Superleague: Νίκη-θρίλερ για την ΑΕΚ, 4-2 την ΑΕΛ στο φινάλε

Superleague: Νίκη-θρίλερ για την ΑΕΚ, 4-2 την ΑΕΛ στο φινάλε

Η Λάρισα αστόχησε σε πέναλτι στις καθυστερήσεις για να κάνει το 3-3

Απίστευτη εξέλιξη στο Αλκαζάρ και νίκη στο φινάλε για την ΑΕΚ με 4-2 επί της ΑΕΛ, σε ένα ματς ακατάλληλο για καρδιακούς.

Η «Ένωση» προηγήθηκε με δύο τέρματα του Ολιβέιρα (11' και 43'), ισοφάρισαν οι γηπεδούχοι με Νικόλια και Ακούνια στο 70' και στο 80' αντίστοιχα ενώ ο Αλμπάνης έκανε το 3-2 για την ΑΕΚ στο 90'.

Η Λάρισα έχασε πέναλτι στο 95' με τον Μουκαντζό που απέκρουσε ο Αθανασιάδης για να κάνει στην αντεπίθεση το τελικό 4-2 ο Σιμάνσκι.

Το ματς

Η ΑΕΚ έφτανε από το ξεκίνημα της αναμέτρησης με ευκολία στην περιοχή της ΑΕΛ. Το ματς γενικότερα είχε αρκετά φάουλ που έκοβαν τον ρυθμό, ωστόσο οι κιτρινόμαυροι με κάποιες καλές συνεργασίες από τα άκρα έδειχναν έτοιμοι να «χτυπήσουν» ανά πάσα στιγμή. Τελικά το 0-1 ήρθε έπειτα από ένα ολέθριο λάθος των γηπεδούχων στο 11'. Ο Μαξιμένκο έκανε απρόσεκτη πάσα προς τα πίσω στον Μπάγιτς, ο Ολιβέιρα κυνήγησε και ανατράπηκε από τον γκολκίπερ της ΑΕΛ με τον Γκορτσίλα να δείχνει πέναλτι. Αφού η φάση ελέγχθηκε στο VAR, ο Ολιβέιρα τρία λεπτά αργότερα εκτέλεσε, ευστόχησε και έκανε το 0-1.

Επτά λεπτά πιο μετά ο Μπακάκης έπειτα από κακή απομάκρυνση της άμυνας της ΑΕΛ έπιασε το σουτ λίγο έξω από την περιοχή, αλλά η μπάλα πέρασε λίγο πάνω από το οριζόντιο. Με εξαίρεση μια κεφαλιά του Ζίζιτς στο 5' και ένα σουτ του Κολομπίνο στο 22' που δεν ανησύχησαν τον Αθανασιάδη, η Ένωση ήταν προσεκτική ανασταλτικά αυτή τη φορά. Μοναδική εξαίρεση η φάση του 37' όταν ο Μπεν Χατίρα σέντραρε, τα μακρκαρίσματα χάθηκαν και ο Ακούνια νίκησε τον Μπακάκη στον αέρα, αλλά η κεφαλιά του πέρασε δίπλα από το κάθετο.

Σε αυτό το διάστημα η ΑΕΚ είχε γίνει λιγότερο απειλητική, φτάνοντας δύσκολα στα όρια της περιοχής των βυσσινί σε σχέση με το πρώτο 20λεπτο. Ωστόσο οι αποτελεσματικοί κιτρινόμαυροι ολοκλήρωσαν με τον ιδανικότερο τρόπο το πρώτο μέρος πηγαίνοντας στα αποδυτήρια με δύο γκολ μπροστά. Ο Λιβάι Γκαρσία επιχείρησε μια επικίνδυνη σέντρα μέσα στην περιοχή και ο Ολιβέιρα σηκώθηκε και με δυνατή κεφαλιά έστειλε την μπάλα στη γωνία του Μπάγιτς για το 0-2.

Με την έναρξη του δευτέρου μέρους (48') ένα όμορφο passing game της ΑΕΚ είχε ως τελικό αποδέκτη τον Γκαρσία στα πλάγια, ο οποίος με ένα φαλτσαριστό σουτ πήγε να σκοράρει ένα πανέμορφο τέρμα, αλλά η μπάλα πέρασε δίπλα από το κάθετο. Οι τραυματισμοί πάντως δεν έλεγαν να αφήσουν την Ένωση. Ο Μπακάκης με την επιστροφή του, στην προσπάθειά του να κόψει μια αντεπίθεση της ΑΕΛ, αποκόμισε ξανά τραυματισμό με αποτέλεσμα να αντικατασταθεί με τον Νταντσένκο. Η ΑΕΚ μπορεί να μην είχε άλλη τελική στην εστία των βυσσινί, ωστόσο με συγκέντρωση στα ανασταλτικά καθήκοντά τους οι κιτρινόμαυροι δεν επέτρεπαν στην ΑΕΛ ούτε από τον άξονα, ούτε από τα άκρα να βρουν χώρους, πέρα από εάν γυριστό σουτ του Ακούνια στο 65' το οποίο πέρασε πάνω από τα δοκάρια.

