Ήττα με 2-1 από την Τουρκία στην πρόβα τζενεράλε πριν τα προκριματικά του Euro

Ήττα με 2-1 από την Τουρκία στην πρόβα τζενεράλε πριν τα προκριματικά του Euro

O Δημήτρης Κουρμπέλης πέτυχε το μοναδικό τέρμα στις καθυστερήσεις

Προβλημάτισε η Εθνική Ελλάδος στο φιλικό απέναντι στην Τουρκία, λίγες ημέρες πριν τα επίσημα ματς με Ιταλία και Αρμενία για τα προκριματικά του Euro 2020. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ηττήθηκε με 2-1.

Ο Άγγελος Αναστασιάδης έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς παίκτες του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος να κάνουν το ντεμπούτο τους ως διεθνείς. Συγκεκριμένα ο Πασχαλάκης στην εστία, ο Βαλεριάνος ως κεντρικός αμυντικός και ο Σιώπης ως αμυντικός μέσος χρίστηκαν επίσημα διεθνείς, πλαισιώνοντας τους Μαυριά, Κουρμπέλη και Κούτρη στην άμυνα, Σάμαρη στον άξονα και Φορτούνη, Πέλκα και Μασούρα πίσω από τον μοναδικό προωθημένο Κουλούρη, στο 4-2-3-1.

Με εμφανείς δυσκολίες εξαρχής στη διατήρηση της κατοχής και της αποφυγής εύκολων λαθών, η Ελλάδα δεν πρόλαβε να «μπει» στο παιχνίδι δίχως να δει το σκορ να διαμορφώνεται εις βάρος της. Αφού προσπάθησε ανεπιτυχώς να πιέσει ψηλά, είδε τον Πασχαλάκη να επεμβαίνει σε σουτ του Τοσούν (7’) και στη σέντρα του Σανγκαρά (8’), πριν μαζέψει τη μπάλα από την εστία του.

Αυτό έγινε στο 11’, όταν ο Ουντέρ σούταρε εντυπωσιακά, βρίσκοντας αδικαιολόγητα πολύ χώρο έξω από την περιοχή, σουτάροντας δυνατά ψηλά και ανοίγοντας το σκορ για τους γηπεδούχους.

Η πρόκληση για τη «γαλανόλευκη» στο φιλικό ήταν πλέον να αντιδράσει, όμως η επόμενη αξιομνημόνευτη φάση του αγώνα περιλάμβανε πάλι τους Τούρκους διεθνείς να πανηγυρίζουν και τους Έλληνες να μετρούν λάθη. Στο 17’ ο Σάμαρης «πούλησε» τη μπάλα έξω από την περιοχή, ο Καραμάν επωφελήθηκε κι αφού ο Βαλεριάνος δεν μπόρεσε παρά αργοπορημένα να βγει πάνω του, νίκησε τον Πασχαλάκη με συρτό σουτ.

Η κακή εικόνα της Εθνικής δεν βελτιώθηκε ούτε στη συνέχεια. Ο Σιώπης με τον Σάμαρη δεν κατάφερναν να προωθήσουν τη μπάλα, ο Πέλκας με τον Φορτούνη ήταν εντελώς αποκομμένοι από τον Κουλούρη και η καλύτερη φάση που δημιούργησε η ομάδα ως το τέλος του ημιχρόνου προήλθε μάλλον από τύχη. Ο Σάμαρης «εκτέλεσε» στο 24’, όμως το καλό του σουτ χτύπησε στο δεξί δοκάρι του Ουγκουρτσάν κι έφυγε άουτ.

Η διακοπή του ημιχρόνου ήρθε χωρίς συγκινήσεις, με τον Αναστασιάδη να προβαίνει σε αλλαγές προσώπων, ελπίζοντας να δει διαφορετικά πράγματα στο γήπεδο, μιας και οι Τούρκοι με 68% κατοχή έλεγχαν απόλυτα τον ρυθμό. Ο Πασχαλάκης επενέβη στο 49’ σε τετ α τετ με τον Τοσούν, αποκρούοντας, ενώ ο Μπουχαλάκης πήρε τη θέση του Βαλεριάνου, πριν μπει και ο Ντουρμισάι στο 65’ για να αλλάξει σχήμα η Εθνική και να παίξει με 4-4-2 με ρόμβο.

Όσο περνούσε η ώρα, τόσο έπεφτε και ο ρυθμός, με τους γηπεδούχους να προβαίνουν αντίστοιχα σε αλλαγές και πειραματισμούς. Το τελικό σκορ διαμορφώθηκε στην τελευταία φάση του αγώνα, με τον Κουρμπέλη να κοντρολάρει στην περιοχή, καλυπτόμενους από τους αμυντικούς στο δυνατό σουτ του Φορτούνη και με κοντινό πλασέ να μειώνει το σκορ σε 2-1, που πάντως δεν «μακιγιάρει» τις πολλές δυσκολίες της Ελλάδας στην Αττάλεια.

Οι συνθέσεις:

ΤΟΥΡΚΙΑ (Σενιόλ Γκιουνές): Ουγκουρτσάν, Καγκλάρ, Αϊχάν, Σανγκαρέ, Μεράς, Οκάι, Τουφάν (46’ Οζιακούπ), Ουντέρ (80’ Μπελόζογλου), Γιασιτσί, Καραμάν (46’ Ομούρ), Τοσούν (56’ Γκιουβέν)

ΕΛΛΑΔΑ (Άγγελος Αναστασιάδης): Πασχαλάκης, Μαυρίας, Κουρμπέλης, Σάμαρης, Κούτρης (46’ Σταφυλίδης), Σιώπης (75’ Μάνταλος), Βαλεριάνος (54’ Μπουχαλάκης), Μασούρας (65’ Ντουρμισάι), Πέλκας (46’ Κολοβός), Φορτούνης, Κουλούρης.

πηγή: gazzetta.gr