Παγκόσμιο Κύπελλο 2022: Με τον «αέρα» της παγκόσμιας πρωταθλήτριας η Γαλλία στους «8»

Παγκόσμιο Κύπελλο 2022: Με τον «αέρα» της παγκόσμιας πρωταθλήτριας η Γαλλία στους «8»

Οι «τρικολόρ» επικράτησαν σχετικά εύκολα της Πολωνίας με 3-1 σε ένα σόου των Εμπαπέ και Ζιρού

Η παγκόσμια πρωταθλήτρια Γαλλία επικράτησε πιο εύκολα απ' ό, τι δείχνει το τελικό 3-1 της Πολωνίας και προκρίθηκε στους «8» του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ.

Η Γαλλία μπήκε στον αγώνα πιο αποφασιστικά, πιέζοντας τους Πολωνούς, οι οποίοι όμως έβαζαν τα πόδια τους στη "φωτιά", πέφτοντας πάνω στην μπάλα και ενίοτε τα πόδια των αντιπάλων τους, προκειμένου να τους κρατήσουν μακριά από την εστία τους, άλλοτε με επιτυχία και άλλοτε όχι. Όπως στο 13΄ όταν δυνατό σουτ του Τσουαμενί έξω από την περιοχή εξουδετέρωσε ο Σέζνι, ο οποίος στο 15΄ πρόλαβε τον Εμπαπέ στην κάθετη που του έκανε ο Ζιρού. Στο 17΄ ο Ντεμπελέ επιχείρησε να απειλήσει με σουτ εκτός περιοχής, αλλά δεν ανησύχησε τον Πολωνό γκολκίπερ.

Στη συνέχεια η Πολωνία προσπάθησε να πάρει μέτρα στο γήπεδο, με το σουτ του Λεβαντόφσκι στο 21΄ να περνάει άουτ. Ωστόσο η Γαλλία συνέχισε να απειλεί την εστία των Πολωνών και στο 28΄ ο Ζιρού σε σέντρα από δεξιά του Ντεμπελέ έχασε μια μεγάλη ευκαιρία να ανοίξει το σκορ. Στο 36΄ ήταν η ευκαιρία του Εμπαπέ να σκοράρει, άλλα το δυνατό σουτ που εξαπέλυσε, απέκρουσε ο Σέζνι. Στο 38΄ η Πολωνία έχασε τη φάση του αγώνα, όταν σε σέντρα του Μπερεζίσκι από αριστερά, ο Ζιελίνσκι από το πέναλτι σούταρε δυνατά, απέκρουσε ο Γιορίς, ο Ζιελίνσκι ξανασούταρε πάνω στο σώμα του Ερναντέζ και το νέο σουτ του Καμίνσκι έδιωξε πάνω στην γραμμή της εστίας ο Βαράν. Και τότε μίλησε ο άγραφος νόμος του ποδοσφαίρου, που λέει, όταν δεν βάζεις γκολ, τρως. Στο 44΄, ο Εμπαπέ έβγαλε καταπληκτική κάθετη πάσα στον Ζιρού και αυτός άνοιξε το σκορ.

Στο β΄ ημίχρονο η Πολωνία μπήκε πιο πιεστικά στα πρώτα λεπτά, ψάχνοντας το γκολ της ισοφάρισης, αλλά άφηνε περισσότερους χώρους για τους γρήγορους Γάλλους στα μετόπισθεν. Έτσι στο 56΄ ο Εμπαπέ επιχείρησε το σουτ έξω από την περιοχή, αλλά παρενέβη το πόδι του Κρικόβιακ και η μπάλα πέρασε ελάχιστα δίπλα από το κάθετο δοκάρι του Σέζνι, κόρνερ. Σε μία αντεπίθεση στο 74΄ ο Ζιρού κατέβασε τη μπάλα, είδε δεξιά τον Ντεμπελέ, αυτός άλλαξε αριστερά στον Εμπαπέ και ο κορυφαίος Γάλλος επιθετικός με μία βολίδα έστειλε για δεύτερη φορά τη μπάλα στα δίχτυα του Σέζνι και κάπου εκεί φάνηκε ότι οι παγκόσμιοι πρωταθλητές δύσκολα θα έχαναν την πρόκριση στους "8" της διοργάνωσης.

Ωστόσο, ο Εμπαπέ είχε τεράστια όρεξη και συνέχισε το σόου του με ένα εκπληκτικό γκολ στο 91΄, παίρνοντας τη μπάλα μέσα στην περιοχή από αριστερά και σημάδεψε το απέναντι "παραθυράκι" του Σέζνι διαμορφώνοντας το τελικό 3-0, ενώ αυτό ήταν το 5ο γκολ του 23χρονου επιθετικού στο φετινό Μουντιάλ και το 9ο συνολικά μαζί με αυτό της Ρωσίας το 2018. Στο 98΄ ο Λεβαντόφσκι αφού εκτέλεσε δύο φορές πέναλτι που υποδείχθηκε σε χέρι του Ουπαμεκανό και αφού την πρώτη απέκρουσε ο Γιορίς, αλλά έχοντας βγει από την εστία του, πέτυχε με την δεύτερη το γκολ της τιμής για την Πολωνία.