Με ποια κριτήρια θα υποβιβάζονται οι ομάδες από τη Superleague 1

Με ποια κριτήρια θα υποβιβάζονται οι ομάδες από τη Superleague 1

Απευθείας θα «πέφτει» ο 14ος της βαθμολογίας, ο 13ος θα παίζει μπαράζ

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ, αποφασίστηκαν τα κριτήρια που θα ισχύσουν για τον υποβιβασμό των ομάδων στο πρωτάθλημα της Super League 1.

Σύμφωνα με αυτά, ο 14ος της βαθμολογίας θα υποβιβάζεται απ' ευθείας στη Super League 2 ενώ ο προτελευταίος, (ο 13ος της βαθμολογίας), θα παίζει αγώνες μπαράζ με τον 2ο της Super League 2.

Επιπλέον, απαλείφθηκε από τον Κανονισμό Αγώνων Ποδοσφαίρου το άρθρο 30 που αφορά σε ζητήματα πολυιδιοκτησίας Π.Α.Ε

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

«Ενεκρίθη η προκήρυξη πρωταθλήματος 2019-20 της Super League 1, βάσει της οποίας στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου 2019-20 στη Super League 2 θα υποβιβαστεί απευθείας μία (1) ομάδα, με αντίστοιχη άνοδο της πρωταθλήτριας της Super League 2, ενώ μία ακόμα θέση στη Super League 1 θα κριθεί σε διπλό αγώνα μπαράζ μεταξύ της προτελευταίας ομάδας της SL1 και της δευτεραθλήτριας της SL2.

Απαλείφεται εν συνόλω από τον Κανονισμό Αγώνων Ποδοσφαίρου το άρθρο 30 που αφορά σε ζητήματα πολυιδιοκτησίας Π.Α.Ε., δεδομένου ότι το θέμα άπτεται των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, ενώ υπάρχει σχετική ρητή διάταξη και στο Ν.2725/99.

Αναβάλλεται έως τις 05 Αυγούστου η έγκριση του Πειθαρχικού Κώδικα, του Κανονισμού Αγώνων Ποδοσφαίρου, του Δικονομικού Κανονισμού, του Κανονισμού Λειτουργίας του Διαιτητικού Δικαστηρίου και του Κώδικα Δεοντολογίας.
Η απόφαση αναβολής της έγκρισης των ανωτέρω κανονισμών ελήφθη μετά από εισήγηση του προέδρου της Ε.Π.Ο. κ. Ε. Γραμμένου, στο πνεύμα της καλής θέλησης και συνεργασίας με τον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Λ. Αυγενάκη, ο οποίος ζήτησε να ενημερωθεί για το περιεχόμενό τους, αλλά και με σαφή υπόμνηση του προέδρου της Ε.Π.Ο. στο καθεστώς του αυτοδιοίκητου. Οι ανωτέρω κανονισμοί θα σταλούν στον Υφυπουργό εντός της ημέρας.

Στη σχετική τοποθέτησή του προς τα μέλη της Ε.Ε. της Ε.Π.Ο. ο εντεταλμένος εκπρόσωπος των FIFA/UEFA κ. Χέρμπερτ Χούμπελ ανέφερε:

«Η αναβολή της έγκρισης του Κανονισμού Ιδιότητας και Μεταγραφών Ποδοσφαιριστών αποτελεί απόφαση της FIFA, καθώς οι κανονισμοί θα απαιτήσουν περαιτέρω συζήτηση μεταξύ FIFA, FIFPro, Ε.Π.Ο., Super League 1, Super League 2 και Π.Σ.Α.Π.
Η απόφαση για την αναβολή της έγκρισης των πειθαρχικών κανονισμών αποτελεί ισχυρή σύσταση της UEFA, δεδομένου ότι υφίστανται ορισμένα ανοικτά ζητήματα μεταξύ της UEFA και της Ε.Π.Ο.
Το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου πρέπει να διασφαλιστεί και είναι αδιαμφισβήτητο ότι όλοι οι κανονισμοί της Ε.Π.Ο. εμπίπτουν καθαρά και αποκλειστικά στην ευθύνη της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας».