Η χαρτογράφηση του ΝΒΑ της νέας σεζόν: 120 μη Αμερικανοί παίκτες από 40 χώρες και 6 ηπείρους

Η χαρτογράφηση του ΝΒΑ της νέας σεζόν: 120 μη Αμερικανοί παίκτες από 40 χώρες και 6 ηπείρους

Στα ρόστερ της πρεμιέρας υπήρχαν 14 διεθνείς παίκτες που έχουν υπάρξει All-Stars

Το ΝΒΑ ανακοίνωσε 120 Διεθνείς Παίκτες από 40 χώρες και 6 ηπείρους στην opening-night για τη σεζόν 2022-23, με αριθμό ρεκόρ για τον Καναδά (23), την Αυστραλία (10) και την Νιγηρία (5). Για δεύτερη σερί χρονιά τα ρόστερ στην opening-night έχουν τουλάχιστον 120 διεθνείς παίκτες και ένατη συνεχόμενη χρονιά που έχουν πάνω από 100 διεθνείς παίκτες. Και οι 30 ΝΒΑ ομάδες θα έχουν τουλάχιστον από έναν διεθνή παίκτη στο δυναμικό τους.

Για ένατη διαδοχική χρονιά, ο Καναδάς είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση από παίκτες που έχουν καταγωγή εκτός των ΗΠΑ, ακολουθούμενη από την Αυστραλία, τη Γαλλία (εννιά παίκτες) και τη Γερμανία (έξι παίκτες). Η Νιγηρία, η Σερβία και η Ισπανία έχουν από πέντε παίκτες. Υπήρχαν συνολικά 58 Ευρωπαίοι παίκτες στα ρόστερς της opening-night, συμπεριλαμβανομένων τριών μελών και της 2021-22 All-NBA First Team: Γιάννης Αντετοκούνμπο (Μιλγουόκι Μπακς, Ελλάδα, με δεσμούς από τη Νιγηρία), Λούκα Ντόντσιτς (Ντάλας Μάβερικς, Σλοβενία) και ο 2021-22 NBA MVP Νίκολα Γιόκιτς (Ντένβερ Νάγκετς, Σερβία).

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, οι Τορόντο Ράπτορς διαθέτουν οκτώ διεθνείς παίκτες, γεγονός που σηματοδοτεί τη δεύτερη διαδοχική σεζόν που οι Ράπτορς ηγούνται σε αριθμό διεθνών παικτών στο πρωτάθλημα, ακολουθούμενοι από τους Ντάλας Μάβερικς, Ιντιάνα Πέισερς και τους Σακραμέντο Κινγκς με επτά διεθνείς παίκτες η κάθε ομάδα. Η Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ και οι Γιούτα Τζαζ έχουν από έξι.

Οι 38 από τους διεθνείς παίκτες των ρόστερς της opening-night συμμετείχαν στο Basketball Without Borders (BWB) πριν από την καριέρα τους στο ΝΒΑ, συμπεριλαμβανομένων των Ντεάντε Αϊτόν (Σανς, Μπαχάμες, BWB Global 2016), Σέι Γκιλγκέους-Αλεξάντερ (Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ, Καναδάς, BWB Global 2016), Τζόελ Εμπίιντ (76ερς, Καμερούν- BWB Africa 2011), Ρούι Χατσιμούρα (Ουάσινγκτον Ουίζαρντς - Ιαπωνία- BWB Global 2016), Τζαμάλ Μάρεϊ (Ντένβερ Νάγκετς- Καναδάς- BWB Global 2015), Πασκάλ Σιακάμ (Ράπτορς - Καμερούν- BWB Africa 2012) και Γιόνας Βαλαντσιούνας (Νιού Ορλίνς Πέλικανς - Λιθουανία- BWB Europe 2008). Επιπλέον, υπάρχει ρεκόρ τριών αποφοίτων του ΝΒΑ Academy στα ρόστερ της opening-night: Ντάισον Ντάνιελς (Πέλικανς, Αυστραλία, NBA Global Academy), Τζος Γκιντέι (Θάντερ, Αυστραλία, NBA Global Academy) και Mπένεντικτ Μάθουριν (Πέισερς, Καναδάς, δεσμοί με την Αϊτή, NBA Academy Latin America). Από το 2017, οι ακαδημίες του NBA έχουν ξεκινήσει στην Καμπέρα της Αυστραλίας, στη Γκρέιτερ Νόιντα της Ινδίας, στο Σαν Λουίς Ποτοσί του Μεξικού και στο Σαλί της Σενεγάλης για κορυφαία prospects από τις αντίστοιχες χώρες και ηπείρους.

Υπάρχουν επίσης αρκετοί Αμερικανοί παίκτες με δεσμούς με άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 35 παικτών με τουλάχιστον έναν γονέα από αφρικανική χώρα. Μεταξύ των Αμερικανών παικτών με δεσμούς σε άλλες χώρες είναι οι Μπαμ Αντεμπάγιο (Χιτ- δεσμοί με τη Νιγηρία), Τζέιλεν Γκριν (Ρόκετς - δεσμοί με τις Φιλιππίνες), Ματίς Θιμπούλ (76ερς- δεσμοί με την Αυστραλία και την Αϊτή), Χουάν Τοσκάνο-Άντερσον (Λέικερς- δεσμοί με το Μεξικό), Καρλ Άντονι Τάουνς (Τίμπεργουλβς- δεσμοί με τη Δομινικανή Δημοκρατία) και Τζέιλιν Γουίλιαμς (Θάντερ- δεσμοί με το Βιετνάμ).

