«Άνθισε» το «τριφύλλι» στη Μόσχα, 78-77 την ΤΣΣΚΑ

«Άνθισε» το «τριφύλλι» στη Μόσχα, 78-77 την ΤΣΣΚΑ

Με απίστευτο τρίποντο του Νικ Καλάθη στα τελευταία δευτερόλεπτα

Η μεγάλη νίκη που έψαχνε τόσο καιρό ο Παναθηναϊκός είναι γεγονός και μάλιστα με συγκλονιστικό τρόπο! Οι «πράσινοι» υπέταξαν την ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 78-77 μέσα στη ρωσική πρωτεύουσα, χάρη σε ένα εκπληκτικό τρίποντο του Νικ Καλάθη στα τελευταία δευτερόλεπτα.

Πρόκειται για την τρίτη σερί εκτός έδρας νίκη του «τριφυλλιού» και πλέον το συγκρότημα του Ρικ Πιτίνο αντιμετωπίζει με άλλον αέρα τη συνέχεια της Euroleague και την προσπάθειά του να προλάβει τα play off.

Αυτή ήταν η πρώτη νίκη του Παναθηναϊκού στη Μόσχα κόντρα στην ΤΣΣΚΑ ύστερα από 8,5 χρόνια και πιο συγκεκριμένα από τον Δεκέμβριο του 2010. Και μάλιστα ήρθε στην καλύτερη χρονική στιγμή αφού οι «πράσινοι» κυνηγούν μετά... μανίας την είσοδο στα φετινά playoffs.

Ο Καλάθης τελείωσε το ματς με 11 πόντους και 9 ασίστ, ενώ ο ΝτεΣόν Τόμας είχε 12 πόντους και 6 ριμπάουντ. Οι Αντετοκούνμπο και Λεκαβίτσιους ήταν οι παίκτες κλειδιά για να επιστρέψει ο Παναθηναϊκός από το -10 του 25' ενώ σταθερά καλός ήταν ο Ιωάννης Παπαπέτρου, ο οποίος έκανε τα πάντα στο παρκέ με 10 πόντους και 9 ριμπάουντ.

Το ματς

Η πρόθεση του Ιτούδη στο ξεκίνημα του αγώνα ήταν σαφής. Ήθελε να «κλείσει» τη ρακέτα της ομάδας του και να δώσει το σουτ στους «πράσινους» παίρνοντας φυσικά και το ανάλογο ρίσκο. Εν μέρει δικαιώθηκε αφού η ελληνική ομάδα ήταν πολύ άστοχη στα δίποντα (3/11 στο πρώτο δεκάλεπτο) και προσπαθούσε να βρει σκορ έξω από τα 6.75 μέτρα. Αν και ξεκίνησε με 1/4 τρίποντα, στη συνέχεια βελτίωσε το ποσοστό της και δεν άφησε την ΤΣΣΚΑ να ξεφύγει και να κάνει το παιχνίδι της. Μάλιστα στο πρώτο δεκάλεπτο είχε προηγηθεί 16-14 ενώ έκλεισε με την «αρκούδα» μπροστά στο σκορ (20-18). Βέβαια ο Πιτίνο δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια και μπόρεσε να προσαρμόσει το παιχνίδι του Παναθηναϊκού στην άμυνα της ΤΣΣΚΑ, χρησιμοποιώντας από νωρίς και τον Βουγιούκα.

Οι αλλαγές στα πρόσωπα ήταν συνεχόμενες με το «τριφύλλι» να έχει στην πρώτη περίοδο άλλα 3/6 τρίποντα, 3/3 βολές, 7 ριμπάουντ, 4 ασίστ και η ΤΣΣΚΑ 6/13 δίποντα. Στη συνέχεια, ο αμυντικός οίστρος του Παπαγιάννη (ο οποίος σημειωτέον που ήταν και πάλι εξαιρετικός) πάνω στον Χάινς τον οποίο και κέρδισε κατά κράτος στις δύο πλευρές του παρκέ ανάγκασε τους γηπεδούχους και δη τον Σέρχιο Ροντρίγκεθ να επιτεθούν από την περιφέρεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην δεύτερη περίοδο η ΤΣΣΚΑ είχε 5/6 τρίποντα (!) με αποτέλεσμα να πάρει και διαφορά οκτώ πόντων (41-33) λίγο πριν από το ημίχρονο.

