Τα έξι αστέρια του Άγιαξ που «μαγνητίζουν» την ποδοσφαιρική Ευρώπη

Τα έξι αστέρια του Άγιαξ που «μαγνητίζουν» την ποδοσφαιρική Ευρώπη

Μία «φουρνιά» παικτών που αξίζει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ

Από το βράδυ της Τρίτης, ολόκληρη η Ευρώπη «παραμιλάει» για τα τρομερά πιτσιρίκια του Έρικ τεν Χαγκ, που παρουσίασαν -ακόμα-  μία ολοκληρωμένη ποδοσφαιρική παράσταση. Αυτή τη φορά, «θύμα» του Άγιαξ ήταν η πολύπειρη Γιουβέντους που υπέκυψε στο Τορίνο και γνώρισε την ήττα-αποκλεισμό από τη συνέχεια του Champions League με 2-1.

Δύο χρόνια μετά τον χαμένο τελικό του Europa League απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (με 2-0), ο «Αίαντας» επιστρέφει με εκκωφαντικό τρόπο στην ποδοσφαιρική ελίτ. Ωστόσο, ανεξάρτητα από την κατάληξη της φετινής παραμυθένιας πορείας του ολλανδικού συλλόγου, ένα είναι σίγουρο: Ο Άγιαξ της επόμενης σεζόν δεν θα έχει καμία σχέση με τον φετινό.

Ο λόγος είναι ότι όλα τα αστέρια της φετινής φουρνιάς της ομάδας έχουν μπει στο στόχαστρο των κορυφαίων ευρωπαϊκών κλαμπ, τη στιγμή που το κασέ τους καθημερινά ανεβαίνει σε δυσθεώρητα ύψη. Ας δούμε έξι περιπτώσεις παικτών, που έχει ξεχωρίσει το planetfootball.com.

Ματίας ντε Λιχτ

Μόλις 19 ετών και είναι ήδη αρχηγός της ομάδας. Ο Ματίας ντε Λιχτ είναι ο νεότερος παίκτης που έχει αγωνιστεί σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης (απέναντι στη Γιουνάιτεντ στον τελικό του Europa το 2017), ο μικρότερος που φτάνει 100 συμμετοχές για τον Άγιαξ και ο πιο νέος αρχηγός σε νοκ άουτ φάση του Champions League.

«Είναι ο καλύτερος κεντρικός αμυντικός του πλανήτη. Διαθέτει μαγική ικανότητα στο ball-playing», αναφέρει ο Ρίο Φέρντιναντ μετά το νικητήριο γκολ του Ντε Λιχτ απέναντι στη Γιουβέντους. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχασε την ευκαιρία της για να πάρει την υπογραφή του παίκτη νωρίτερα μέσα στη σεζόν όταν ο υπεύθυνος του τμήματος σκάουτινγκ νέων ταλέντων Ντέρεκ Λάνγκλεϊ πρότεινε τον διεθνή Ολλανδό στους «μπέμπηδες» αλλά δεν εισακούστηκε. Πλέον ο παίκτης είναι στο στόχαστρο της Μπαρτσελόνα, της Μάντσεστερ Σίτυ και της Λίβερπουλ, που θα δώσουν μάχη για την απόκτησή του.

O Mατίας ντε Λιχτ (αριστερά) με τον Ντούσαν Τάντιτς.

Ντάνι Φαν ντε Μπέεκ

Ο 21χρονος παίκτης που πέτυχε το γκολ της ισοφάρισης στο Τορίνο, δεσπόζει στο χώρο του κέντρου του «Αίαντα» και βρίσκεται στα ευρωπαϊκά «ραντάρ» εδώ και αρκετό καιρό. Ήδη η Μπάγερν Μονάχου και η Μπαρτσελόνα τον παρακολουθούν στενά ενώ δημοσίευμα της γαλλικής L’Equipe τον Ιανουάριο έκανε λόγο για ενδιαφέρον της Παρί Σεν Ζερμέν μαζί με τις Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τότεναμ.

Ο Φαν ντε Μπέεκ πετυχαίνει το 1-1 κόντρα στη Γιουβέντους.

Ντέηβιντ Νέρες

Ένα ακόμα «διαμαντάκι» 22 ετών, είναι ο Βραζιλιάνος επιθετικός Ντέηβιντ Νέρες. Από τον Μάρτιο είναι πλέον και διεθνής με τη «σελεσάο» ενώ τη φετινή σεζόν έχει πετύχει 11 τέρματα και έχει δώσει 10 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις.

