Μουντιάλ 2022: Πανηγυρικά η Αργεντινή στους «16», αλλά και η Πολωνία με πολύ… άγχος – Με Αυστραλία και Γαλλία στα νοκ άουτ

Μουντιάλ 2022: Πανηγυρικά η Αργεντινή στους «16», αλλά και η Πολωνία με πολύ… άγχος – Με Αυστραλία και Γαλλία στα νοκ άουτ

Η αλμπισελέστε επικράτησε με 2-0 των Ευρωπαίων, που,.. πανηγύρισαν το γκολ της Σαουδικής Αραβίας στο φινάλε στην ήττα με 2-1 από το Μεξικό

Ανώτερη η Αργεντινή νίκησε την Πολωνία με 2-0 απόψε και πέρασε στους «16» στο Μουντιάλ του Κατάρ, ενώ οι ηττημένοι πήραν κι αυτοί την πρόκριση, αλλά με πολύ άγχος, καθώς το Μεξικό έψαχνε μέχρι το τέλος ένα γκολ για να προχωρήσει, όμως τελικά το δέχθηκε από την Σαουδική Αραβία και δεν του έφτανε η επικράτηση με 2-1.

Η Αργεντινή ήθελε νίκη πρωτιάς, η Πολωνία έπαιξε για να μη χάσει, αλλά η ομάδα του Σκαλόνι ήταν πολύ καλύτερη για να απωλέσει την κορυφή. Τι και αν ο Μέσι έχασε πέναλτι, τι και αν ο Σέζνι έπιανε τα πάντα, ο ΜακΚάλιστερ και ο Αλβαρες έκαναν τη διαφορά, πέτυχαν τα γκολ της νίκης κι έστειλαν την Αλμπισελέστε χαλαρά στους «16». Εκεί, θα βρουν απέναντί τους την Αυστραλία και ο δρόμος για τα προημιτελικά είναι πιο εύκολος από ποτέ. Η Πολωνία απογοήτευσε με την εικόνα της και χάρη σε ένα κόψιμο στις καθυστερήσεις, αλλά και στο τέρμα της Σαουδικής Αραβίας βρέθηκε στους «16» από το... παράθυρο.

Το ματς

Ο Σκαλόνι προτίμησε τον Άλβαρες και τον Φερνάντες στο βασικό σχήμα, η ομάδα του μπήκε πολύ δυνατά, έκλεισε την Πολωνία στην εστία της και από το πρώτο λεπτό πίεσε. Στο 7ο λεπτό ο Μέσι έκλεψε, αλλά δεν ολοκλήρωσε, ενώ στο 10' το σουτ που επιχείρησε σταμάτησε στον Σέζνι. Η Πολωνία αδυνατούσε να κυκλοφορήσει, χωρίς εμπνεύσεις, απλά περίμενε την αντίπαλό της κλείνοντας όλους τους διαδρόμους. Στο 28ο λεπτό η Αργεντινή πλησίασε στο γκολ, αλλά τόσο ο Άλβαρες όσο και ο Ακούνια δεν μπόρεσαν να βρουν στόχο. Για 30 λεπτά το σκηνικό ήταν το ίδιο, με την Αλμπισελέστε να θέλει, αλλά να μη μπορεί να διασπάσει την άμυνα των αντιπάλων.

Στο 35' η ομάδα του Σκαλόνι βρέθηκε πολύ κοντά στο γκολ, αλλά και πάλι ο Σέζνι νίκησε τον Άλβαρες. Ενα λεπτό αργότερα η Αργεντινή βρέθηκε στην άσπρη βούλα, όταν ο Πολωνός τερματοφύλακας στην έξοδο του αντί για τη μπάλα βρήκε το πρόσωπο του Μέσι. Ο Μάκελι πήγε στο VAR, έδωσε την παράβαση, ο αρχηγός όμως ήταν άστοχος, με τον Σέζνι να κάνει τρομερή επέμβαση!

