Παναθηναϊκός- ΠΑΟΚ: Το ματς που δεν τελείωσε ποτέ…

Παναθηναϊκός- ΠΑΟΚ: Το ματς που δεν τελείωσε ποτέ…

Το ντέρμπι που έμεινε στην ιστορία των αναμετρήσεων των αποψινών αντιπάλων

Το σημερινό παιχνίδι στο ΟΑΚΑ μεταξύ Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ (19.00) έχει διαφορετικό χαρακτήρα σε σχέση με τα προηγούμενα. Στην αποψινή αναμέτρηση, οι δύο αντίπαλοι παλεύουν για εντελώς διαφορετικούς στόχους από ότι μας έχει συνηθίσει η σύγχρονη ιστορία τους. Οι μεν «πράσινοι» για να κατακτήσουν την πέμπτη θέση και να σβήσουν την ποινή από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ο δε «Δικέφαλος του Βορρά» για να επισφραγίσει την κατάκτηση του πρώτου του πρωταθλήματος από το 1985 αλλά και να το κάνει αήττητος, ισοφαρίζοντας το μοναδικό επίτευγμα του Παναθηναϊκού από τη σεζόν 1963-’64.

Από τα παιχνίδια που θα μείνουν για πάντα στη μνήμη όσων τα παρακολούθησαν ή έστω διάβασαν για αυτά, είναι το ντέρμπι της 23ης Σεπτεμβρίου 1990.

Βρισκόμαστε στη 2η αγωνιστική και το «τριφύλλι» πριν τον αγώνα σηκώνει το κύπελλο του πρωταθλητή της περασμένης σεζόν, μπροστά σε περίπου 40.000 φίλους του. Ένας Παναθηναϊκός με τον Βασίλη Δανιήλ στον πάγκο και ένα ρόστερ πλήρες με τους «φρέσκους» Πολωνούς Βαζέχα και Βάντσικ, τον Ρουμάνο Ντάνουτ Λούπου, τον μεγάλο Δημήτρη Σαραβάκο και άλλους άσσους. Από την άλλη πλευρά, ο ΠΑΟΚ του Ολλανδού τεχνικού Ρομπ Γιάκομπς, των Αιγύπτιων αδερφών Χασάν και του Μαγκντί Τολμπά και μία πληθώρα ικανότατων Ελλήνων παικτών.

Με τη συμπλήρωση του πρώτου 25λεπτου, οι παίκτες των φιλοξενούμενων διαμαρτυρήθηκαν για πέναλτι που δεν έδωσε υπέρ τους ο διαιτητής Καραμάνης. Εκείνη τη στιγμή, συμβαίνει το εξής παράδοξο. Ο κ. Καραμάνης διακόπτει το ματς όχι για να υποδείξει παράβαση αλλά για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες λόγω ζαλάδας από την ηλίαση!

Ήδη οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ είναι αρνητικά διακείμενοι απέναντί του και θεωρούν ότι ο διαιτητής δεν είναι σε θέση να συνεχίσει το ματς παρά τις διαβεβαιώσεις του και μέχρι να τελειώσει το ημίχρονο ο Παναθηναϊκός αποκτά προβάδισμα δύο τερμάτων χάρη σε γκολ των Αντωνίου (η μπάλα βρήκε και στον τερματοφύλακα του ΠΑΟΚ Γκιτσιούδη) και Σαραβάκου.

Η φάση που «τίναξε το ματς στον αέρα»

Στην επανάληψη, οι «πράσινοι» πετυχαίνουν το 3-0 στο 54’ με το Δημήτρη Σαραβάκο να είναι σε εμφανή θέση οφ σάιντ πριν σερβίρει το γκολ στον Βλάχο. Είκοσι λεπτά μετά, γίνεται η τελευταία-όπως αποδείχθηκε- φάση του αγώνα. Ο διαιτητής σε μαρκάρισμα του Χατζηαθανασίου (ΠΑΟ) στον Μπορμπόκη (ΠΑΟΚ) και μετά τις έντονες διαμαρτυρίες παικτών των φιλοξενουμένων με σπρωξίματα και προπηλακισμούς, αποβάλλει δύο παίκτες τους, τον Μαγκντί Τολμπά και τον Γιώργο Σκαρτάδο.

Ο τότε μεγαλομέτοχος της ομάδας, Θωμάς Βουλινός, έχει κατέβει ήδη στον αγωνιστικό χώρο με τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής του ΠΑΟΚ και κάνει νόημα να αποχωρήσει η ομάδα, όπως και γίνεται εν μέσω αποδοκιμασιών από τους φίλους του Παναθηναϊκού.

Παράγοντες της ΕΠΑΕ (της τότε διοργανώτριας αρχής) και ο Γιώργος Βαρδινογιάννης, προσπάθησαν να μεταπείσουν τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ να επιστρέψουν για να ολοκληρωθεί το παιχνίδι, χωρίς αποτέλεσμα. Ο αείμνηστος Θωμάς Βουλινός δήλωνε ότι πρόκειται για «εξευτελισμό» και ήταν αμετάπειστος.

Βαριά «καμπάνα»

Οι Θεσσαλονικείς πλήρωσαν πολύ ακριβά την πρωτοφανή –για την εποχή τουλάχιστον- απόφαση να αποχωρήσουν από το γήπεδο. Τιμωρήθηκαν με μηδενισμό για το συγκεκριμένο παιχνίδι, με αφαίρεση τριών βαθμών ενώ ο Θωμάς Βουλινός τιμωρήθηκε με 8μηνο αποκλεισμό εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους και πρόστιμο, ύψους ενός εκατομμυρίου δραχμών. Επιπλέον, ο ΠΑΟΚ υποχρεώθηκε να αγωνιστεί για πέντε παιχνίδια κεκλεισμένων των θυρών στην Τούμπα.

Την ίδια σεζόν, Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ βρέθηκαν αντίπαλοι και στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδος, με τους «πράσινους» να περνάνε στον τελικό απέναντι στον Αθηναϊκό και τελικά να κατακτάνε το «νταμπλ» εκείνης της περιόδου…