Στο πρώτο μισό του αγώνα οι «πράσινοι» μέτρησαν 9/23 δίποντα και 4/9 τρίποντα, ενώ η ρωσική ομάδα είχε από τη πλευρά της 8/22 δίποντα και 6/8 τρίποντα. Ο «Τσάτσο» είχε κάνει την μεγαλύτερη ζημιά στον Παναθηναϊκό σε αυτό το διάστημα (13π., 2/3δίπ., 3/4τρ.), την ώρα που ο Παπαγιάννης έκανε καλά τη δουλειά του και ο Παπαπέτρου ήταν... παντού (5π., 7ριμπ., 2ασ., 1ταπ.)

Ο Ισπανός πλέι μέικερ συνέχισε το ίδιο... φουριόζος και στην τρίτη περίοδο με αποτέλεσμα να στείλει την διαφορά στους 10 πόντους για λογαριασμό της ΤΣΣΚΑ (49-39) και να παραμείνει στα όρια της διψήφιας (53-44) μέχρι το 25'. Έκτοτε ωστόσο η άμυνα του Παναθηναϊκού δυνάμωσε, οι παίκτες του Πιτίνο έπαιζαν στα όρια του φάουλ και παρά το γεγονός ότι δεν πήραν τα σφυρίγματα στην δική τους επίθεση, οι Λεκαβίτσιους και Αντετοκούνμπο που ήρθαν από τον πάγκο έμελλε να κάνουν την διαφορά. Συγκεκριμένα βοήθησαν για ένα επιμέρους 14-4 με το οποίο ο Παναθηναϊκός πήρε προβάδισμα (57-58) λίγο πριν από το τέλος του τρίτου δεκαλέπτου (59-58 η ΤΣΣΚΑ).

Οι «πράσινοι» παρέμειναν ανταγωνιστικοί και στην τελευταία περίοδο! Το ματς πήγαινε πόντο-πόντο ενώ ένα τρίποντο του Λάνγκφορντ είχε δώσει προβάδισμα στον Παναθηναϊκό με 65-64 στο 35'. Παρόλα στη συνέχεια το «τριφύλλι» έριξε μια κλωτσιά και έχυσε την καρδάρα με το γάλα καθώς είχε πολλές ευκαιρίες να αυξήσει τον δείκτη του σκορ, αλλά η αστοχία των Λάνγκφορντ και Κιλπάτρικ του στέρησε αυτήν την δυνατότητα. Αποτέλεσμα; Η ΤΣΣΚΑ να το εκμεταλλευτεί και πιο συγκεκριμένα την αδυναμία του Παναθηναϊκού στο αμυντικό ριμπάουντ. Χάινς και Κλάιμπερν έκαναν την «ζημιά» με διπλές προσπάθειες δίνοντας διαφορά επτά πόντων στην ΤΣΣΚΑ (74-67) δύο λεπτά πριν από το τέλος.

Ο ΝτεΣόν Τόμας ωστόσο δεν είχε πει την τελευταία του λέξη αφού με έξι πόντους έφερε εκ νέου τον Παναθηναϊκό μέσα στο ματς και μετά την άστοχη βολή του Κλάιμπερν στα 9'' πριν από το τέλος (77-75) ο Καλάθης χάρισε τη μεγάλη νίκη στον Παναθηναϊκό.

Τα δεκάλεπτα: 20-18, 41-35, 59-58, 77-78

πηγή: gazzetta.gr