«Χαστούκι» στην ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ από την Τραμπζονσπόρ, ήττα με 3-1

«Χαστούκι» στην ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ από την Τραμπζονσπόρ, ήττα με 3-1

Χατ-τρικ για τους Τούρκους ο Εκουμπάν

Βαριά ήττα υπέστη απόψε στο ΟΑΚΑ (κεκλεισμένων των θυρών) η «Ένωση» από την Τραμπζονσπόρ με 3-1, στο πλαίσιο του πρώτου ματς των play off του Europa League και πλέον η ρεβάνς στην Τουρκία μετατρέπεται σε μία εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση.

Το ξεκίνημα ωστόσο δεν προμήνυε την τελική έκβαση του αγώνα καθώς η ΑΕΚ προηγήθηκε με πλασέ του Λιβάια μόλις στο 4ο λεπτό. Οι φιλοξενούμενοι απείλησαν στο 22', όταν το πέναλτι του Σόσα βρήκε το δοκάρι του Μπάρκα και στη συνέχεια ανέλαβε δράση ο Εκουμπάν.

Το 1-1 έγινε στο 28', το 1-2 στο 44' και το τελικό 1-3 διαμορφώθηκε από τον ίδιο παίκτη και μεγάλο πρωταγωνιστή της συνάντησης, στο 70ο λεπτό.

Αναλυτικά το ματς

Το παιχνίδι δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει καλύτερα για την ΑΕΚ, η οποία μόλις στο 4’ μπήκε μπροστά στο σκορ. Ο Σιμόες τροφοδότησε στα αριστερά τον Λόπες, ο οποίος έκοψε την μπάλα μέσα στην περιοχή για τον Λιβάια και ο Κροάτης με πλασέ νίκησε τον Ουγκουρτσάν κάνοντας το 1-0! Η Τράμπζονσπορ προσπάθησε να απαντήσει άμεσα με τον Ομούρ, ο οποίος τρία λεπτά αργότερα δοκίμασε από μακριά το πόδι του, αλλά ο Μπάρκας έπεσε σωστά στη γωνία του και απέκρουσε σε κόρνερ. Το γρήγορο προβάδισμα στο σκορ έδωσε ψυχολογία στην ΑΕΚ, η οποία έβγαινε απειλητικά μπροστά. Αρχικά στο 11’ μια έξυπνη κάθετη του Λιβάια είχε αποδέκτη τον Ολιβέιρα, ο οποίος σούταρε αλλά ο Ουγκουρτσάν αυτή τη φορά μπλόκαρε, ενώ στο 15’ ο Λιβάια βρήκε χώρο έξω από την περιοχή αλλά το δυνατό του σουτ πέρασε δίπλα από το κάθετο.

Από την άλλη, βέβαια, και η Τράμπζονσπορ έβγαινε πολύ επικίνδυνα στο δεύτερο μισό του γηπέδου, εκμεταλλευόμενη την ποιότητά της μεσοεπιθετικά, και στο 17’ μία αντεπίθεση θα μπορούσε να είχε φέρει την ισοφάριση. Ο Νουακέμε έβγαλε στην κόντρα τον Εκουμπάν, ο τελευταίος μπήκε στην κιτρινόμαυρη περιοχή, αλλά το τελείωμά του βρήκε την εξωτερική πλευρά των διχτύων. Οι Τούρκοι πάτησαν πάλι απειλητικά στην περιοχή πέντε λεπτά αργότερα και κέρδισαν πέναλτι σε πτώση του Νόβακ, σε μια λανθασμένη υπόδειξη από τον Ντάνιελ Ζίμπερτ, ο οποίος είδε ανατροπή του από τον Βράνιες. Ο Σόσα, όμως, που ανέλαβε την εκτέλεση σημάδεψε το οριζόντιο. Στο 28’, ωστόσο, η ΑΕΚ πλήρωσε την αδράνειά της σε μια στημένη φάση. Έπειτα από εκτέλεση κόρνερ ο Νουακέμε πήρε την κεφαλιά και ο Νόβακ με αρκετή δόση τύχης βρήκε τον Εκουμπάν που από κοντά «εκτέλεσε» τον Μπάρκα για το 1-1.

