Ισόπαλος χωρίς τέρματα ο Ολυμπιακός με τη Βικτόρια Πλζεν

Ισόπαλος χωρίς τέρματα ο Ολυμπιακός με τη Βικτόρια Πλζεν

Όλα θα παιχτούν στη ρεβάνς της 30ης Ιουλίου στο Φάληρο

Λευκή ισοπαλία 0-0 απέσπασε ο Ολυμπιακός απέναντι στη Βικτόρια Πλζεν στην Τσεχία, για το πρώτο ματς του γ' προκριματικού γύρου του Champions League.

Οι γηπεδούχοι ήταν ανώτεροι στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα και είχαν αρκετές ευκαιρίες να σκοράρουν. Πλέον στη ρεβάνς στο «Γ. Καραϊσκάκης» (30/07), οι «ερυθρόλευκοι» καλούνται να κερδίσουν με οποιοδήποτε σκορ ώστε να πάρουν την πρόκριση για την επόμενη φάση της διοργάνωσης.

Η έναρξη του αγώνα βρήκε τον Ολυμπιακό πιο δυναμικό με τη μπάλα στα πόδια, καθώς και διάθεση να πρεσάρει ψηλά, ώστε να την επανακτήσει αμέσως μετά την απώλειά της. Αυτό αποτυπώνεται στο 40-60% ως το 20’, όπου ο ρυθμός του αγώνα ήταν ακόμα υποτονικός και χωρίς σπουδαίες φάσεις.

Το όποιο ενδιαφέρον πάντως από άποψη ευκαιριών το προσέδιδαν οι γηπεδούχοι, που επίσης διέγνωσαν το κενό που συχνά δημιουργούνταν αριστερά μεταξύ Σεμέντο και Ομάρ. Εκεί βρήκε χώρο ο δραστήριος Κόπιτς, που στο 14’ και στο 16 πήρε τις πάσες του Τσέρμακ κι εξέθεσε ειδικά τον Πορτογάλο στόπερ.

Οι αξιώσεις της Βικτόρια δεν δικαιώθηκαν σε καμία από τις δυο φάσεις, ενώ ο Ολυμπιακός απάντησε με ένα σουτ του Βαλμπουενά από το πέναλτι, που κατέληξε άουτ δίπλα από το δεξί δοκάρι του Χρούσκα, στην πρώτη γόνιμη συνεργασία του με τον Ποντένσε. Αυτό ήταν το μόνο σουτ του Ολυμπιακού στο πρώτο μέρος, ενώ οι Τσέχοι όσο περνούσε η ώρα απειλούσαν περισσότερο.

Στο 20’ ήρθε το πρώτο «καμπανάκι» για τους Πειραιώτες, που είδαν τον Παπαδόπουλο να επιχειρεί γύρισμα με το κεφάλι στον Σα και από την υπερέκταση να αποχωρεί με τράβηγμα στον οπίσθιο μηριαίο. Ο Μπα πήρε τη θέση του και προσαρμόστηκε σχετικά γρήγορα στις απαιτήσεις του αγώνα, ενώ πότε ο Μπουχαλάκης και πότε ο Γκιλιέρμε γύριζαν πίσω για να βοηθούν το κέντρο της άμυνας.

Δημιουργικά, ο Γκιλιέρμε δεν πήρε ευθύνες και ο Μπουχαλάκης «έχτιζε» τις επιθέσεις, που ωστόσο σταματούσαν στο καλά οργανωμένο δίδυμο του άξονα των Κάλβαχ και Χροσόφσκι. Ο Μασούρας δεν κατάφερε να κάνει αισθητή την παρουσία του ως αριστερό εξτρέμ, ο Βαλμπουενά συχνά κλεινόταν σωστά και δεν μπορούσε να δράσει και ο Ποντένσε πάλευε με τον Ομάρ από δεξιά, δίχως αυτό να αρκεί.

