Ολυμπιακοί Αγώνες 2020: Μία γιορτή του αθλητισμού εν μέσω πανδημίας – Μια τελετή έναρξης για λίγους

Ολυμπιακοί Αγώνες 2020: Μία γιορτή του αθλητισμού εν μέσω πανδημίας – Μια τελετή έναρξης για λίγους

Οι Έλληνες αθλητές που διεκδικούν μετάλλιο

Όλα τα βλέμματα είναι στην τελετή έναρξης σήμερα, η οποία θα σημάνει και την επίσημη έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο.

Η Ολυμπιακή Φλόγα θα ανάψει τελικά στο Νέο εθνικό Στάδιο του Τόκιο στις 14:00 ώρας Ελλάδος, σηματοδοτώντας την τελετή Έναρξης των «Αγώνων της Πανδημίας», σύμφωνα με τον ΠΟΥ, των «Αγώνων της ανασυγκρότησης», όπως τους χαρακτήρισαν οι Ιάπωνες στις 8/9/2013 όταν εξασφάλισαν την διοργάνωσή τους, των «Αγώνων της Ειρήνης και της Αλληλεγγύης», όπως έχει πει ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ.

Η Ελλάδα ξεκινά στο Τόκιο και τους Ολυμπιακούς Αγώνες με μειωμένη σε αριθμό ομάδα (83) σε σχέση με τις τελευταίες διοργανώσεις μετά το 2004, ωστόσο οι προσδοκίες για μετάλλια παραμένουν υψηλές.

Ο αυτοκράτορας Ναρουχίτο, όπως και η Τζιλ Μπαίντεν, σύζυγος του προέδρου των ΗΠΑ, επικεφαλής της διπλωματικής αμερικάνικής αντιπροσωπείας στο Τόκιο, θα βρίσκονται στο στάδιο.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε δεν θα είναι όμως σε μία τελετή Έναρξης, που μόλις χθες οι διοργανωτές απέλυσαν και το νέο διευθυντή της, λόγω σχολίων που είχε κάνει κατά το παρελθόν για το Ολοκαύτωμα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Τον περασμένο Μάρτιο, ο καλλιτεχνικός διευθυντής των Τελετών Έναρξης και Λήξης, Χιρόσι Σασάκι, παραιτήθηκε μετά από υποτιμητικό σχόλιό του σε μία γυναίκα.

Αυτή τη φορά στο Τόκιο, θα το κάνουν δευτερόλεπτα αμέσως μετά την Ελλάδα, που και αυτή τη φορά θα εμφανιστεί πρώτη, έχοντας σημαιοφόρους τους Ολυμπιονίκες Άννα Κορακάκη και Λευτέρη Πετρούνια.

Η τελετή Έναρξης είναι επίσης η πιο περιζήτητη και ακριβή ημέρα των Αγώνων. Ένα εισιτήριο για το Λονδίνο το 2012 ήταν κοντά στα χίλια ευρώ, πολύ περισσότερο από αυτό που πλήρωσε κάποιος για τον Μπολτ ή τον Φελπς.

Θα βρίσκονται μόλις 950 με 1.000 VIP καλεσμένοι στην τελετή έναρξης των Αγώνων.

Ανήσυχοι οι Ιάπωνες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο

Μεγάλη ανησυχία για την πανδημία του κορονοϊού έχουν οι Ιάπωνες και για την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο. Σε δημοσκόπηση που έγινε το 55% θεωρεί λάθος ότι θα γίνει η διοργάνωση στην Ιαπωνία. Ήδη έχουν γίνει γνωστά αρκετά κρούσματα ανάμεσα στις αποστολές που φθάνουν στο Τόκιο. «Πολλοί αθλητές ενδέχεται να συμμετάσχουν σε πάρτι ή εκδηλώσεις προτού πάνε στο Τόκιο, οπότε υπάρχει κίνδυνος να μολυνθούν στις χώρες τους», δήλωσε ο Κόζι Ουάντα καθηγητής στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Υγείας της ιαπωνικής πρωτεύουσας.