Ηταν το 2ο χαμένο του Μέσι σε τρεις εκτελέσεις σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Το τέλος του πρώτου 45λεπτου βρήκε τους Πολωνούς ανακουφισμένους και τους Αργεντινούς… τρελαμένους για τις ευκαιρίες που έχασαν.

Πήρε την πρωτιά

Ιδανικότερο ξεκίνημα δεν μπορούσε να φανταστεί ο Σκαλόνι, αφού μόλις στο 46ο λεπτό η Αργεντινή πέτυχε το πολυπόθητο γκολ. Ο Μολίνα βρήκε τον ΜαΚάλιστερ, η άμυνα της Πολωνίας αδράνησε, ο Σέζνι δεν είχε την καλύτερη αντίδραση και το… 974 πήρε «φωτιά». Μια κεφαλιά του Γκλικ ως αντίδραση και τέλος.

Η Πολωνία απλά… παρακολουθούσε, ανίκανη να αντιδράσει και η Αργεντινή έκανε ό,τι ήθελε! Ο Ταλιαφίκο και ο Παρέδες έδωσαν μεγαλύτερη φρεσκάδα και στο 61’ ήρθε ακόμα μια μεγάλη φάση, αλλά ο ΜακΚάλιστερ αυτή τη φορά απέτυχε να σκοράρει. Το 2ο τέρμα ήρθε στο 67’, με τον Άλβαρες να παίρνει την ασίστ από τον Φερνάντες να διαμορφώνει το 2-0.

Σωτήρας ο Κίβιορ

Κι εκεί άρχισε το θρίλερ, το Μεξικό έκανε πάρτι, ισοβαθμούσε σε όλα με την Πολωνία, αλλά οι… κίτρινες της ομάδας του «Λέβα» ήταν λιγότερες. Η Αργεντινή πίεζε για ένα τρίτο γκολ, Αλβαρες και Μέσι όμως δεν μπορούσαν να σκοράρουν. Γκολ δεν μπόρεσε να βάλει ούτε ο Λαουτάρο, ενώ στις καθυστερήσεις, ο Κίβιορ έκανε το κόψιμο της ζωής του, αφού δεν άφησε τη μπάλα να περάσει τη γραμμή. Βέβαια, στο τελευταίο λεπτό η Σαουδική Αραβία σκόραρε και η Πολωνία με αυτόν τον τρόπο πέρασε στην επόμενη φάση, επισημάνθηκε στο Gazzetta

ΠΟΛΩΝΙΑ (Τσέσλαβ Μιχνιέβιτς): Στσέσνι, Κας, Γκλικ, Κίβιορ, Μπερεσίνσκι, Ζιελίνσκι, Μπιέλικ (62΄ Ντ. Σιμάνσκι), Κριχόβιακ (83΄ Πιάτεκ) , Φρανκόβσκι (46΄ Καμίνσκι), Σβιντέρσκι (46΄ Σκόρας), Λεβαντόβσκι

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ (Λιονέλ Σκαλόνι): Μαρτίνες, Μολίνα, Ρομέρο, Οταμέντι, Ακούνια (59΄ Ταλιαφίκο), Ντε Πολ, Έντσο Φερνάντες (79΄ Πεσέλα), Μακ Άλιστερ (84΄ Αλμάδα), Μέσι, Άλβαρες (79΄ Λαουτάρο Μαρτίνες), Ντι Μαρία (59΄ Παρέδες)

Νίκησε, αλλά έμεινε εκτός το Μεξικό

Το Μεξικό έκανε τιτάνια προσπάθεια για να ανατρέψει τη δυσμενή θέση του στην κατάταξη του 3ου ομίλου, αφού πριν τους αποψινούς τελευταίους αγώνες του γκρουπ ήταν τελευταίο, έφτασε κοντά στο στόχο του νικώντας τη Σαουδική Αραβία με 2-1, αλλά υστερούσε της Πολωνίας στα τέρματα (2-2 έναντι 2-3), στην ισοβαθμία που προέκυψε στους 4 βαθμούς.

