Θριαμβευτική πρόκριση του Ολυμπιακού, 4-0 τη Βικτόρια Πλζεν

Θριαμβευτική πρόκριση του Ολυμπιακού, 4-0 τη Βικτόρια Πλζεν

Οι «ερυθρόλευκοι» θα αντιμετωπίσουν στον γ' προκριματικό γύρο τη Μπασάκσεχιρ

Ένας σαρωτικός, στο δεύτερο ημίχρονο, Ολυμπιακός διέλύσε τη Βικτόρια Πλζεν με 4-0 και πέρασε με εντυπωσιακό τρόπο στον γ' προκριματικό γύρο του Champions League όπου θα αντιμετωπίσει την ερχόμενη εβδομάδα την τουρκική Μπασάκσεχιρ. Σε περίπτωση αποκλεισμού, οι Πειραιώτες έχουν εξασφαλίσει τη συμμετοχή τους στους ομίλους του Europa League.

Οι «ερυθρόλευκοι» άνοιξαν το σκορ με γκολ του Γκιγιέρμε στο 51'. Το 2-0 πέτυχε με πλασέ ο Γκερέρο στο 70' ενώ τρία λεπτά αργότερα η μπάλα βρήκε στον ίδιο παίκτη και στον αμυντικό Μπράμπεκ των φιλοξενουμένων για να διαμορφωθεί το 3-0. Στο 82', χρίστηκε σκόρερ από κοντά και ο Σεμέδο για το 4-0.

Το ματς

Η σέντρα βρήκε τον Ολυμπιακό να επιτίθεται κατά βούληση και τη Βικτόρια να περιμένει, συντεταγμένα μεν, υπό κακές συνθήκες δε, την… καταιγίδα να περάσει! Ήδη στο 2’ οι γηπεδούχοι πρόλαβαν να καταγράψουν δοκάρι, με το κόρνερ του Βαλμπουενά να βρίσκει στο κεφάλι του Μπράμπετς και στην πλάτη του Γκιλιέρμε, προκαλώντας το πρώτο «αχ» στις κερκίδες.

Η συνέχεια ως το 10’ ήταν εξίσου «εκρηκτική». Γκερέρο (7’), Ποντένσε (8’), Βαλμπουενά (8’) και Μασούρας (9’) είχαν τις στιγμές τους, με τον Χλούσεκ να περνάει δύσκολες στιγμές στο ντουμπλάρισμα του Γάλλου και του Πορτογάλου των «ερυθρόλευκων», τον Γκιλιέρμε να… σκουπίζει το κέντρο πίσω από τη σέντρα και τον Μπουχαλάκη να περνάει συνεχώς κάθετα τη μπάλα μπροστά.

Ωστόσο το γκολ δεν ήρθε και αυτονόητα, λόγω της εποχής, αλλά και της ζέστης, επήλθε κόπωση και αναπόφευκτα οπισθοχώρηση. Η Πλζεν προσπάθησε να χρησιμοποιήσει τον χρόνο με το μέρος της, αργώντας έξυπνα στις εκτελέσεις ελεύθερων, άουτ, φάουλ, καθώς ο Σεμέδο και ο Μεριά τους έβγαλαν εκτός μεγάλης περιοχής ακόμα και στο διάστημα που ο Ολυμπιακός δεν πραγματοποιούσε επιθέσεις κατά κύματα, όπως στο ξεκίνημα.

Στο 25’ καταγράφηκε η πρώτη καλή φάση των Τσέχων στο παιχνίδι, με τον Κόπιτς να σουτάρει και να κερδίζει κόρνερ που πέρασε ανεκμετάλλευτο. Αυτή ήταν και η πρώτη εικόνα της εξέλιξης του αγώνα, σε περίπτωση που κάτι πήγαινε λάθος, αφού η συντριπτική κατοχή της μπάλας (62%) είχε χαρίσει τον έλεγχο του ρυθμού τους Πειραιώτες.

Περίπου σ’ εκείνο το χρονικό σημείο, Ποντένσε και Μασούρας άλλαξαν πλευρές, αφού ξανά ο Έλληνας εξτρέμ «χάθηκε» στα αριστερά. Εντούτοις αυτό δεν αρκούσε για να «επαναφορτίσει» τον Ολυμπιακό, δεδομένου ότι ο Βαλμπουενά φάνηκε να χάνει ενέργεια, ενώ ο Γκερέρο δεν «πατούσε» καλά εξαρχής.

Ως το φινάλε του πρώτου μέρους, ο Βαλμπουενά (34’), ο Ποντένσε (41’) και ο Μασούρας (45’) απείλησαν με σουτ, αναγκάζοντας τον Χρούτσκα σε καλές αποκρούσεις. Πάντως ως το σφύριγμα του διαιτητή η Βικτόρια είχε επανέλθει στο παιχνίδι, έστω κι αν οι αντεπιθέσεις της σπάνια ήταν αποδοτικές.

