Στη Σουζούκα η 15η στροφή

Συνεχίζεται συναρπαστικό με τη 15η... στροφή του στην πίστα Σουζούκα της Ιαπωνίας το φετινό πρωτάθλημα της Formula 1. Όλοι έχουν κάτι να αποδείξουν αυτό το Σαββατοκύριακο στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Η δράση έχει ήδη ξεκινήσει με τα μη χρονομετρημένα δοκιμαστικά στη Σουζούκα, όπου έδωσαν το παρών όλοι οι οδηγοί.

Το πλέον συναρπαστικό πρωτάθλημα των τελευταίων ετών στη Formula 1 διεκδικούν στην πράξη τέσσερις οδηγοί (Φερνάντο Αλόνσο, Σεμπάστιαν Φέτελ, Κίμι Ραϊκόνεν, Λιούις Χάμιλτον) ενώ μαθηματικές ελπίδες έχουν ακόμη δύο (Μαρκ Ουέμπερ, Τζένσον Μπάτον). Δεν είναι τυχαίο ότι σε 14 Grand Prix ως τώρα έχουν αναδειχθεί νικητές επτά διαφορετικοί οδηγοί!

Στο μυαλό του πρωταθλητή Σεμπάστιαν Φέτελ

Το καταπλητικό ντεμαράζ του Σεμπάστιαν Φέτελ στο νυχτερινό Grand Prix της Σιγκαπούρης δεν ξεχνιέται εύκολα από τους λάτρεις του μηχανοκίνητου σπορ. Ο Γερμανός έχει μια σειρά από κίνητρα να κερδίσει και τον αγώνα της Ιαπωνίας. Πρώτο και κύριο, η βαθμολογική του γειτνίαση με τον πρωτοπόρο της κατάταξης των οδηγών, Φερνάντο Αλόνσο (165 βαθμοί έναντι 194 βαθμών, πιο κοντά στον Ισπανό από οποιονδήποτε άλλον). Μια νίκη θα τον κάνει να φτάσει πιο κοντά στο στόχο του, στη διατήρηση δηλαδή των σκήπτρων του πρωταθλητή για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Παράλληλα, θα ξαναπάρει τα πρωτεία στην πίστα όπου πέρσι έχασε από τον Τζένσον Μπάτον αν και κατείχε αρχικά την pole position.

Τα κίνητρα νίκης των Μπάτον, Αλόνσο, Σουμάχερ

Αποκαλύπτονται συνεπώς ένα-ένα τα κίνητρα και των υπολοίπων. Ο Άγγλος Μπάτον, πρωταθλητής οδηγών του 2009 με τη Brawn θα ήθελε να εξαντλήσει τις ελπίδες του για τον τίτλο στους οδηγούς με μια νίκη που συν τοις άλλοις θα επιβεβαίωνε και την περσινή κυριαρχία του στο ιαπωνικό σιρκουί.

Ο Φερνάντο Αλόνσο, από την πλευρά του, ήταν δεύτερος πέρσι στον αγώνα της Σουζούκα. Μετρά δύο συναπτές τρίτες θέσεις στο βάθρο, αλλά θα ήθελε να κερδίσει ένα Grand Prix. Κάτι τέτοιο έχει, άλλωστε, να συμβεί από τον αγώνα της Γερμανίας, δηλαδή κάτι παραπάνω από 3,5 μήνες πριν! Δε νοείται παγκόσμιος πρωταθλητής οδηγών να έχει τέτοιο χάσμα νικών, πόσο μάλλον όταν έχει παρεμβληθεί και η εγκατάλειψή του στο Grand Prix του Σπα στο Βέλγιο.

Στο μεταξύ, ο Ρος Μπρον έκανε μέσα στην εβδομάδα τη δήλωση ότι ο Μίκαελ Σουμάχερ αποτελεί τον κορυφαίο πιλότο Formula 1 όλων των εποχών κατά τη γνώμη του. Αυτομάτως δίνει ένα ακόμη κίνητρο στον ούτως ή άλλως αυτάρεσκο Γερμανό να τον επιβεβαιώσει. Ο Σουμάχερ κατέχει τη δωδέκατη θέση στη συνολική βαθμολογία οδηγών με 43 βαθμούς και η υψηλότερη θέση που έχει τερματίσει φέτος είναι η τρίτη στο ευρωπαϊκό Grand Prix της Βαλένθια. Ο Γερμανός οδηγός ανακοίνωσε ότι στο τέλος της σεζόν της Formula 1 που διανύουμε θα εγκαταλείψει οριστικά (;) την αγωνιστική δράση.

Η μάχη στο πρωτάθλημα κατασκευαστών

Κι όλα αυτά ενώ και οι Λιούις Χάμιλτον και Κίμι Ραϊκόνεν "ακονίζουν τα νύχια τους" από τα μονοθέσια της McLaren Mercedes και Lotus Renault α αντίστοιχα ενώ ο "πιστός στρατιώτης" της Red Bull, Μαρκ Ουέμπερ σκοπεύει να βοηθήσει την ομάδα του να διευρύνει το προβάδισμα 36 βαθμών (297 έναντι 261 της McLaren Mercedes) που διαθέτει στο πρωτάθλημα κατασκευαστών.