Βόλεϊ γυναικών: Στα τελικά του Μαυροβουνίου οι κορασίδες

Και οι 12 ήταν υπέροχες… Η νεανική παρέα των Στράντζαλη, Κωνσταντινίδου, Βασιλαντωνάκη Ψωμά, Γκουντιμένκο, Χαμπηλομάτη, Κοκκινάκη, Φακοπουλίδου, Σουπιώνη, Σωτηρίου, Παπαδοπούλου και Καλατάντζε αποδείχθηκε συνεπής στο σημερινό της ραντεβού με την ιστορία στο Μπαρ. Στον αγώνα για τις θέσεις 5-8 η Εθνική Κορασίδων του ομοσπονδιακού τεχνικού διδύμου, Φλώρου-Καλμαζίδη, πραγματοποιώντας μια πολύ καλή εμφάνιση "πάτησε" τη Ρωσία με 3-0 (25-21, 25-21, 25-21) και εξασφαλίζοντας πλέον τη θέση της στην 6άδα του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, έγραψε μία ακόμη σημαντική σελίδα στην ιστορία του ελληνικού βόλεϊ.

Παράλληλα τα "μεθυσμένα" από την επιτυχία, κορίτσια μας, που θα παίξουν αύριο στις 14:00 με μία από τις Σλοβενία, Γερμανία για τις θέσεις 5-6 της διοργάνωσης, εξασφάλισαν με θριαμβευτικό τρόπο, για πρώτη φορά στην ιστορία τους την πρόκριση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ταϊλάνδης (Νακόν Ρατκασίμα, 26 Ιουλίου-4 Αυγούστου), ενώ ανανέωσαν το ραντεβού τους τον προσεχή Ιούλιο και για το European Youth Olympic Festival της Ολλανδίας (Ουτρέχτη, 14-19 Ιουλίου).

Στο α΄ σετ έπειτα από ένα αμφίρροπο ξεκίνημα η Εθνικής με καλό μπλοκ και αποτελεσματικότητα στην επίθεση, προηγήθηκε και με κάποια ρωσικά λάθη 8-5. Η συνέχεια ήταν ακόμη καλύτερη για τις διεθνείς μας, οι οποίες με καλό μπλοκ της κορυφαίας μπλοκέρ της διοργάνωσης, Γκουντιμένκο και τις επιθέσεις των Στράντζαλη, Ψωμά διατήρησαν, παρά τη σθεναρή αντίδραση των Ρωσίδων, το προβάδισμα με 16-14. Το πιεστικό σερβίς μας και τα λάθη των Ρωσίδων υποχρέωσαν τον κ. Στσουπλόβ στο 19-15 να πάρει τάιμ άουτ, κάτι που έκοψε το ρυθμό των διεθνών μας, καθώς οι Ρωσίδες στη συνέχεια μείωσαν σε 21-20. Οι Ελληνίδες όμως έδειξαν χαρακτήρα και έφτασαν στην κατάκτηση του σετ με 25-21.

Στο β’ σετ τα λάθη των διεθνών μας χάρισαν το προβάδισμα με 8-6 στη Ρωσία. Οι φωνές του ομοσπονδιακού τεχνικού Τάκη Φλώρου, που ακούστηκαν σε όλο το γήπεδο, έδειξε να «ξυπνούν» τις διεθνείς, καθώς με άσο της Στράντζαλη ήρθε η ισοφάριση 9-9, ενώ στη συνέχεια οι πολύτιμοι πόντοι της Ψωμά και τα σέρβις της Γκουντιμένκο έβαλαν την Ελλάδα στη θέση του οδηγού στο σκορ με 16-15. Από κείνο το σημείο οι δύο ομάδες πήγαιναν χέρι χέρι στο σκορ, όταν στο 20-19 η αλλαγή της Γκουντιμένκο με τη Φακοπουλίδου για το σερβίς, βοήθησε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα με τα καλά χτυπήματα και καλές άμυνες να ξεφύγει με 24-19 και να ζευγαρώσει τελικά τα κερδισμένα σετ με 25-21.