Ενδιαφέροντα στοιχεία των διεθνών παικτών για τη νέα αγωνιστική περίοδο:

- Δύο διεθνείς παίκτες έχουν κερδίσει τα τέσσερα τελευταία βραβεία NBA MVP: ο MVP Νίκολα Γιόκιτς (Νάγκετς, 2021-22 και 2020-21) και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο (Μπακς, Ελλάδα, δεσμοί με τη Νιγηρία, 2019-20 και 2018-19). Ο Γιόκιτς και οι Νάγκετς θα αντιμετωπίσουν τον Αντετοκούνμπο και τους Μπακς την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου στο Μιλγουόκι και το Σάββατο 25 Μαρτίου στο Ντένβερ.

- Την περασμένη σεζόν ήταν η πρώτη φορά που οι τρεις φιναλίστ στην ψηφοφορία για τον MVP ήταν όλοι διεθνείς παίκτες: Γιόκιτς, Εμπίιντ και Γιάννης Αντετοκούνμπο.

- Τουλάχιστον πέντε διεθνείς παίκτες έχουν μπει στην All-NBA Team από κάθε σεζόν από το 2018-19 και μετά.

- Στο πλαίσιο της έρευνας GM App 2022-23 του NBA, ο Λούκα Ντόντσιτς (Μάβερικς, Σλοβενία), ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και ο Τζόελ Εμπίιντ ψηφίστηκαν ως οι νούμερο 1, 2 και 3 παίκτες με τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσουν το βραβείο NBA MVP 2022-23 (48%, 34% και 13% των ψήφων, αντίστοιχα). Οι Γιάννης Αντετοκούνμπο και Λούκα Ντόντσιτς ψηφίστηκαν ως οι Νο1 και Νο2 παίκτες με τους οποίους οι general managers θα ήθελαν περισσότερο να ξεκινήσουν ένα franchise (55% και 45% των ψήφων, αντίστοιχα).

- Οι Ντάνιελς και Μαθουριν είναι έτοιμοι να γίνουν ο δεύτερος και ο τρίτος απόφοιτος της ΝΒΑ Academy που θα παίξει στο ΝΒΑ, αφού ο Γκιντέι έγινε ο πρώτος την περασμένη σεζόν. Ο Ντάνιελς και ο Γκιντέι, πρώην συμπαίκτες στην NBA Global Academy στην Αυστραλία, θα συναντηθούν τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου στη Νέα Ορλεάνη, την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου και τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου στην Οκλαχόμα Σίτι και το Σάββατο 11 Μαρτίου στη Νέα Ορλεάνη.

- Στις αναμετρήσεις ανάμεσα στη Φιλαδέλφεια και το Τορόντο θα συμμετάσχουν τρεις πρώην παίκτες της BWB Africa από το Καμερούν: Εμπίιντ, Σιακάμ και Κρίστιαν Κόλοκο (Ράπτορς, BWB Africa 2017, BWB Global 2018). Οι ομάδες θα παίξουν μεταξύ τους την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου και την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου στο Τορόντο και τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου και την Παρασκευή 31 Μαρτίου στη Φιλαδέλφεια.

- Υπάρχουν τρία περιπτώσεις διεθνών παικτών που είναι αδέλφια και παίζουν στο ΝΒΑ: Ο Γιάννης, ο Θανάσης και ο Κώστας Αντετοκούνμπο (Ελλάδα- δεσμοί με τη Νιγηρία- Μπακς, Μπακς και Σικάγο Μπουλς, αντίστοιχα) - ο Χουάντσο και ο Βίλι Ερνανγκόμεζ (Ισπανία- Ράπτορς και Πέλικανς, αντίστοιχα) - και οι Φραντς και Μόριτζ Βάγκνερ (Γερμανία- Ορλάντο Μάτζικ).

- Στα ρόστερ της πρεμιέρας υπήρχαν 14 διεθνείς παίκτες που έχουν υπάρξει All-Stars του ΝΒΑ: Γιάννης Αντετοκούνμπο (Μπακς-Ελλάδα), Λούκα Ντόντσιτς (Μάβερικς-Σλοβενία), Γκόραν Ντράγκιτς (Μπουλς- Σλοβενία), Τζόελ Εμπίιντ (76ερς-Καμερούν), Ρουντί Γκομπέρ (Τίμπεργουλβς- Γαλλία), Αλ Χόρφορντ (Σέλτικς- Δομινικανή Δημοκρατία), Κάιρι Ίρβινγκ (Μπρούκλιν Νετς-Αυστραλία), Νικολα Γιόκιτς (Νάγκετς-Σερβία), Κρίσταπς Πορζίνγκις (Ουίζαρντς- Λετονία), Ντομάντας Σαμπόνις (Κινγκς- Λιθουανία), Πασκάλ Σιακάμ (Ράπτορς-Καμερούν), Μπεν Σίμονς (Νετς- Αυστραλία), Νίκολα Βούτσεβιτς (Μπουλς-Μαυροβούνιο) και Αντριου Ουίγκινς (Ουόριορς - Καναδάς).