Κικίλιας: Με φωνάζουν Βασίλη, είμαι ΑΕΚ, και αγαπάω τον Πανιώνιο.

Του Γιώργου Λαμπίρη

Ο Βασίλης Κικίλιας προτιμάει να τον φωνάζουν, απλά "Βασίλη". Αγαπάει τον Πανιώνιο, απ' όπου ξεκίνησε τα πρώτα του μπασκετικά βήματα.

Όσο για την πορτοκαλί μπάλα, η μόνη επαφή που έχει πια μαζί της δεν είναι παρά εξ' αποστάσεως με εξαίρεση μία συγκεκριμένη μπάλα μπάσκετ. Μία SPALDING που κοσμεί το γραφείο του, στον τελευταίο όροφο του κτιρίου της λεωφόρου Κατεχάκη. Η συγκεκριμένη μπάλα κατέχει εξέχουσα θέση στη διακόσμηση του γραφείου, καθότι εκτός από δώρο, φέρει και την υπογραφή του Michael Jordan.

Ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο news.gr, μίλησε εκτός από την πολιτική και για μερικά πιο... προσωπικά και αγαπημένα του πράγματα. 

Πώς προτιμάτε να σας φωνάζουν; Υπουργό, γιατρό ή συμπαίκτη;

Βασίλη με φωνάζουν οι περισσότεροι. Αυτό δεν έχει αλλάξει από την εποχή του μπάσκετ έως και σήμερα.

Εγώ το πάω βέβαια περισσότερο στο θέμα της ιδιότητας…

Νομίζω Βασίλης πως θέλω να με φωνάζουν. ‘Γιατρέ’ ακούγεται πιο συχνά τον τελευταίο καιρό.

Πάντως μ’ αρέσει να με φωνάζουν Βασίλη. Είναι ωραίο και ως βουλευτής και ως υπουργός σε δύσκολες εποχές να έχεις αυτή την αντιμετώπιση. Εγώ γεννήθηκα στο 1974. Δεν γνώρισα ούτε εμφυλίους ούτε άλλες καταστάσεις, δύσκολες για τον ελληνικό λαό. Βίωσα δυστυχώς το ψέμα και το παραμύθι της μεταπολίτευσης. Τα ψεύτικα δανεικά και τον ψεύτικο παράδεισο. Και το πώς το πληρώνει τώρα η δική μου γενιά, αλλά και οι επόμενες.

Είναι πολύ ωραίο πάντως να μπορείς να κυκλοφορείς στο δρόμο και να είσαι φυσιολογικός άνθρωπος. Να μην χρειάζεται να φορέσεις άλλο μανδύα ως πολιτικός, και να λες με όλο το θάρρος της γνώμης σου αυτό το οποίο πιστεύεις.

Δεν υπάρχουν δύο δικές μου εικόνες. Μία εικόνα πίσω από τα φώτα και μία άλλη εικόνα μπροστά από αυτά. Γι’ αυτό και είναι μεγάλη μου χαρά και τιμή που ακόμα και σήμερα ως υπουργός μπορώ να κυκλοφορώ έξω και να μιλάω με τους πολίτες παρόλο που κάποιοι από αυτούς έχουν αντίθετες πολιτικές απόψεις.

Μου μιλάει και κόσμος, ο οποίος δεν ψηφίζει Νέα Δημοκρατία και συζητάω μαζί του πολύ εύκολα και άνετα, με σεβασμό για την διαφορετική άποψη. Δεν προσωποποιείται η πολιτική σε προσωπικές αντιδικίες.

Ακουμπάτε την πορτοκαλί μπάλα όταν υπάρχει χρόνος;

Όχι. Δεν παίζω πια μπάσκετ. Το έκανα ως χόμπι, κάποια στιγμή, όμως δύσκολα ξαναγίνεται χόμπι. Ίσως σε κάποια φιλανθρωπικά παιχνίδια πλέον. Παρόλ’ αυτά κάνω προπόνηση κάθε μέρα γιατί αγαπάω το καλό φαγητό και γιατί είναι τρόπος ζωής. Έκανα ως επαγγελματίας αθλητής έξι και επτά ώρες προπόνηση την ημέρα. Είναι αδύνατον να μην κάνω κάτι. Είναι λάθος. Έτσι, αργά το μεσημέρι, νωρίς το απόγευμα όταν το σύστημα εδώ ηρεμεί για περίπου μία ώρα, πηγαίνω στο γυμναστήριο της ΕΥΠ, κάτω από το γραφείο, ένα ‘σιδεράδικο’ παλιό που έχει δύο – τρεις διαδρόμους και τρέχω λίγο. Κάνω ένα μπάνιο και συνεχίζω και πάλι τη δουλειά.