Στο τελευταίο σετ τα καλά σερβίς της Κωνσταντινίδου προκάλεσαν… τρικυμία στην ρωσική υποδοχή και οι διεθνείς μας έχοντας πλέον απομυθοποιήσει πλήρως την πανίσχυρη "αρκούδα" του ευρωπαϊκού βόλεϊ ξέφυγαν με 8-1. Υπό τις… κραυγές υστερίας του προπονητή τους, οι νεαρές Ρωσίδες, αντέδρασαν και με πιεστικό σέρβις κατάφεραν να κλείσουν την ψαλίδα της διαφοράς στο 16-12. Η Ρωσία προσπάθησε να πιέσει περισσότερο σε μπλοκ και σερβίς, όμως δεν απέφυγε τα λάθη, που διατήρησαν τη διαφορά των 4 πόντων στο 21-17 της Εθνικής. Τελικά όμως παρά τα κάποια ολιγόλεπτα «σεμινάρια αυτοκτονίας» των διεθνών μας, που έφεραν το σκορ στο 22-21, η Ελλάδα κατέκτησε ξανά με 25-21 μία πανάξια, ιστορική νίκη.

Έντονο το κοντράστ συναισθημάτων στο φινάλε του αγώνα, καθώς ο τελευταίος πόντος βρήκε πεσμένες κάτω όλες τις Ελληνίδες άσους αγκαλιασμένες να πανηγυρίζουν έξαλα, όλες ένα «κουβάρι», με δάκρυα χαράς αυτή την ανεπανάληπτη επιτυχία και τις Ρωσίδες να κλαίνε απαρηγόρητες στον πάγκο τους.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ:

Τάκης Φλώρος: "Κερδίσαμε τη Ρωσία, μία από τις μεγαλύτερες δυνάμεις στο παγκόσμιο βόλεϊ, σε ένα ματς που έκρινε την πρόκριση για το παγκόσμιο πρωτάθλημα και όχι για ένα οποιοδήποτε τουρνουά. Είμαι πολύ ευτυχισμένος και συγχαρητήρια σε όλα τα κορίτσια".

Ειρήνη Κοκκινάκη: "Είμαστε… πανευτυχισμένες!!! Αυτό που νιώθω τώρα δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια. Αφού όμως μπορούμε παίζοντας πραγματικά ως ομάδα να κερδίσουμε τη Ρωσία και να πάμε στο Παγκόσμιο, τότε μπορούμε τα πάντα"!

Αλεξάνδρα Ψωμά: "Περίμενα ένα δύσκολο ματς, αλλά καταφέραμε τελικά με την απόδοσή μας να το κάνουμε εύκολο. Παίξαμε πολύ συγκεντρωμένα, το θέλαμε πάρα πολύ… Άλλωστε δεν πας στο Παγκόσμιο και κάθε μέρα…".

Λαμπρινή Κωνσταντινίδου: "Η Ρωσία είναι σχεδόν πάντα στην 4άδα των μεγάλων διεθνών διοργανώσεων και καταφέραμε να την αποκλείσουμε από το Παγκόσμιο. Κάτι που το’ χαμε πιστέψει μόνο εμείς και οι προπονητές μας… Πήραμε αυτό που αξίζαμε και πλέον θα δούμε όλες οι κοπέλες το ματς Γερμανία-Σλοβενία για να μάθουμε τον επόμενό μας αντίπαλο".

Στσουπλόβ Γιούρι (προπονητής Ρωσίας): "Η Ελλάδα σήμερα ήταν σε καλύτερη φυσική κατάσταση και εμείς όχι".

Στις αρχές του β΄ σετ έκανε την εμφάνισή του ξαφνικά στο "Τοπόλιτσα" ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ, Αχιλλέας Μαυρομάτης και το μέλος της Επιτροπής των Εθνικών ομάδων, Γιώργος Μανωλόπουλος, οι οποίοι ταξίδεψαν μέχρι το Μαυροβούνιο οδικώς για να συμπαρασταθούν στις διεθνείς του Τάκη Φλώρου, σε αυτή την ιστορική στιγμή.

