Παγκόσμιο Κύπελλο 2022: Ο Λιβάκοβιτς απέκρουσε τρία πέναλτι και έστειλε την Κροατία στους «8»

Παγκόσμιο Κύπελλο 2022: Ο Λιβάκοβιτς απέκρουσε τρία πέναλτι και έστειλε την Κροατία στους «8»

Οι Κροάτες επικράτησαν 3-1 στα πέναλτι της Ιαπωνίας και πανηγύρισαν την πρόκριση

Η Κροατία επικράτησε στα πέναλτι (3-1) της Ιαπωνίας με ήρωα τον τερματοφύλακά της Λιβάκοβιτς ο οποίος έπιασε τα τρία από τα τέσσερα που του εκτέλεσαν, μετά το 1-1 του κανονικού αγώνα και της παράτασης και προκρίθηκε στους «8» του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ.

Στο 3ο μόλις λεπτό, οι Ιάπωνες απείλησαν με τον Τανιγκούτσι, η μπάλα όμως κατέληξε άουτ. Μεγάλη ευκαιρία για την Κροατία να ανοίξει το σκορ στο 8′. Ο Πέρισιτς πίεσε τον Τομιγιάσου στο δεξί άκρο της άμυνας της Ιαπωνίας και να του κλέβει τη μπάλα, με τον εξτρέμ της Τότεναμ να μπαίνει στη μεγάλη περιοχή από τα αριστερά και να κάνει ένα σουτ με τον Γκόντα να αποκρούει. Πιο δυναμικά είχαν μπει στο παιχνίδι οι Ιάπωνες, με την ασφυκτική πίεση τους να αποδίδει καρπούς. Στο 29′, ωραία σέντρα του Πέρισιτς, αλλά ο Κράμαριτς δεν κατάφερε να μπει στην πορεία της μπάλας και να την στείλει στα δίχτυα. Το παιχνίδι κύλησε χωρίς φάσεις ως το 41′ όπου ο Καμάντα έχασε σπουδαία ευκαιρία όταν έπειτα από ωραία ομαδική προσπάθεια, βρέθηκε στην περιοχή, έκανε μια ωραία ντρίμπλα αλλά το σουτ του κατέληξε πάνω από το οριζόντιο δοκάρι. Στο 43′ η Ιαπωνία άνοιξε το σκορ. Μετά από κόρνερ, ο Γιοσίντα έβαλε το πόδι του, η μπάλα έφτασε στον Μαέντα και εκείνος την έστειλε στα δίχτυα.

Με την έναρξη του δεύτερου μέρους οι Κροάτες μπήκαν αποφασισμένοι να βρουν το γκολ της ισοφάρισης και το κατάφεραν στο 55ο λεπτό. Ο Λόβρεν έβγαλε τη σέντρα από τα δεξιά και ο Πέρισιτς με μία φοβερή κεφαλιά από το ύψος του πέναλτι, έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα και έφερε το ματς στα “ίσα”. Δύο λεπτά αργότερα, ο Έντο σούταρε δυνατά, αλλά ο Λιβάκοβιτς έδιωξε σε κόρνερ. Στο 63′, η “Χρβάτσκα” λίγο έλειψε να πάρει το προβάδισμα, μετά την “οβίδα” του Μόντριτς, αλλά ο Γκόντα εκτινάχθηκε στη γωνία του και απομάκρυνε σε κόρνερ. Το παιχνίδι είχε ωραίο ρυθμό και στο 67′ ο Μπούντιμιρ, βρέθηκε αμαρκάριστος στην περιοχή, αλλά η κεφαλιά του δεν βρήκε στόχο. Ο καταπληκτικός Πέρισιτς, παραλίγο να πάρει το παιχνίδι… μόνος του, αλλά το δυνατό σουτ που επιχείρησε, κόντραρε και πέρασε ελάχιστα δίπλα από το δοκάρι των “σαμουράι”, κόρνερ. Στο 87′ ο Πάσαλιτς, έπιασε μία ακόμα κεφαλιά, αλλά ούτε αυτή τη φορά βρήκαν εστία οι Κροάτες. Μέχρι το τελευταίο σφύριγμα δεν άλλαξε κάτι στο σκορ (1-1) και η πρώτη παράταση του φετινού Μουντιάλ είναι γεγονός. Έτσι οι δύο ομάδες θα λύσουν τις διαφορές τους στον έξτρα χρόνο.

Στην παράταση οι δύο ομάδες δεν επιχείρησαν να ρισκάρουν, καθώς το παραμικρό λάθος θα μπορούσε να στερήσει την ευκαιρία της πρόκρισης στα προημιτελικά και όλα έδειχναν ότι θα έχουμε πέναλτι. Στο 105′, παραλίγο να οι Ιάπωνες να βρουν γκολ, όταν ο Μιτόμα σούταρε από μακριά μετά από μία εξαιρετική κούρσα, αλλά ο Λιβάκοβιτς βρήκε αντίδραση και κράτησε την ισοπαλία. Το πρώτο 15λεπτο τελείωσε, με τους ποδοσφαιριστές να παίρνουν κάποιες ανάσες και να επιστρέφουν για το δεύτερο μισό. Ο ρυθμός έπεσε εντελώς, με Ιαπωνία και Κροατία να δείχνουν, ότι απλά “ροκανίζουν” το χρόνο, προκειμένου να οδηγηθούν στην “ψυχοφθόρα” διαδικασία των πέναλτι, που έμοιαζε το επικρατέστερο σενάριο. Τελικά το παιχνίδι οδηγήθηκε εκεί που έδειχνε και οι δύο ομάδες έλυσαν τη διαδικασία τους στη… ρωσική ρουλέτα.

Η διαδικασία των πέναλτι:

0-0 Μιναμίνο (απέκρουσε)
0-1 Βλάσιτς
0-1 Μιτόμα (απέκρουσε)
0-2 Μπρόζοβιτς
1-2 Ασάνο
1-2 Λιβάγια (δοκάρι)
1-2 Γιοσίντα (απέκρουσε)
1-3 Πάσαλιτς