Το Μεξικό κατέλαβε την τρίτη θέση και η αραβική ομάδα την τέταρτη, αν και πριν την έναρξη των παιχνιδιών ήταν σε πλεονεκτική θέση μετά την παγκόσμια έκπληξη που είχε προκαλέσει με τη νίκη επί της Αργεντινής στην πρεμιέρα.

Η «Τρι» ξεκίνησε δίνοντας φρενήρη ρυθμό στο παιχνίδι από το ξεκίνημα, αφού δεν της αρκούσαν απλά οι τρεις βαθμοί αλλά η νίκη με σκορ, προκειμένου να καλύψει τη διαφορά τερμάτων από την Πολωνία.

Κατά συνέπεια οι Μεξικανοί μπήκαν με το πόδι στο... γκάζι και μόλις στο 3ο λεπτό ο Αλ Οβάις έσωσε τους Σαουδάραβες στο τετ α τετ με τον Βέγκα, ενώ στο 25΄ το σουτ του Πινέδα κόντραρε και η μπάλα κατέληξε στην αγκαλιά του τερματοφύλακα.

Στο πρώτο ημίχρονο ο άσος της ΑΕΚ έκανε εξαιρετική εμφάνιση δημιουργώντας αλλά και απειλώντας, όπως έκανε και στο 27΄ με κεφαλιά-ψαράκι αλλά και στο 41΄, όταν είδε την προσπάθειά του να κοντράρει και να καταλήγει κόρνερ, περιγράφεται στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Τα πρώτα 45 λεπτά έληξαν χωρίς σκορ, αλλά το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε ιδανικά για την ομάδα του Χεράρδο «Τάτα» Μαρτίνο, που έφτασε στο 1-0 στο 47΄ με τον Μάρτιν από κοντά, μετά από γύρισμα με «τακουνάκι» του Μόντες.

Ακόμη καλύτερα στη συνέχεια, έξι λεπτά αργότερα ο Σάντσες εκτέλεσε ένα φάουλ από τα 20-25 μέτρα... αλά Μέσι, σημειώνοντας ένα εκπληκτικό γκολ στο 53΄, ενώ στο 56΄ ακυρώθηκε γκολ του Λοσάνο (οφσάιντ).

Οι Μεξικανοί είχαν πια ίδιους βαθμούς και τέρματα με τους Πολωνούς (έχαναν 2-0 από την Αργεντινή) αλλά χρειάζονταν ακόμη ένα γκολ, δικό τους ή της... Αργεντινής, καθώς υστερούσαν των Ευρωπαίων στο Fair Play (λιγότερες κίτρινες κάρτες).

Προσπάθησαν να το βρουν με τον Μάρτιν στο 70ό λεπτό, αλλά το βολέ του σέντερ φορ της Αμέρικα κατέληξε μόλις άουτ. Κι ενώ ο χρόνος πίεζε, στο πέμπτο λεπτό των καθυστερήσεων κι ενώ οι παίκτες του Μαρτίνο βρίσκονταν όλοι στην επίθεση, οι Σαουδάραβες μείωσαν στο τελικό 1-2 στο πέμπτο των καθυστερήσεων με τον Αλ Νταουσαρί και γλίτωσαν από το... έμφραγμα τους Πολωνούς.

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ (Ερβέ Ρενάρ): Αλ Οβάις, Αλγκανάμ (88΄ Μπαχεμπρί), Αλ Μπουλαχί (37΄ Σαραχιλί), Αλ Αμρί, Ταμπακτί, Αλ Χασάν (46΄ Μαντού), Αλ Μπιρακάν, Αμπντουλχαμίντ, Αλ Νταουσαρί, Κανό, Αλ Σεχρί (62΄ Αλομπούντ).

ΜΕΞΙΚΟ (Χεράρδο Μαρτίνο): Oτσόα, Σάντσες (88΄ Κ. Άλβαρες), Μόντες, Μορένο, Γκαγιάρδο, Ε. Άλβαρες (88΄ Φούνες Μόρι), Τσάβες, Πινέδα (77΄ Ροντρίγκες), Βέγκα (46΄ Αντούνια), Λοσάνο, Μάρτιν (77΄ Χιμένες)