Πώς ο Σαλάχ έριξε τα ποσοστά Ισλαμοφοβίας στο Λίβερπουλ

Πώς ο Σαλάχ έριξε τα ποσοστά Ισλαμοφοβίας στο Λίβερπουλ

Από τη μέρα της μεταγραφής του, τα ρατσιστικά περιστατικά μειώθηκαν κατά 19%

Μία μελέτη του Πανεπιστημίου του Stanford κατέδειξε, ότι από το 2017 όταν ο Αιγύπτιος μεσοεπιθετικός εντάχθηκε στο ρόστερ της Λίβερπουλ με μεταγραφή από τη Ρόμα έναντι 34 εκατ. στερλίνων, τα περιστατικά Ισλαμοφοβίας στην πόλη, μειώθηκαν κατά 18,9%.

Ο 26χρονος άσος έχει σημειώσει 71 τέρματα και έχει μοιράσει 29 ασίστ σε 104 συμμετοχές με τη φανέλα των «reds». Το τελευταίο μάλιστα, το πέτυχε στο δεύτερο λεπτό του τελικού του Champions League απέναντι στην Τότεναμ με εκτέλεση πέναλτι, «ξορκίζοντας» τα φαντάσματα του περσινού τελικού του Κιέβου και ανοίγοντας έτσι το δρόμο για το έκτο τρόπαιο στην πλούσια ιστορία των «κόκκινων».

Όλα αυτά, όπως και η συνολικότερη επιρροή του στο παιχνίδι και στον σύλλογο, τον έχουν κάνει ήδη «θρύλο» στο Άνφιλντ.

Σύμβολο κατά του ρατσισμού

Οι Ala’ Alrababa’h, William Marble, Salma Mousa και η Alexandra Siegel βάσισαν τη μελέτη τους, η οποία δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα thisisanfield.com στην παρατήρηση εκατοντάδων εγκλημάτων μίσους, 15 εκατομμυρίων tweets από βρετανούς ποδοσφαιρόφιλους και σε μία πρωτότυπη έρευνα σε 8.060 φιλάθλους της Λίβερπουλ. Ανακάλυψαν ότι στην ομώνυμη πόλη, καταγράφεται μία πτώση της τάξεως του 18,9% σε εγκλήματα μίσους από τη μέρα που υπέγραψε ο Αιγύπτιος άσος καθώς και μία πτώση 51,4% σε αντιμουσουλμανικά tweets από οπαδούς της ομάδας.

Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι αυτά τα αποτελέσματα ίσως οφείλονται σε μία αυξημένη εξοικείωση με το Ισλάμ με τον Μο Σαλάχ, να αποτελεί ξεκάθαρα ένα πρότυπο.

Η θετική επιρροή των διασημοτήτων

«Η θετική έκθεση και προβολή διασημοτήτων, μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των προκαταλήψεων και των αρνητικών συμπεριφορών», συμπληρώνουν οι ερευνητές.

Παρότι δεν είναι εύκολο να ποσοτικοποιηθούν οι πεποιθήσεις του πληθυσμού μίας πόλης, τα στοιχεία της μελέτης ενισχύουν την επιρροή των Μουσουλμάνων παικτών στο άθλημα.

Εξάλλου, ο Σαλάχ δεν είναι ο μόνος Μουσουλμάνος στο κλαμπ. Ο Σαντιό Μανέ, ο Σερντάν Σακίρι και ο Ναμπί Κεϊτά, ασπάζονται επίσης το Ισλάμ. Η συγκεκριμένη τετράδα μάλιστα, γιόρτασε την έναρξη του Eid al Fitr, του φεστιβάλ που σηματοδοτεί τη λήξη του Ραμαζανιού, με αναρτήσεις στους λογαριασμούς τους στο instagram.

O Σαλάχ συμπεριλαμβάνεται στους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή για το 2019, σύμφωνα με το περιοδικό TIME του Απριλίου ενώ ο προπονητής του, Γιούργκεν Κλοπ, σχολιάζει σχετικά: «Αποτελεί πρότυπο σε μία σειρά από διαφορετικά πράγματα. Είναι πολύ θετικό που τον έχουμε στην ομάδα, όπως και τους άλλους Μουσουλμάνους. Που ζουν σε έναν κόσμο όπου συχνά πράγματα που κάνουν σχολιάζονται αρνητικά όπως “έτσι είναι όλοι τους”, κλπ. Eμείς ξέρουμε ότι δεν είναι αλήθεια και είναι πολύ ευχάριστο να έχουμε ανθρώπους που κάνουν πράγματα για τη θρησκεία τους με χαρά και αγάπη», καταλήγει ο Γερμανός τεχνικός.

Ο Σαλάχ είναι πρότυπο για Αιγύπτιους, Μουσουλμάνους και «scousers» (όπως αποκαλούνται οι γηγενείς κάτοικοι του Λίβερπουλ), σε ολόκληρο τον κόσμο, τονίζει ο John Oliver, σκιαγραφόντας το προφίλ του 26χρονου μεσοεπιθετικού.