“Θα προσπαθήσω με κάθε τρόπο για να μείνει η πάλη στους Ολυμπιακούς”

Τη στήριξή της στην προσπάθεια να παραμείνει η πάλη στη λιστα των Ολυμπιακών αθλημάτων, εξέφρασε η γενική γραμματέας Αθλητισμού, Κυριακή Γιαννακίδου, με αφορμή την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΟΕ να αφαιρέσει το άθλημα από το πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020.

 

Η κυρία Γιαννακίδου, απέστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Φιλάθλων Πάλης, Κώστα Θάνο, τονίζοντας πως θα κάνει ό,τι είναι εφικτό, από την πλευρά της, ώστε να μην ισχύσει αυτή η άδικη απόφαση, ενώ χαρακτηρίζει ανιστόρητο όποιον στο όνομα της εμπορευματοποίησης καταργεί και ακυρώνει σύμβολα και αξίες.

Αναλυτικά, η κα Γιαννακίδου αναφέρει τα εξής στην επιστολή της:

“Με κατάπληξη, αλλά και θλίψη, ενημερώθηκα για την πρόταση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής να καταργήσει το άθλημα της Πάλης από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020. Πρόκειται για μια εντελώς αδικαιολόγητη σκέψη και πράξη, που πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε να ανατρέψουμε προτού γίνει τελεσίδικη απόφαση.

Η Πάλη είναι άθλημα-σύμβολο όχι μόνο των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και της ιστορίας και του πολιτισμού μας. Αποτελεί ένα από τα παλαιότερα και πλέον διαδεδομένα αθλήματα στον κόσμο, θεμέλιο λίθο των Ολυμπιακών Αγώνων, των υψηλών ιδανικών και των αξιών που πρεσβεύουν σε όλη την υφήλιο. Στην Αρχαία Ελλάδα ο νικητής της Πάλης θεωρείτο ο σπουδαιότερος και ο μεγαλύτερος νικητής όλων, γι’ αυτό και στις περισσότερες αρχαίες αθλητικές παραστάσεις απεικονίζονται παλαιστές και σκηνές Πάλης. Τουλάχιστον ανιστόρητος, λοιπόν, μπορεί να χαρακτηρισθεί κάποιος όταν στο όνομα της εμπορευματοποίησης καταργεί και ακυρώνει σύμβολα και αξίες.

Πιστεύω πως πρέπει άμεσα, ως άνθρωποι του αθλητισμού, από όποια θέση κι αν τον υπηρετούμε, να αντιδράσουμε, να ανατρέψουμε την άδικη αυτή απόφαση. Σε μια στιγμή δύσκολη για την Ελλάδα όσο ποτέ, η φωνή της χώρας που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που αναβίωσε το αρχαίο πνεύμα αθάνατο, που τίμησε όσο καμιά το ωραίο, το μεγάλο και το αληθινό, πρέπει να αντηχήσει στα πέρατα της γης.

Προσωπικά, δίνω υπόσχεση, πως θα βρίσκομαι κοντά σας και θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις, ως άνθρωπος, αλλά και ως θεσμός, να κρατήσουμε την Πάλη στους Ολυμπιακούς Αγώνες, εκεί που δικαιωματικά της αξίζει να είναι!”