«Το συμβόλαιό μου είναι για να λύνω προβλήματα»

«Το συμβόλαιό μου είναι για να λύνω προβλήματα»

O Δημήτρης Ιτούδης μίλησε για το φετινό θρίαμβο της ΤΣΣΚΑ Μόσχας

Λίγες ημέρες μετά τον θρίαμβο στη Βιτόρια και την κατάκτηση της δεύτερης προσωπικής του «κούπας» στην Euroleague με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, (ο μοναδικός Έλληνας προπονητής με δύο κατακτήσεις), ο Δημήτρης Ιτούδης μίλησε για όλους και για όλα στον ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΑσπορ 101,8.

Ο Έλληνας τεχνικός αναφέρθηκε στις δυσκολίες της κατάκτησης του φετινού τίτλου αλλά και στην κριτική που δέχτηκε κατά τη διάρκεια της σεζόν:

«Κάθε κατάκτηση τροπαίου μιας διασυλλογικής διοργάνωσης είναι δύσκολη. Μιλάμε για το καλύτερο πρωτάθλημα της Ευρώπης. Προφανώς η πορεία μέχρι το τέλος και η καταξίωση βγάζει και συναισθήματα.

Συνειδητοποιήσαμε και εγώ και ο Αντρέι Βατούνιν ότι είμαστε άνθρωποι από σάρκα και οστά. Προφανώς το λέω χαριτολογώντας. Υπήρχαν και υπάρχουν σε ενεργούς οργανισμούς, όπως είναι η ΤΣΣΚΑ δύσκολες στιγμές. Το πρώτο που συνειδητοποιείς και δίνεις μια υπόσχεση γι’ αυτό, είναι ότι θα είσαι έτοιμος να λύνεις προβλήματα. Το αν θα έχεις χαρές στο τέλος όπως είχαμε εμείς, τώρα είναι εύκολο να το λέμε, αλλά μ’ αυτό που κάνεις συμβόλαιο και μ' αυτό το οποίο θα πρέπει να είσαι σίγουρος, είναι να είσαι έτοιμος να λύσεις προβλήματα.

Δεν μπορώ να απαντήσω για την κριτική. Μάλλον το ανθρώπινο ον, συμπεριλαμβανομένου και εμού, είναι από τα πιο δύσκολα όντα που υπάρχουν στον πλανήτη. Καταστρέφουμε τον ίδιο τον πλανήτη, θέλουμε σάρκα και αίμα. Δεν μπορώ να απαντώ στο ό,τι γράφει ή δεν γράφει κανείς. Εγώ ξέρω τι κάνω με τους συνεργάτες μου και με όλους αυτούς που είμαστε στην ΤΣΣΚΑ. Η αμφισβήτηση, η αμφιβολία είναι κομμάτια της ζωής μας. Ποια σχέση επαγγελματική, φιλική, ερωτική δεν ξεκινάει με αμφιβολίες ή με ερωτήματα; Προφανώς και δοκιμάζεται και περνάει από δύσκολες καταστάσεις. Αν δεν κερδίσαμε το τρόπαιο πέρσι ή πρόπερσι, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κάναμε μια εξαιρετική σεζόν ή δεν δώσαμε το 100% οι παίκτες, οι προπονητές, η διοίκηση. Κάναμε πολλές προσπάθειες, οι οποίες δεν φαίνονται και φαίνεται μόνο η τελική προσπάθεια. Ο Έντισον έκανε 1.741 προσπάθειες για να φτάσει στην πετυχημένη του. Αυτή η οποία προβάλλεται είναι η πετυχημένη, οι 1.741 δεν προβάλλονται».

Ο Δημήτρης Ιτούδης μίλησε για την προσφορά του αρχηγού της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Κάιλ Χάινς αλλά και για το μέλλον του στη ρωσική ομάδα:

«Νομίζω ότι ο Κάιλ δεν είναι τυχαία σ’ αυτή τη θέση που είναι. Τον έβαλα στη θέση του αρχηγού, μαζί με τον Βατούτιν συνεννοηθήκαμε ότι αυτός είναι ο άνθρωπος που θα ηγηθεί αυτής της προσπάθειας μέσα στα αποδυτήρια, γιατί σ’ ένα ομαδικό άθλημα τα αποδυτήρια είναι το Α και το Ω. Εκεί ζουν οι αθλητές, εκεί περνούν πολλές ώρες, εκεί κάνουν θεραπείες, εκεί βλέπουν τα βίντεο και πολλά άλλα, που γίνονται. Ο Κάιλ έχει τη δυνατότητα, τη γνώση και την εμπειρία, αλλά και την αξία να μπορεί να κρατήσει αυτή την ομάδα ενωμένη. Και την κράτησε ενωμένη σε δύσκολες στιγμές, γιατί είχε γνώση και ήταν ο άμεσος συνεργάτης μου. Έχουμε κάνει πολλά με τον Κάιλ στην ίδια σεζόν. Ευτυχώς που μένουμε στο ίδιο κτίριο. Μένει δύο ορόφους κάτω από εμένα, όπως καταλαβαίνετε τα μίτινγκ τα δικά μας είναι πολύ συχνά, ώστε να κινηθεί η ομάδα σε μία κοινή πορεία.

Δεν υπάρχει κάποια επιβεβαίωση, υπάρχει η τυπική διαδικασία, που βρίσκομαι μπροστά στον υπολογιστή μου, γιατί πρέπει να αναλύσω τα παιχνίδια με τη Ζενίτ. Την Πέμπτη ξεκινάμε τα ημιτελικά των πλέι οφ του πρωταθλήματος. Οπότε πρέπει να τελειώσουμε και μετά, όπως κάθε φορά στο τέλος της χρονιάς, μιλάμε με τον Αντρέι (σ.σ. Βατούνιν) για το μέλλον και την ομάδα».

Επίσης αναφέρθηκε και στην επικοινωνία που είχε με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς αλλά σχολίασε και την πορεία της Φενέρ στο Final Four:

«Προφανώς μίλησα και οι οικογένειές μας βρέθηκαν και ο Ζέλικο είδε τη βαφτισιμιά του, την κόρη μου και γενικότερα περάσαμε αρκετές ώρες, όσο μπορούσαμε. Η Φενέρ ήταν σταθερή ως ομάδα στην κανονική διάρκεια της περιόδου, ίσως ήταν η πιο σταθερή ομάδα. Έπαιξε το πιο αποδοτικό μπάσκετ, αλλά ήρθε στο φάιναλ φορ με μεγάλες απώλειες. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και σε εμάς στο Βελιγράδι, πέρσι. Οι Ντε Κόλο και Χάινς δεν είχαν αγωνιστεί στα πλέι οφ και δεν είχαν προπονήσεις με την ομάδα. Ουσιαστικά μπήκαν με δύο προπονήσεις. Δεν είναι ρομπότ οι παίκτες. Κάτι αντίστοιχο το οποίο συμβαίνει φέτος με τη Φενέρ».