Ο Φέστα είχε περάσει στο ματς τους Μουκαντζό και Νικολιά για να κάνει την ομάδα του πιο επιθετική, και οι δύο αυτές κινήσεις του έφεραν τη μείωση του σκορ στο 70'. Το λάθος έγινε στον άξονα για την ΑΕΚ με τον Μουκαντζό να βρίσκει τον Νικολιά, ο οποίος είχε μείνει αφύλακτος από τον Νταντσένκο, και με πλασέ νίκησε τον Αθανασιάδη κάνοντας το 1-2. Δύο λεπτά αργότερα η Ένωση είχε χρυσή ευκαιρία να πάρει ξανά προβάδισμα δύο τερμάτων, αλλά ο Ολιβέιρα από πλεονεκτική θέση μέσα στην περιοχή σούταρε ψηλά άουτ.

Ο Χιμένεθ γύρισε τον σχηματισμό σε 4-3-3 για να ενισχύσει το κέντρο του περνώντας τον Σιμόες στη θέση του Ολιβέιρα, ενώ ο Αλμπάνης αντικατέστησε τον Τάνκοβιτς. Ο Έλληνας μεσοεπιθετικός μάλιστα με την είσοδό του στο ματς είχε την ευκαιρία έπειτα από την ασυνεννοησία τον Μαξιμένκο και Ζίζτς να στείλει την μπάλα στα δίχτυα, αλλά η κόντρα που έγινε πάνω κατέληξε άουτ. Ένα νέο λάθος όμως στην άμυνα της ΑΕΚ έδωσε τη δυνατότητα στην ΑΕΛ να βρει την ισοφάριση στο 80'. Ο Μαξιμένκο γέμισε από την άμυνα, ο Λάτσι έκανε ένα ανεπίτρεπτο λάθος στο μαρκάρισμα του Ακούνια, ο οποίος άφησε την μπάλα να σκάσει και με δεξί σουτ νίκησε τον Αθανασιάδη για το 2-2.

Η ΑΕΚ από εκεί που είχε το διπλό στα χέρια της, έτρεχε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα στο τελευταίο δεκάλεπτο με σημαντικότερη ευκαιρία εκείνη του Σιμόες στο 86' όταν το συρτό του σουτ πέρασε δίπλα από το κάθετο του Μπάγιτς. Όπως είχε εξελιχθεί το ματς μόνο.... ανορθόδοξα θα μπορούσε να βρει η Ένωση το γκολ της νίκης και το πέτυχε στο 90' με λυτρωτή τον Αλμπάνη! Ο Νταντσένκο γέμισε, η άμυνα της ΑΕΛ δεν κατάφερε να απομακρύνει, ο Αλμπάνης ξεμαρκαρίστηκε, σούταρε με την μπάλα να αλλάζει πορεία πάνω στον Χουσίνο και να καταλήγει στα δίχτυα της ΑΕΛ για το 2-3!

Το ματς όμως είχε ακόμα συγκινήσεις. Στις καθυστερήσεις έπειτα από ένα γέμισμα ο Γκαρσία στην προσπάθειά του να απομακρύνει με κεφαλιά, βρήκε την μπάλα με το χέρι. Ο Γκορτσίλας πήγε στο VAR και υπέδειξε το πέναλτι. Αυτό εκτελέστηκε στο 96' με τον Μουκαντζό, αλλά ο Αθανασιάδης απέκρουσε σωτήρια! Κι όχι μόνο αυτό αλλά στην αντεπίθεση ο Σιμάνσκι έστειλε την μπάλα στα δίχτυα έπειτα από ασίστ του Γκαρσία για το συγκλονιστικό 2-4 της ΑΕΚ στη Λάρισα!

Οι συνθέσεις:

ΑΕΛ (Τζανλούκα Φέστα): Μπάγιτς, Γκράουρ (63' Μπέρτος), Ζίζιτς, Μαξιμένκο, Γιακιμόφσκι, Κολομπίνο, Μιλοσάβλιεβιτς (63' Μουκαντζό), Στίφλερ (53' Νικολιάς), Μπεν Χατίρα, Ακούνια, Νούνιτς (87' Χουσίνο)

ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Αθανασιάδης, Λόπες, Λάτσι, Νεντελτσιάρου, Μπακάκης (55' Νταντσένκο), Σιμάνσκι, Μάνταλος, Τάνκοβιτς (74' Αλμπάνης), Γκαρσία, Ολιβέιρα (74' Σιμόες), Ανσαριφάρντ

πηγή: gazzetta.gr