Εμφανώς συγκινημένος από τον ιστορικό θρίαμβο ο ισχυρός άνδρας της Ομοσπονδίας, Αχιλλέας Μαυρομάτης, αφού αγκάλιασε και συνεχάρη όλες τις διεθνείς αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της ελληνικής αποστολής, δήλωσε: "Πίστευα πάρα πολύ σε αυτή την ομάδα και πραγματικά θεωρώ πως αυτά τα παιδιά μαζί και με τα αγόρια, είναι ίσως η μεγάλη μας ελπίδα να ξεφύγουμε από τη μιζέρια που μας έχει ρίξει όλους η κρίση και ελπίζω σύντομα το ελληνικό βόλεϊ να βγει ξανά μπροστά".

Κερδισμένοι πόντοι: 75-63: Σέρβις 9-4, Επίθεση 41-34, Μπλοκ 8-1, Λάθη αντιπάλου 17-24

ΕΛΛΑΔΑ (Τ. Φλώρος): Κωνσταντινίδου 3π, Στράντζαλη 15π (3 άσοι), Ψωμά 14π, Βασιλαντωνάκη 18π, Γκουντιμένκο 3, Χαμπηλομάτη 3π, λίμπερο η Κοκκινάκη (55% υπ, 52% άριστες), Φακοπουλίδου 2π

ΡΩΣΙΑ (Γ. Στσουπλόβ): Σέρμπινα 1π, Σπερσκάιτε 10π, Κονοβάλοβα 2π, Λοπάτινα 5π, Γιουρίνσκαγια 9π , Τσερεμίσινα 2π, λίμπερο Κουρνόσοβα (53% υπ, 47% άριστες),Κοκόρεβα 8π, Ζουρμπένκο 2π, Σκουρίχινα, Γκούσκοβα.

Με Σλοβενία για την πέμπτη θέση

Βίοι παράλληλοι για Ελλάδα και Σλοβενία… Μετά την Εθνική, που με το θρίαμβο επί της Ρωσίας έκανε την «αρκούδα» του παγκόσμιου βόλεϊ να μοιάζει με τρομαγμένο… γατάκι, η Σλοβενία με τη νίκη της 3-1 (25-19, 16-25, 25-18, 25-14) επί της Γερμανίας έγραψε μια «χρυσή» σελίδα στο άθλημα της χώρας. Με MVP τη Στσούκα η Σλοβενία επέφερε σοβαρό πλήγμα στο γόητρο του γερμανικού βόλεϊ, αφήνοντας εκτός παγκόσμιου πρωταθλήματος το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα μιας χώρας, που την περίοδο της κρίσης στα μάτια των περισσότερων Ευρωπαίων φαντάζει πραγματικά παντοδύναμη!

Έχοντας γράψει ήδη ιστορία με την επιτυχημένη πορεία τους στο Μπαρ, Ελλάδα και Σλοβενία, που εδώ και λίγες ώρες ζουν πλέον το όνειρο της παρθενικής πρόκρισης στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Κορασίδων, θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους την Κυριακή 7 Απριλίου στις 14:00 στο «Τοπόλιτσα», σε ένα ματς με εορταστικό χαρακτήρα, καθώς απομένει πλέον το γόητρο της 5ης θέσης στο φετινό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Από την αρχή του αγώνα οι Σλοβένες, με την Μόρι να μοιράζει αριστοτεχνικά το παιχνίδι της ομάδας της και την ασταμάτητη Στσούκα να κάνει ό,τι θέλει επιθετικά (8/9 επιθέσεις, 89%), έφτασε εύκολα μετά το 16-15 των αντιπάλων τους στην κατάκτηση του α΄ σετ με 25-19. Στη συνέχεια η ομάδα του Έλληνα Κώστα Βελέντζα, συνεργάτη του ομοσπονδιακού τεχνικού της Γερμανίας, Τίτμπολ, πιέζοντας ασφυκτικά στο σερβίς (6 άσους), βελτιωμένο μπλοκ και επιθετική αιχμή τη Σέφερ μετά 16-12 εκτόξευσε με ένα επιμέρους σερί 5 πόντων τη διαφορά στο 21-12 και με 25-16 ισοφάρισε σε 1-1.

