει στον επερχόμενο Μπρόζοβιτς, ο οποίος σούταρε απελπιστικά άουτ. Στο 1ο λεπτό των καθυστερήσεων του α΄ μέρους της παράτασης ο Νεϊμάρ έπαιξε μέσα σε ελάχιστο χώρο το ένα-δύο με τον Πακετά, που τον έβγαλε στην πλάτη της άμυνας, πέρασε και τον Λιβάκοβιτς και άνοιξε το σκορ για την «σελεσάο».

Στο 117΄ όμως η Κροατία βγήκε στην αντεπίθεση από αριστερά με τον Όρσιτς, ο οποίος σέντραρε παράλληλα χαμηλά μέσα στην περιοχή, ο Πέτκοβιτς με το αριστερό σούταρε, η μπάλα κόντραρε και στον Μαρκίνιος και κατέληξε στα δίχτυα για το 1-1. Στο 2ο λεπτό των καθυστερήσεων ο Λιβάκοβιτς είπε «όχι» σε σουτ από κοντά του Κασεμίρο και έστειλε το παιχνίδι στα πέναλτι.

Η σειρά των πέναλτι:

Βλάσιτς 1-0
Ροντρίγκο (Απέκρουσε)
Μάγιερ 2-0
Κασεμίρο 2-1
Μόντριτς 3-1
Πέδρο 3-2
Όρσιτς 4-2
Μαρκίνιος (δοκάρι)