Η ΑΕΚ αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα στις επιθέσεις και στα στημένα της Τράμπζονσπορ, ενώ μπροστά ήταν πιο ζωηρή σε σχέση με την εμφάνιση κόντρα στην Κραϊόβα, με κύριο εκφραστή των επιθέσεων τον παθιασμένο Λιβάια, ο οποίος ήδη στο πρώτο μέρος είχε τέσσερις τελικές προσπάθειες μαζί με το γκολ. Η αντιμετώπιση των στημένων, όμως, ήταν εκείνη που «πλήγωσε» την Ένωση για δεύτερη φορά. Στο 44’ η κιτρινόμαυρη άμυνα κοιμήθηκε εκ νέου μετά από εκτέλεση κόρνερ και ο Εκουμπάν ήταν εκείνος που σηκώθηκε μόνος του στην περιοχή και με κεφαλιά έκανε το 1-2 με το δεύτερο προσωπικό του τέρμα. Μάλιστα ένα λεπτό αργότερα, με την άμυνα της ΑΕΚ ψηλά, ο Σέρλοτ θα μπορούσε να φτάσει και σε ένα τρίτο γκολ, αλλά ο Μπάρκας έβγαλε το πλασέ σε κόρνερ.

Παράδοση στο δεύτερο ημίχρονο

Οι κιτρινόμαυροι έπρεπε να βγάλουν αντίδραση άμεσα για να ξαναμπούν στο ματς. Στο 54’ ο πάντα κινητικός Λιβάια δοκίμασε το σουτ με τον Ουγκουρτσάν να μπλοκάρει με διπλή προσπάθεια. Η Τράμπζονσπορ είχε δώσει χώρο στην Ένωση, προσδοκώντας να «χτυπήσει» σε κάποια αντεπίθεση. Η ΑΕΚ δεν μπορούσε να το εκμεταλλευτεί με την τουρκική ομάδα να «πατάει» συνεχώς με αξιώσεις στα όρια της περιοχής της ΑΕΚ και εντός αυτής, αλλά ο Σέρλοτ σε δύο περιπτώσεις δεν μπορούσε να τελειώσει τις φάσεις. Ο Καρντόσο έβαλε Κρίστιτσιτς και Ζεράλντες αντί των Σιμάο και Βέρντε ελπίζοντας να δει κάτι περισσότερο δημιουργικά με την Ένωση να δείχνει «κομμένη» στα δύο.

Με την εικόνα αυτή και την άμυνα της ΑΕΚ ψηλά, το τρίτο γκολ της Τράμπζονσπορ έδειχνε ότι… ερχόταν. Και ήρθε στο 70’ με τον Εκουμπάν να τροφοδοτείται από τον Ομούρ και να στέλνει την μπάλα στα δίχτυα, κάνοντας χατ-τρικ για το 1-3 της τουρκικής ομάδας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρώτη καλή επιθετική ενέργεια της Ένωσης στο δεύτερο μέρος ήταν στο 73’ με νέο συρτό σουτ από τον Λιβάια που πέρασε δίπλα από το κάθετο, ενώ στο 77’ ο Ζεράλντες από κοντά δεν μπόρεσε να νικήσει τον Ουγκουρτσάν. Αυτές ήταν και οι μοναδικές στιγμές της ΑΕΚ στο δεύτερο ημίχρονο, με τους κιτρινόμαυρους να γλιτώνουν και από ένα τέταρτο γκολ όταν στο 88’ ο Αβντίγια σπατάλησε μια σπουδαία φάση. Για την ΑΕΚ, πάντως, το κακό είχε γίνει…

ΑΕΚ (Μιγκέλ Καρντόσο): Μπάρκας, Λόπες, Σβάρνας, Βράνιες, Παουλίνιο, Σιμόες, Σιμάο (63’ Κρίστιτσιτς), Μάνταλος, Βέρντε (65’ Ζεράλντες), Λιβάια, Ολιβέιρα (83’ Γιακουμάκης)

Τράμπζονσπορ (Ουνάλ Καραμάν): Ουγκουρτσάν, Νόβακ, Χοσεϊνί, Τουρκμέν, Ζοάο Περέιρα, Σόσα, Παρμάκ, Ομούρ, Εκουμπάν (92’ Σαρί), Νουακέμε (71’ Αβντίγια), Σέρλοτ (77’ Ερντογάν)

πηγή: gazzetta.gr