Σύμφωνα με την Telegraph, οι Άρσεναλ, Έβερτον και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ενδιαφέρονται ζωηρά για την υπογραφή του που αναμένεται να φτάσει σε ποσό 40 εκατομμυρίων ευρώ το καλοκαίρι, ενώ πρόσφατα μπήκε στο παιχνίδι της διεκδίκησής του και η Λίβερπουλ. Επίσημη πρόταση έκανε η Μπορούσια Ντόρτμουντ τον Ιανουάριο, ύψους 33 εκατ. Η προσφορά απορρίφθηκε...

Νουσαΐρ Μαζραουί

Ο Μαροκινός δεξιός μπακ 21 ετών, βρίσκεται στον Άγιαξ από την ηλικία των 8 ετών. Κέρδισε τη θέση του στην ενδεκάδα την περσινή σεζόν ενώ φέτος είναι βασικός και αναντικατάστατος. Ισπανικά Μέσα μιλούν για ενδιαφέρον από τη Μπαρτσελόνα και τη Βαλένθια, ωστόσο ο Μαζραουί υπέγραψε τον περασμένο μήνα συμβόλαιο ανανέωσης στον «Αίαντα» μέχρι το 2022.

Κάσπερ Ντόλμπεργκ

Ο Δανός φορ ήρθε στον Άγιαξ το 2015 από την άσημη Σίλκεμποργκ έναντι 270 χιλιάδων ευρώ και τα τρία τελευταία χρόνια έχει πετύχει 33 γκολ σε 74 συμμετοχές στο ολλανδικό πρωτάθλημα, κερδίζοντας τη θέση από τον Κλάας- Γιαν Χούντελαρ.

Ο πατέρας του νεαρού σχολιάζει με δόση υπερβολής: «βλέπω αρκετές ομοιότητες του γιού μου με τον Μάρκο Φαν Μπάστεν. Έχουν τον ίδιο σωματότυπο, την ίδια ταχύτητα και εξαιρετικό σουτ».

Τον Φεβρουάριο η ισπανική Marca ανέφερε ότι η Ρεάλ Μαδρίτης θέλει τον Δανό ενώ το όνομά του ακούστηκε και για τις Μπαρτσελόνα, Λίβερπουλ, Άρσεναλ και Μίλαν. Τον Οκτώβριο ο μάνατζερ του Ντόλμπεργκ ήταν κατηγορηματικός σχετικά με ενδεχόμενη μεταγραφή του παίκτη στη Νάπολι: «δεν μπορεί να γίνει ένα τέτοιο deal, διότι ο πελάτης μου αξίζει πολύ περισσότερο από 30 εκατομμύρια, ποσό που δεν μπορεί να δώσει η Νάπολι».

Φράνκι Ντε Γιονγκ

Ο πιο περιζήτητος από όλα τα «αστέρια» του Άγιαξ, έχει ήδη συμφωνήσει με την Μπαρτσελόνα με συμβόλαιο για πέντε χρόνια, με κόστος 75 εκατ. ευρώ που μπορεί να φτάσει κλιμακωτά στα 86 εκατομμύρια.

Ο Ντε Γιονγκ ήρθε στον «Αίαντα» από την ακαδημία της Βίλεμ πριν από τέσσερα χρόνια με συμβόλαιο κόστους ...ενός ευρώ. Η Βίλεμ ωστόσο διαπραγματεύτηκε και πέτυχε να κρατήσει ένα 10% από την μεταπώληση του 21χρονου μέσου, το οποίο μεταφράζεται στο 63% του συνολικού ετήσιου μπάτζετ της!

Ο Φράνκι ντε Γιονγκ απέναντι στον Μπερναντέρσκι.

Πέραν των έξι προαναφερθέντων, στο μεταγραφικό παζάρι είναι σίγουρο ότι θα πρωταγωνιστήσουν και οι υπόλοιποι παίκτες της βασικής ενδεκάδας. Κρατήστε τα ονόματα των Ντούσαν Τάντιτς, Χακίμ Ζίγιεκ, Νίκολας Ταλιαφίκο που αναμένεται να βρεθούν στο στόχαστρο μεγάλων ευρωπαϊκών κλαμπ.