FIFA: Οι Ουκρανοί ποδοσφαιριστές μπορούν να υπογράφουν εκτός της μεταγραφικής περιόδου

FIFA: Οι Ουκρανοί ποδοσφαιριστές μπορούν να υπογράφουν εκτός της μεταγραφικής περιόδου

Αντίθετος ο πρόεδρος της Ένωσης γυναικών τένις με την τιμωρία των αθλητών για πολιτικούς λόγους

Οι Ουκρανοί ποδοσφαιριστές μπορούν να υπογράφουν συμβόλαια εκτός μεταγραφικής περιόδου, μετά από τροποποίηση του Κανονισμού για την Κατάσταση και τις Μεταγραφές Ποδοσφαιριστών (RSTP), όπως ανακοίνωσε σήμερα η FIFA.

Η τροποποίηση είναι προσωρινή και αποσκοπεί στην παροχή βοήθειας σε ουκρανικούς συλλόγους και παίκτες που έχουν πληγεί από την εισβολή της Ρωσίας στην χώρα τους.

«Μπορεί να επιτραπεί στους Ουκρανούς παίκτες να υπογράφουν σε άλλο σύλλογο, ακόμη και αν αυτή η περίοδος έχει κλείσει», ανέφερε μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η FIFA, συνεχίζοντας: «Η FIFA θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Ουκρανία για να διασφαλίσει ότι το κανονιστικό πλαίσιο αντανακλά τις όποιες εξελίξεις.

Συνεχίζει επίσης να καταδικάζει τη συνεχιζόμενη χρήση βίας από τη Ρωσία στην Ουκρανία και καλεί για ταχεία παύση των εχθροπραξιών και για επιστροφή στην ειρήνη».

Η ανακοίνωση προσέθεσε ότι οι σύλλογοι θα επιτρέπεται να εγγράφουν το πολύ δύο επαγγελματίες παίκτες βάσει αυτής της τροπολογίας, επισημαίνεται στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η FIFA γνωστοποίησε ότι θα ανοίξει μια ειδική μεταγραφική περίοδο για ξένους παίκτες που έχουν αποκλειστεί στη Ρωσία. Η Ένωση Ποδοσφαιριστών (FIFPRO) επέκρινε την κίνηση ως προσωρινό μέτρο και την χαρακτήρισε «συνεσταλμένη».

Αντίθετος παράγοντας του τένις για τιμωρία αθλητών για πολιτικούς λόγους

Οι παίκτες δεν θα πρέπει να τιμωρούνται εξαιτίας των «αποφάσεων μιας αυταρχικής ηγεσίας», υποστηρίζει ο επικεφαλής της Ένωσης γυναικών του τένις, Στιβ Σάιμον.

Σε συνέντευξή του στο BBC ο ισχυρός άνδρας" της WTA αναφέρει πως "αισθάνεται πάρα πολύ έντονα" ότι οι παίκτες από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν ν΄ αγωνίζονται στο tour, τη στιγμή που επί του παρόντος απαγορεύεται να παίζουν με το όνομα της σημαίας της χώρας τους ή να παίζουν σε ομαδικές διοργανώσεις.

"Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να φέρει το μέλλον», είπε ο Σάιμον στο "BBC Sport" και συνέχισε: "Αλλά μπορώ να σας πω ότι ποτέ δεν απαγορεύσαμε σε αθλητές να συμμετέχουν στο δικό μας tour ως αποτέλεσμα πολιτικών θέσεων που μπορεί να λάβει η ηγεσία τους. Οπότε θα χρειαζόταν κάτι πολύ, πολύ σημαντικό για να αλλάξει αυτό, αλλά και πάλι δεν ξέρουμε που οδηγεί αυτό.»

Τα διοικητικά συμβούλια των WTA και ATP ανέστειλαν τη διοργάνωση που είχε προγραμματιστεί για τη Μόσχα τον Οκτώβριο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Και όλα τα τουρνουά της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης στη Ρωσία και τη Λευκορωσία έχουν ακυρωθεί επ' αόριστον.

Ωστόσο, κανένα από τα διεθνή κυβερνητικά όργανα δεν είναι προς το παρόν διατεθειμένο να ακολουθήσει αθλήματα όπως ο στίβος, το μπάντμιντον, το κανό και η κωπηλασία, απαγορεύοντας σε Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές να αγωνίζονται.

"Θα μας αναγκάσει να αλλάξουμε τη θέση μας, γιατί προφανώς πρέπει να ακολουθήσουμε τους κανόνες της κυβέρνησης" συνέχισε ο Σάιμον, ο οποίος είπε ακόμη: "Αισθάνομαι πολύ, πολύ έντονα ότι και πάλι αυτοί οι μεμονωμένοι αθλητές δεν πρέπει να είναι αυτοί που τιμωρούνται από τις αποφάσεις μιας αυταρχικής ηγεσίας που προφανώς κάνει τρομερά, κατακριτέα πράγματα.

Αλλά αν συμβεί αυτό, το οποίο είναι και πάλι μέρος της συνολικής στρατηγικής να κάνουμε τη Ρωσία και τους Ρώσους πολίτες να πληρώσουν τις συνέπειες για την απόφαση που έχει λάβει η κυβέρνησή τους, τότε δεν θα είναι κάτι που εμείς υποστηρίζουμε. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα απόσχουν από αυτό γιατί νομίζω ότι υπάρχουν πολλά άλλα θέματα που το συνοδεύουν."

Παρακαλούμε περιμένετε ...