Tα δύο ντέρμπι της Τούμπας που σημάδεψαν τους συμπολίτες

Tα δύο ντέρμπι της Τούμπας που σημάδεψαν τους συμπολίτες

Δύο παιχνίδια που έστειλαν τους οπαδούς των δύο ομάδων στα «ουράνια»

Όλη η Βόρεια Ελλάδα ζει και αναπνέει στους ρυθμούς του ντέρμπι της Θεσσαλονίκης μεταξύ ΠΑΟΚ και Άρη (σήμερα στις 19.30). Για το ζευγάρι του «Δικεφάλου» με τους «κίτρινους» έχουν γραφτεί πολλά μέσα στα χρόνια ενώ τα μάτια μας έχουν δει ακόμα περισσότερα στις μεταξύ τους αναμετρήσεις.

Στο γήπεδο της Τούμπας που θα φιλοξενηθεί το αποψινό ντέρμπι, έχουν καταγραφεί δύο πολύ μεγάλες νίκες, μία για κάθε αντίπαλο, τις οποίες αξίζει να θυμηθούμε.

Ξεκινώντας από τον γηπεδούχο ΠΑΟΚ, η μεγαλύτερη νίκη του καταγράφεται στις 16 Φεβρουαρίου 1975, όταν φιλοδώρησε με το εντυπωσιακό 5-0 τον Άρη. Τη χρονιά εκείνη ο «Δικέφαλος» κατέκτησε την τρίτη θέση του πρωταθλήματος (με 46 βαθμούς) με τον Άρη να τερματίζει στην έκτη, με επτά βαθμούς λιγότερους. Στο παιχνίδι εκείνο, τα γκολ του ΠΑΟΚ είχε πετύχει ο μεγάλος Γιώργος Κούδας (στο 28' και στο 52'), ο Παρίδης (στο 23'), ο 56’ Τσιλιγκιρίδης (στο 56) και ο Σαράφης (στο 87’). Η «πεντάρα» του ΠΑΟΚ είχε σαν αποτέλεσμα να παραιτηθεί ο προπονητής των «κιτρίνων», Μπράνκο Στάνκοβιτς.

Έπρεπε να περάσουν αρκετά χρόνια, αλλά έφθασε η στιγμή που ο Άρης πήρε μία άτυπη ρεβάνς για εκείνο το παιχνίδι, κερδίζοντας μέσα στην έδρα του συμπολίτη του με το εκκωφαντικό 1-4. Οι οπαδοί των «κιτρίνων» είχαν ζήσει πρόσφατα και την περιπέτεια της συμμετοχής της ομάδας τους στη Β' Εθνική (1997-'98), με αποτέλεσμα η δίψα τους για μία νίκη επί του ΠΑΟΚ να είναι τεράστια. Και ανταμείφθηκαν δεόντως στις 29 Αυγούστου 1998, στο πλαίσιο της δεύτερης αγωνιστικής, με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Άγγελο Χαριστέα που πέτυχε δύο τέρματα (15' και 54') ενώ τα άλλα δύο πέτυχαν οι Κουλακιώτης (με αυτογκόλ στο 68') και Πανόπουλος (73'). Για τον ΠΑΟΚ είχε μειώσει ο Παντελής Καφές στο 63'. Ήταν και για τον τεχνικό του «Δικεφάλου», Όλεγκ Μπλαχίν, το τελευταίο του ματς στον πάγκο της ομάδας. Ο ΠΑΟΚ είχε τερματίσει τέταρτος στο πρωτάθλημα με 62 βαθμούς ενώ ο Άρης έκτος με δύο βαθμούς λιγότερους.