Θρίαμβος της Ζαλγκίρις επί της Φενέρ με 82-80

Θρίαμβος της Ζαλγκίρις επί της Φενέρ με 82-80

Η ομάδα του Γιασικεβίτσιους ισοφάρισε σε 1-1 τη σειρά

Πολύ μεγάλη νίκη σημείωσε η Ζαλγκίρις απόψε επί της Φενέρμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη με σκορ 82-80, ισοφαρίζοντας τη σειρά σε 1-1. Μάλιστα η νίκη των Λιθουανών σηματοδότησε ένα σπουδαίο ρεκόρ καθώς πρόκειται για την πρώτη ήττα της τουρκικής ομάδας επί ημερών Ζέλικο Ομπράντοβιτς σε αγώνα play off της Euroleague.

Η Ζαλγκίρις δεν είχε καμία σχέση με την ομάδα του πρώτου αγώνα και το γεγονός ότι σ’ ένα ημίχρονο σημείωσε περισσότερους πόντους σε σχέση με το πρώτο παιχνίδι, ήταν ενδεικτικό των διαθέσεών της. Οι Λιθουανοί είχαν εξαιρετική λειτουργία στην επίθεση. Σωστό διάβασμα παιχνιδιού από τον Νέιτ Ουόλτερς, κυριαρχία κάτω από τα καλάθια (σ. σ. μάζεψε διπλάσια ριμπάουντ από τη Φενέρμπαχτσε!), ευστοχία στο μακρινό σουτ (6/12) αλλά και ποσοστό 70% στα σουτ δύο πόντων. Ως εκ τούτου, μετά το αρχικό 8-2 της Φενέρμπαχτσε στα πρώτα δύο λεπτά λόγω των τριπόντων του Γκούντουριτς, οι φιλοξενούμενοι άρχισαν την αντεπίθεσή τους (21-20, 10’).

Το δεύτερο δεκάλεπτο τους ανήκε ολοκληρωτικά καθώς βρήκαν πόντους στο transition game αλλά και από μακρινή απόσταση απέναντι στη νωχελική άμυνα των γηπεδούχων. Προηγήθηκαν με 26-30 (13’) για να φθάσει η διαφορά έως και στα επίπεδα των 10 πόντων (30-40, 16’) με τους Ουόλτερς, Ουλανόβας να κάνουν τη διαφορά. Η Φενέμπαχτσε κρατήθηκε στα πόδια της λόγω του Κώστα Σλούκα γιατί σημείωσε διαδοχικούς πόντους, έδωσε και δύο έτοιμα καλάθια στον Βέσελι και το ημίχρονο έκλεισε με σκορ 39-46.

Η Ζαλγκίρις ήταν ακόμη και εμφατική στο 3ο δεκάλεπτο. Διατηρώντας την εξαιρετική ανάγνωση του παιχνιδιού, σημάδεψε τα μις ματς και με τον Ουλανόβας αιχμή του δόρατος προηγήθηκε έως και με διαφορά 17 πόντων (46-63) λίγο πριν τη συμπλήρωση έξι λεπτών.

Η Φενέρμπαχτσε προσπάθησε να γυρίσει το παιχνίδι βάζοντας ακόμη περισσότερες επαφές στην άμυνα. Ο Βέσελι φορτώθηκε με τέσσερα φάουλ και η απουσία του από τον αγωνιστικό χώρο δημιούργησε πεδίο δράσης για τονΜπράντον Ντέιβις αλλά και τη δυνατότητα διατήρησης της διαφοράς (58-73, 30’) για τη Ζαλγκίρις.

Υποχρεωτικά, η Φενέρμπαχτσε έπαιξε το τελευταίο της χαρτί στην τελευταία περίοδο, ξεκίνησε από την άμυνα, αλλά δεν ήταν αποτελεσματική στην επίθεση (62-75, 33’). Επιμένοντας στην άμυνά της, η ομάδα του Ομπράντοβιτς βρήκε μονοπάτι επιστροφής καθώς μείωσε σε 71-77, περίπου τέσσερα λεπτά πριν το φινάλε. Η Ζαλγκίρις απάντησε με τον ίδιο τρόπο, αλλά δεν είχε αποτελεσματικότητα στις βολές κι έτσι οι δύο ομάδες μπήκαν στο παρκέ για τα τελευταία 120 δευτερόλεπτα με το σκορ στο 75-79. Οι γηπεδούχοι μείωσαν στο καλάθι (78-80,39’) και ισοφάρισαν (80-80), 39’’ πριν το τέλος. Με καλάθι του Ουλανόβας, η Ζαλγκίρις πέρασε μπροστά (80-82), 22’’ πριν το τέλος για να ακολουθήσει το μοιραίο λάθος του Γκούντοριτς, 4.3’’ πριν το τέλος. Οι δύο χαμένες βολές δεν κόστισαν για τη Ζαλγκίρις καθώς το σουτ της απελπισίας από τον Ντατόμε δεν βρήκε στόχο.

Τα δεκάλεπτα: 21-20, 39-46, 58-73, 80-82

πηγή: gazzetta.gr

Φωτογραφία αρχείου