Είστε ΑΕΚ έτσι; Αν και ξεκινήσατε από τον Πανιώνιο.

Ναι. Αν και τον Πανιώνιο τον αγαπάω πολύ και τον έχω μέσα στην καρδιά μου. Πέρασα πολύ ωραία χρόνια και νομίζω την τίμησα τη φανέλα. Ήταν ο συγχωρεμένος ο θείος μου ΑΕΚ και είχα την τιμή και τη χαρά να παίξω τέσσερα χρόνια στην ομάδα και να πάρουμε όλους τους τίτλους τότε. Δύο κύπελλα, το πρωτάθλημα Ελλάδος μετά από 38 χρόνια και το Κύπελλο Κυπελλούχων μετά από 32 χρόνια. Νομίζω ότι ήταν συγκλονιστική εμπειρία.

Έκανε καλή δουλειά ο Ίβκοβιτς έτσι δεν είναι;

Και ο Ίβκοβιτς και ο Σάκοτα , κυρίως όμως τα νέα παιδιά, οι Έλληνες παίκτες με πολύ ταλέντο που διέθετε αυτή η ομάδα. Να θυμίσω τον Ντικούδη, τον Κακιούζη, τον Ζήση, τον Ταπούτο, τον Κορωνιό, τον Τσακαλίδη. Ομάδα με πολύ ταλέντο και έντονο το ελληνικό στοιχείο, την οποία αγκάλιασε ο κόσμος και έπαιξε και ωραίο μπάσκετ.

Γήπεδο θα φτιάξει η ΑΕΚ;

Θέλω να πω σε αυτούς οι οποίοι υπόσχονται προεκλογικά πράγματα που σχετίζονται με τον αθλητισμό και ειδικά με την κατασκευή γηπέδων ότι εγώ απέφυγα αυτόν τον πειρασμό και ως υποψήφιος περιφερειάρχης το 2010. Θα μπορούσα κάλλιστα να το κάνω. Ο συνυποψήφιός μου και φίλος μου πολύ καλός το έκανε. Δεν συμφώνησα. Και μάλιστα για έναν λόγο παραπάνω, δεδομένου ότι είμαι ΑΕΚτζής.

Δεν είναι πιστευτά αυτά που ακούγονται και λέγονται προεκλογικά. Είναι πιστευτά αυτά, τα οποία γίνονται μετεκλογικά. Η δική μου άποψη είναι ότι η ΑΕΚ θα κάνει γήπεδο. Θα το κάνει με κόπο και προσπάθεια σοβαρή και σημαντική.

Είτε βγει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε η Νέα Δημοκρατία;

Θα το κάνει με κόπο και προσπάθεια όπως σας είπα. Καυτηριάζω αυτούς οι οποίοι υπόσχονται πράγματα προεκλογικά, και το θεωρώ μη θεμιτό, ανήθικο, ειδικά όταν έχει αποδειχτεί ότι δεν μπορούν να εκπληρώσουν, αυτά τα οποία λένε προεκλογικά. Δεν έει σημασία το ‘ποιος’, έχει σημασία να υπάρχει νομιμότητα και όραμα και θέληση.

Όλες οι μεγάλες ομάδες πρέπει να έχουν γήπεδο. Για να μπορούν να αναπτύξουν τμήματα υποδομής και να πάει ο κόσμος στο γήπεδο. Και ο Παναθηναϊκός πρέπει να έχει γήπεδο, όπως και η ΑΕΚ, αλλά και όλες οι ομάδες, οι οποίες θέλουν να αναπτυχθούν.

Και να δημιουργήσουν δυνατότητες και συνθήκες ώστε να μη χρειάζεται να χρηματοδοτούνται από την ελληνική πολιτεία. Η ελληνική πολιτεία δεν μπορεί να επιδοτεί όπως παλαιότερα τον ελληνικό αθλητισμό μεσούσης της κρίσης. Άρα οι ομάδες πρέπει να βρουν την αυτοτέλειά τους. Με τμήματα υποδομής για να βγάλουν κι εκείνες παίκτες χωρίς να χρειάζεται να αγοράζουν με εκατομμύρια ευρώ, να εκμεταλλευτούν το γήπεδό τους με εστιατόρια, καταστήματα, μπουτίκ της ομάδας, ένα γήπεδο ζεστό που θα μπορεί να πάει ο άλλος με την οικογένειά του.