Όταν ο Γιόχαν Κρόιφ άφηνε τη μπάλα… για το μικρόφωνο

Όταν ο Γιόχαν Κρόιφ άφηνε τη μπάλα… για το μικρόφωνο

To 1969 βγήκε στην κυκλοφορία το single του «Oei Oei Oei»

Συμπληρώνονται τρία χρόνια σήμερα από το θάνατο του Γιόχαν Κρόιφ, του κορυφαίου Ολλανδού ποδοσφαιριστή, που -κατά πολλούς- πήγε το ποδόσφαιρο σε άλλο επίπεδο και άλλαξε ουσιαστικά την ιστορία του αθλήματος σε επίπεδο τακτικής χάρη στο ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο («total football»).

Για τον «ιπτάμενο Ολλανδό» έχουν γραφτεί και έχουν ειπωθεί πολλές ανέκδοτες ιστορίες, ωστόσο λίγοι γνωρίζουν το κρυφό του ταλέντο. Ή μάλλον όπως θα διαπιστώσετε παρακάτω, το όχι και τόσο μεγάλο ταλέντο...

To 1969 βγήκε στην κυκλοφορία το single «Oei Oei Oei (Dat Was Me Weer Een Loei)», γραμμένο από τον Peter Koelewijn, έναν Ολλανδό θρύλο της rock and roll μουσικής και με τον Κρόιφ πίσω από το μικρόφωνο.

Το κομμάτι αφηγείται μία άτυχη νύχτα ενός ξαδέλφου του τραγουδιστή, ο οποίος δέχθηκε νοκ-άουτ σε έναν πυγμαχικό αγώνα, τον λήστεψαν σε παμπ και όταν επέστρεψε σπίτι τον περίμενε για... κατσάδα, η θυμωμένη σύζυγός του.

Με το που κυκλοφόρησε, το single έφτασε στο νούμερο 21 των ολλανδικών chart ενώ πούλησε πολύ περισσότερο στην Ισπανία όταν ο Κρόιφ μετακόμισε στη Μπαρτσελόνα.

Σύμφωνα δε με τον Ολλανδό dj και παραγωγό Marcelle van Hoof, ο Κρόιφ ήταν ιδιαίτερα αγχωμένος στο στούντιο πριν την ηχογράφηση και χρειάστηκε να πιει τα ποτάκια του για να χαλαρώσει. Όταν μάλιστα κλήθηκε να τραγουδήσει ζωντανά σε τηλεοπτική εκπομπή, ο Ολλανδός άσος κοίταζε το πάτωμα με εμφανή αμηχανία και προσπαθούσε να ψελλίσει στίχους του τραγουδιού.

Μάλλον στην περίπτωσή του ταίριαζε το «καλύτερα να παίζεις, παρά να τραγουδάς».