Νίκη χωρίς χαμόγελα για τον Παναθηναϊκό, 72-70 τη Μπασκόνια

Νίκη χωρίς χαμόγελα για τον Παναθηναϊκό, 72-70 τη Μπασκόνια

Ματς σε φορτισμένη ατμόσφαιρα λόγω του πένθους για τον Θανάση Γιαννακόπουλο

Το κλίμα στο ΟΑΚΑ ήταν έντονα φορτισμένο απόψε καθώς σύσσωμη η Παναθηναϊκή οικογένεια πενθεί από χθές για το χαμό του Θανάση Γιαννακόπουλου. Στην κερκίδα των οργανωμένων οπαδών δέσποζε ένα τεράστιο πανό που έγραφε: «Θανάσης Γιαννακόπουλος. Ατόφιος και ρομαντικός, σαν τον Παναθηναϊκό Αθλητικό Όμιλο» ενώ το σύνθημα που δονούσε την ατμόσφαιρα ήταν: «ΠΑΟ, θρησκεία, Θύρα 13, Θανάση σ' αγαπάμε, ποτέ δεν σε ξεχνάμε. Ατόφιος, μάγκας, ο πιο ρομαντικός. Θανάσης Γιαννακόπουλος Παναθηναϊκός».

Σε αυτήν την ατμόσφαιρα ο Παναθηναϊκός επικράτησε με 72-70 της Μπασκόνια ωστόσο δεν ανέτρεψε τη διαφορά των 9 πόντων που ηττήθηκε στο ματς του πρώτου γύρου και ακόμα είναι όλα ανοικτά για τα play off της Euroleague. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι οι «πράσινοι» απώλεσαν διαφορά 23 πόντων, παθαίνοντας μπλακάουτ στο δεύτερο ημίχρονο.

Το ματς

Ο Παναθηναϊκός μπήκε στο ματς με έναν και μόνο στόχο: Να καθαρίσει με την υπόθεση της νίκης (και αν ήταν δυνατόν και με διαφορά μεγαλύτερη των εννέα πόντων) το συντομότερο δυνατόν! Η νίκη στη Μόσχα σε συνδυασμό με το επιπλέον κίνητρο που υπήρχε μετά τον θάνατο του Θανάση Γιαννακόπουλου, είχε δώσει φτερά στους παίκτες του Ρικ Πιτίνο. Λίγο-πολύ πραγματοποίησαν τόσο εντυπωσιακό ξεκίνημα που «ξύπνησαν» μνήμες από το πρώτο ματς των περσινών playoffs και δη από το ματς με τη Ρεάλ που ο Παναθηναϊκός είχε προηγηθεί με 20-0. Απλούστατα στο εν λόγω παιχνίδι είχε πετύχει έναν πόντο περισσότερο, ενώ είχε δεχθεί και ένα καλάθι για το 21-2 στο 7'! Μόνο και μόνο από αυτό το σκορ, εύκολα μπορεί να καταλάβει κάποιος ή να φανταστεί τα όσα συνέβαιναν στο κλειστό του ΟΑΚΑ.

Καλάθης, Παπαγιάννης και Τόμας οδηγούσαν τον Παναθηναϊκό και παρά την πρόωρη αφύπνιση των φιλοξενούμενων, έκλεισαν το δεκάλεπτο στο 26-10 έχοντας 9/13 εντός παιδιάς έναντι 3/15 της Μπασκόνια. Οι Βάσκοι προσπάθησαν να παραμείνουν μέσα στο παιχνίδι όσον αφορά την διαφορά και μόνο την διαφορά, αλλά οι «πράσινοι» έμοιαζαν... αφηνιασμένοι. Με άμυνα για σεμινάριο και το ένα deflection να διαδέχεται το άλλο, «χάλαγαν» οποιαδήποτε σκέψη των παικτών του Περάσοβιτς.

Η διαφορά έφτασε για πρώτη φορά τους 20 πόντους (43-23) στο 17' ενώ η μεγαλύτερη τιμή της ήταν το +23 (48-25) λίγο πριν από το τέλος του ημιχρόνου (48-27). Ένα ημίχρονο όπου ο Παναθηναϊκός είχε 14/22 δίποντα, 4/8 τρίποντα, 8/16 βολές (το μοναδικό του ψεγάδι) 12-6 ριμπάουντ, 12 ασίστ (σ.σ. οι 8 ο Καλάθης!!!), 6 κλεψίματα, 2 τάπες και 7 λάθη. Αντίστοιχα η Μπασκόνια είχε μόλις 5/19 δίποντα, 4/13 τρίποντα (δηλαδή 9/32 σουτ!!!), 5/6 βολές, 10-6 ριμπάουντ, 7 ασίστ, 3 κλεψίματα και 10 λάθη (σ.σ. πέντε σε κάθε δεκάλεπτο).

Στην 3η περίοδο το «τριφύλλι» άφησε το πόδι από το γκάζι, έπαιζε στο... ρελαντί και με αυτόν τον τρόπο μπόρεσε να κρατήσει διαφορά ασφαλείας (ακόμα και για το πολυπόθητο +10) κοντά στους 20 πόντους. Ο ρυθμός του αγώνα έπεσε δραματικά και παρά το γεγονός ότι έφτασε στο +23 (56-33 στο 26') η Μπασκόνια εκμεταλλεύτηκε το «νεκρό» διάστημα της ελληνικής ομάδας και με ένα σερί 15-0 μείωσε σε 56-48 με τη λήξη του τρίτου δεκαλέπτου! Ουσιαστικά σήμανε... συναγερμός στο ΟΑΚΑ αφού η ισπανική ομάδα είχε εξανεμίσει την διαφορά και είχε μετατρέψει τον φαινομενικά περίπατο του Παναθηναϊκού σε... κανονικό ματς.

Το σερί αυτό ανέβηκε στο 0-17 με την έναρξη του τελευταίου δεκάλεπτου, με την Μπασκόνια να μειώνει στους 6 πόντους. Μόνο που... δεν είχε πει την τελευταία της λέξη. Στο δεύτερο ημίχρονο η άμυνά της θύμιζε... άμυνα Παναθηναϊκού από το πρώτο ημίχρονο και δεν άφηνε τους παίκτες του «τριφυλλιού» να εκδηλώσουν, καν, επίθεση! Ο Λάνγκφορντ ήταν καλά κλεισμένος στις αλλαγές, ο Καλάθης παρασύρθηκε από τη μετριότητα και η Μπασκόνια βρέθηκε να προηγείται με 61-58 στο 34' έχοντας πραγματοποιήσει επιμέρους 28-2! Ένα τρίποντο του ΝτεΣόν Τόμας έφερε το ματς στα ίσια (61-61), ο Κιλπάτρικ έδωσε προβάδισμα με 63-61 και με αυτό το 5-0 οι «πράσινοι» μπόρεσαν να «ανασάνουν», ενώ ο Αμερικανός γκαρντ έδωσε και αέρα τριών πόντων (70-67) ενάμιση λεπτό πριν από το τέλος με τρίποντο.

Τα δεκάλεπτα: 26-10, 48-27, 56-48, 72-70

πηγή: gazzetta.gr