Το γκολ του Γκιγιέρμε ξεκλείδωσε την πρόκριση

Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε στο μοτίβο του πρώτου, με τους φιλοξενούμενους να μη μπορούν να πάρουν τη μπάλα στα πόδια τους και τον Μπουχαλάκη να κλέβει συνέχεια μπάλες, βάζοντας κυρίως από δεξιά τον Ολυμπιακό στην περιοχή.

Η φάση η… καλή ωστόσο δημιουργήθηκε από αριστερά στο 51’, έπειτα από κόρνερ που κέρδισε ο Μασούρας, όταν είδε τον Χρούτσκα να αποκρούει χαμηλά το δυνατό σουτ του. Ο Πέρνιτσα έχασε στην εκτέλεση του Βαλμπουενά τον Γκιγιέρμε, που με κεφαλιά στη γωνία άνοιξε το σκορ, προκαλώντας το «ξέσπασμα» των οπαδών των Πειραιωτών.

Ο μόνος τρόπος για να ισορροπήσει η ομάδα του Βρμπα στο γήπεδο ήταν να κάμψει τη σαφώς υψηλότερη μαχητικότητα που επιδείκνυαν οι παίκτες του Μαρτίνς. Με το γκολ του Βραζιλιάνου σ’ αυτή προστέθηκε και η αυτοπεποίθηση που δίνει ένα σκορ πρόκρισης κι έτσι ήταν λογικό κι επόμενο τα πράγματα να γίνουν πια απλά.

Ο Γκερέρο στο 62’ δεν κατάφερε να νικήσει τον αντίπαλο τερματοφύλακα, στο σουτ στην κίνηση μετά τη σέντρα του Τσιμίκα, ενώ στο 65’ ο Μασούρας εκμεταλλεύτηκε τη σύγχυση, αλλά το σουτ του έφυγε λίγο δίπλα από το αριστερό δοκάρι.

Η είσοδος του Καμαρά στο γήπεδο αντί του καλού, αλλά εξουθενωμένου Βαλμπουενά έφερε το 4-3-3 και περισσότερη ενέργεια στον άξονα, με τον εξαιρετικό Μπουχαλάκη να απελευθερώνεται πλέον εντελώς.

Αυτό δεν άργησε να αποτυπωθεί και σε πράξεις. Η αντεπίθεση του 70’, με τον Ποντένσε να βγάζει στον Γκερέρο αριστερα και τον Ισπανό φορ, που σε όλο το παιχνίδι έκανε το ένα λάθος μετά το άλλο, να «αδειάζει» με υπέροχη ντρίμπλα τον Πέρνιτσα και να σκοράρει με τη βοήθεια του Χρούτσκα που δεν συγκράτησε τη μπάλα, σήμανε τη… λήξη του αγώνα.

Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν πια σαφές προβάδισμα, ενώ οι Τσέχοι δεν φάνηκε πια να πιστεύουν ούτε λίγο πως θα μπορούσαν με κάποιον τρόπο να επανέλθουν.

Με δεδομένη την υπεροχή του Ολυμπιακού, το τρίτο γκολ έβγαζε απολύτως νόημα, ακόμα κι αν κανείς δεν πρόσεχε την ώρα που μπήκε. Στο 74’ ο Μασούρας εκτέλεσε κόρνερ από δεξιά, ο Γκιλιέρμε έπιασε την κεφαλιά και από κόντρα στον Μπράμπετς ανέβασε τον δείκτη του σκορ στο 3-0.

Τα συνθήματα για τη Μπασάκσεχίρ και τη Κωνσταντινούπολη δεν… άργησαν και όλοι πια στο φαληρικό γήπεδο είχαν το μυαλό τους στην επόμενη φάση, που αισίως αποτελούσε πραγματικότητα. Στο 81’ ο Σεμέδο εκμεταλλεύτηκε την ολική κατάρρευση της Βικτόρια στο γήπεδο για να σκοράρει για παρθενική φορά με τα ερυθρόλευκα, παίρνοντας το ριμπάουντ από την ασθενή απόκρουση του Χρούσκα στο σουτ του Μεριά και διαμορφώνοντας το τελικό 4-0.

Οι συνθέσεις:

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Πέδρο Μαρτίνς): Σα, Ελαμπντελαουί, Σεμέδο, Μεριά, Τσιμίκας, Γκιλιέρμε, Μπουχαλάκης, Μασούρας, Ποντένσε (85’ Ραντζέλοβιτς), Βαλμπουενά (66’ Καμαρά), Γκερέρο (80’ Ελ Αραμπί)

ΒΙΚΤΟΡΙΑ ΠΛΖΕΝ (Πάβελ Βρμπα): Χρούτσκα, Ρέζνικ, Περνίκα, Μπράμπετς, Χλούσεκ, Κάλβαχ (80 Γιάνοσεκ), Χροσόβσκι, Καγιάμπα (56’ Κόβαρικ), Κόπιτς, Μιχάλικ (74’ Τσόρι), Κρμέντσικ.

πηγή: gazzetta.gr