Δια πυρός και σιδήρου στον τελικό του Roland Garros o Ναδάλ

Σε ένα από τα δύσκολα - αν όχι το δυσκολότερο - παιχνίδι μέχρι σήμερα για τον Ραφαέλ Ναδάλ, στο Roland Garros, ο Ισπανός κατάφερε να επικρατήσει δια πυρός και σιδήρου επί του αντιπάλου του Νόβακ Τζόκοβιτς σε 4 ώρες και 37 λεπτά αγώνα, επικρατώντας με 3-2 σετ του αντιπάλου του. 

 
Στον πολύαναμενόμενο ημιτελικό της Παρασκευής το Νο.3 της παγκόσμιας κατάταξης και επτά φορές πρωταθλητής στο φημισμένο Γαλλικό Οπεν, ειδικός στη χωμάτινη επιφάνεια, θα αντιμετωπίσε το Νο.1 Νόβακ Τζόκοβιτς, ο οποίος δυσκολεύτηκε, αλλά επικράτησε με 3-0 σετ (6-3, 7-6(5), 7-5) του Γερμανού Τόμι Χάας στα προημιτελικά και προκρίθηκε για δωδέκατη σερί φορά σε ημιτελικό "Γκραν Σλαμ".
 
Ο αγώνας είχε πολλές διακυμάνσεις με τον Ισπανό να αποδεικνύεται στο τέλος ο Ναδάλ επικράτησε του Σέρβου πρωταθλητή πετυχαίνοντας επάξια την πρόκρισή του στο μεγάλο τελικό. 

Στο πρώτο σετ ο Ισπανός επιβλήθηκε του Σέρβου 6-4, ωστόσο η απάντηση του "Τζόκο" ήταν άμεση καθώς ισοφάρισε σε 1-1 επικρατώντας 6-3. Στο τρίτο σετ ο Ναδάλ κάνοντας δύο break επικράτησε 6-1 με εύκολο τρόπο, ωστόσο η συνέχεια μόνο έτσι δεν ήταν.

Ο Τζόκοβιτς επέστρεψε δυναμικά στη διεκδίκηση της πρόκρισης επικρατώντας 7-6 και παίρνοντας τη ψυχολογία για το πέμπτο και τελευταίο σετ. Εκεί οι δύο τενίστες έδωσαν εντυπωσιακή μάχη με το νούμερο τρία του ταμπλό, Ναδάλ να επικρατεί 9-7 και να παίρνει τη μεγάλη πρόκριση.