Επεισοδιακή άφιξη και αναχώρηση της Γαλατασαράι από την Αθήνα

Επεισοδιακή άφιξη και αναχώρηση της Γαλατασαράι από την Αθήνα

Οι ελληνικές αρχές δεν έκαναν δεκτά τα PCR tets της τουρκικής ομάδας που θα έδινε φιλικό με τον Ολυμπιακό

Επεισοδιακή ήταν η άφιξη της Γαλατασαράι στην Αθήνα για το προγραμματισμένο για αύριο 13 Ιουλίου (21:15) φιλικό με τον Ολυμπιακό στο γήπεδο Καραϊσκάκης, καθώς η τουρκική ομάδα περίπου 2 ώρες μετά πήρε τον δρόμο της επιστροφής για την Κωνσταντινούπολη.

Ο λόγος ήταν, ότι οι ελληνικές αρχές στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" δεν έκαναν δεκτά τα PCR tests 72 ωρών για κορονοϊό των μελών της αποστολής της Γαλατασαράι, κάτι που εξόργισε την τουρκική ομάδα. Σε ανακοίνωση μάλιστα που εξέδωσε η τουρκική ομάδα, όπου μεταξύ άλλων απαιτεί μία συγγνώμη από τις ελληνικές αρχές, αναφέρει:

«Στην Αθήνα, όπου πήγαμε να δώσουμε φιλικό σε φιλική ατμόσφαιρα, έγινε μια ξεκάθαρη διάκριση απέναντι σε μια τουρκική ομάδα. Πέρα από τη συνήθη διπλωματική πρακτική μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, οι δοκιμές PCR που ισχύουν για 72 ώρες δεν έγιναν δεκτές. Ζητήθηκε νέο τεστ και παρότι ο προπονητής, Φατίχ Τερίμ, και μερικοί από τους παίκτες μας συμπεριφέρθηκαν εποικοδομητικά για το τεστ και έλαβαν τις σχετικές ενέργειες, τους συμπεριφέρθηκαν με εξαιρετικά ακατάλληλο και αλαζονικό τρόπο. Δεν δεχόμαστε αυτήν τη στάση, την πρακτική και τη συμπεριφορά των Ελλήνων και των δυνάμεων ασφαλείας. Είναι η πρώτη φορά που η Γαλατασαράι, η οποία φέρει περήφανα την τουρκική σημαία στη φανέλα της και έχει εκπροσωπήσει την Τουρκία στην Ευρώπη πολλές φορές, υπέστη τέτοια έλλειψη σεβασμού.

Το Δ.Σ μετά την αξιολόγηση της κατάστασης που κάναμε με τον Τερίμ, αποφάσισε η ομάδα να επιστρέψει άμεσα. Εξ ονόματος της χώρας μας, περιμένουμε μια συγγνώμη από τις ελληνικές αρχές και τους αξιωματούχους για την παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το κράτος και τους αξιωματούχους της τουρκικής δημοκρατίας, ειδικά το Υπουργείο Εξωτερικών που δεν μας άφησε μόνους από την πρώτη στιγμή του συμβάντος, ήταν σε επαφή με την αποστολή και προσπάθησε να λύσει το πρόβλημα με φιλικά και διπλωματικά μέσα».

Οι ελληνικές αρχές υποστήριξαν από την πλευρά τους, ότι το πρωτόκολλο εισόδου από Τουρκία προς Ελλάδας απαιτεί μοριακό τεστ τελευταίων 24 ωρών και γι` αυτό ζητήθηκε από την αποστολή της Γαλατά να υποβληθεί σε νέο, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό από την τουρκική ομάδα.