Στο γ΄ σετ οι Σλοβένες με επιθετική πολυφωνία και καλό σέρβις εκμεταλλεύτηκαν τα γερμανικά λάθη και επιβάλλοντας πλήρως το ρυθμό τους ζευγάρωσαν με 25-18 τα κερδισμένα τους σετ, 2-1. Κάπου εκεί οι Γερμανίδες έδειχναν να ξεμένουν από δυνάμεις, σε αντίθεση με τις ανεβασμένες ψυχολογικά Σλοβένες, οι οποίες με όπλο τους το σερβίς και την εντυπωσιακή για άλλη μια φορά συμπαράσταση 50 ενθουσιωδών οπαδών τους κυριάρχησαν πλήρως των αντιπάλων τους και με 25-15 έγραψαν το ιστορικό 3-1, που καθιστά τα κορίτσια του προπονητή Γιόζε Καζάρ, τη μοναδική ομάδα βόλεϊ της χώρας του που θα συμμετάσχει σε παγκόσμιο πρωτάθλημα.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Γιόνας Καζάρ (προπονητής Σλοβενίας): "Έγινε ένα δυνατό ματς και για τις δύο ομάδες, αλλά εμείς κάναμε λιγότερα λάθη και παίξαμε πολύ καλά στο σερβίς. Κατακτήσαμε την πρόκριση για το παγκόσμιο, σε μία διοργάνωση που κανείς Σλοβένος δεν κατάφερε μέχρι τώρα να φτάσει ποτέ εκεί". Αναφερόμενος δε στο αυριανό ματς με την Ελλάδα ο ιδιόρρυθμος τεχνικός, που με τη λήξη του αγώνα ξάπλωσε...κατω φαρδύ -πλατύς, όντας "μεθυσμένος" από το νέκταρ της επιτυχίας έδειξε να μην νοιάζεται: "Μετά το σημερινό ποιος νοιάζεται για το παιχνίδι με την Ελλάδα… Αυτά είναι… χαζομάρες"!

Λάνα Στσούκα (διεθνής Σλοβενίας): "Είμαι ενθουσιασμένη γιατί ποτέ κανείς από το βόλεϊ της Σλοβενίας δεν έχει πάει σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Παίξαμε από την αρχή με μεγάλο ενθουσιασμό και πάθος καταφέραμε με το πολύ καλό μας σέρβις να πάρουμε αυτή την ιστορική νίκη". Σε αντίθεση πάντως με τον προπονητή της η Στσούκα δεν φάνηκε να αδιαφορεί για την αυριανή κόντρα της 5ης θέσης με την Ελλάδα, που για εκείνη θα έχει χαρακτήρα και μίας άτυπης ρεβάνς για την ήττα στην 4η αγωνιστική του Α΄ ομίλου. "Από τη στιγμή που μπορούμε να πάμε στο Παγκόσμιο, μπορούμε και να καταλάβουμε την 5η θέση στην Ευρώπη. Άλλωστε, άσχετα με την πρόσφατη ήττα μας, πρέπει να κερδίσουμε την Ελλάδα, γιατί έχουμε πολύ καλύτερη ομάδα".

Γενς Τίτμπολ (προπονητής Γερμανίας): "Είχαμε πολλά προβλήματα στην υποδοχή μας και χάσαμε ένα πολύ σημαντικό παιχνίδι, που μας άφησε εκτός Παγκοσμίου… Ελπίζω αύριο να κερδίσουμε τη Ρωσία".

Κερδισμένοι πόντοι: 91-77: Σέρβις 11-11, Επίθεση 43-40, Μπλοκ 6-10, Λάθη αντιπάλου 31-16

Σλοβενία (Καζάρ): Μόρι 2π, Μάρκοβιτς 9π, Μίχεβιτς 7π, Πίνταρ 8π, Στσούκα 23π, Σόμποκαν 7, λίμπερο η Παχόρ (33% υπ., 24% άριστες), Κόροσετς 3π, Ντούκιτς 1π, Ερζέν, Μιχάλινετς, Ζντόβτς

Γερμανία (Τίτμπολ): Κέμσις 6π, Κουν 11π, Σέφερ 21π (4 άσοι), Ζίγκλε 5π, Γιέκλε 5π, Χέλτζιγκ 13 (5 άσοι), λίμπερο η Πέτερ (39% υπ., 30% άριστες), Τίλε, Σόισνερ 1π, Σίντλικ, Ντερ.