Την ίδια ώρα ο Σεμέντο περνούσε δύσκολες «στιγμές» στην άμυνα, με αποκορύφωμα το φινάλε του ημιχρόνου. Πρώτα στο 38’ ο Κόπιτς έβγαλε αμαρκάριστο τον Τσέρμακ στη μικρή περιοχή, αλλά το πλασέ του από αριστερά απέκρουσε ο Σα και στη συνέχεια στο 44’, όταν από κόρνερ ο Μπα έχασε την κεφαλιά, ο Σεμέντο έμεινε «καρφωμένος», ο Γκιλιέρμε έκανε… τσαφ και η μπάλα χτύπησε στον Πέρνιτσα, στο δοκάρι και στην αγκαλιά του Πορτογάλου τερματοφύλακα!

Τα στατιστικά του πρώτου μέρους «έγραψαν» 9(4) - 1(0) στις τελικές και τον Ολυμπιακό να μην απειλεί και παράλληλα να απειλείται ολοένα και συχνότερα.

Η δημιουργική δυσλειτουργία του Ολυμπιακού ανάγκασε γρήγορα (56’) τον Μαρτίνς να αποσύρει τον Βαλμπουενά, να βάλει τον Καμαρά και παράλληλα να αλλάζει σχηματισμό σε 4-3-3, ώστε να κρατήσει λίγο παραπάνω τη μπάλα και να βάλει τους εξτρέμ του περισσότερο στο παιχνίδι.

Η «μεταμόρφωση»  του Σεμέντο εξισορρόπησε την ολοένα και πιο απειλητική διάθεση των γηπεδούχων, που έιχαν την κατοχή, αλλά όχι και τις φάσεις. Παράλληλα ο Ολυμπιακός δεν κέρδισε σε επιθετικότητα από την είσοδο του Καμαρά, ενώ η αλλαγή στις πτέρυγες με τον Μασούρα πλέον δεξιά και τον Ποντένσε αριστερά δεν αύξησε την απειλή για την τσεχική άμυνα.

Ενώ οι γηπεδούχοι δεν απειλούσαν,  τα πολλά λάθη του Ολυμπιακού τους άφηναν τη μπάλα στα πόδια για αρκετή ώρα. Οι σημαντικές φάσεις έλειψαν εκατέρωθεν στο β’ μέρος, με τον Βαλμπουενά πλέον εκτός αγώνα, τον Ποντένσε μόνο του και παράλληλα τον άξονα του Ολυμπιακού «κλειδωμένο» και τους μπακ του τουλάχιστον σταθερούς αμυντικά.

Στο 76’ ο Μπουχαλάκης είχε τη «στιγμή» του, σουτάροντας έπειτα από αντεπίθεση λίγο δίπλα από το δεξί δοκάρι του Χρούσκα, ενώ στο 83’ ο Γκερέρο προσπάθησε ανεπιτυχώς να πλασάρει στην κίνηση, έπειτα από σέντρα του Κρητικού μέσου από δεξιά.

Ως το τέλος του αγώνα οι γηπεδούχοι δεν μπόρεσαν να απειλήσουν, με τον βοηθό να τους «κόβει» λανθασμένα μια φάση στο 87’, όταν πριν την υπόδειξη για οφσάιντ ο Σα απέκρουσε το τετ α τετ του Μίχαλικ.

Οι συνθέσεις:

ΒΙΚΤΟΡΙΑ ΠΛΖΕΝ (Πάβελ Βρμπα): Χρούτσκα, Χάβελ, Περνίτσα, Μπράβετς (73’ Χέιντα), Χλούσεκ, Κάλβαχ, Χροσόφσκι, Καγιάμπα, Τσέρμακ (84’ Μίχαλικ), Κόπιτς, Κρμέντσικ (69’ Τσόρι)

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Πέδρο Μαρτίνς): Σα, Ομάρ, Σεμέντο, Παπαδόπουλος (21’ Μπα), Τσιμίκας, Μπουχαλάκης, Γκιλιέρμε, Μασούρας (81’ Ραντζέλοβιτς), Βαλμπουενά (56’ Καμαρά), Ποντένσε, Γκερέρο

πηγή: gazzetta.gr