Παγκόσμιο ρεκόρ στον μαραθώνιο από τον Ντένις Κιμέτο

Ο Κενυάτης Ντένις Κιμέτο είναι ο μεγάλος νικητής του Μαραθωνίου του Βερολίνου, με τρόπο θριαμβευτικό.

Ο Κενυάτης δρομέας κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ, διανύοντας την απόσταση σε δύο ώρες, δύο λεπτά και 57 δευτερόλεπτα.

Ο 30χρονος Κιμέτο ξεκίνησε δυνατά, βρέθηκε να οδηγεί την κούρσα, μαζί με άλλα επτά άτομα, εκ των οποίων οι δύο ήταν συμπατριώτες του Κενυάτες, οι Εμάνουελ Μουτάι και Τζέφρι Καμβορόρ.

Μετά τα πρώτα είκοσι χιλιόμετρα, ο 30χρονος Κιμέτο άρχισε να ξεφεύγει από τους έξι από τους επτά, πλην του Μουτάι, για να τερματίσει τελικά άνετα πρώτος.

Αυτή του η άνεση -και αφού ξέφυγε και από τον Εμάνουελ Μουτάι τέσσερα χιλιόμετρα πριν τον τερματισμό- του κόστισε την ευκαιρία να δημιουργήσει ένα ανεπανάληπτο ρεκόρ, καθώς, την ώρα που άνοιγε την απόσταση και από τον τελευταίο συμπατριώτη του που τον ακολουθούσε, όλα έδειχναν -ο συγκερασμός απόστασης που επέμενε, μαζί με το χρόνο που έκανε για να διανύσει το προηγούμενο κομμάτι- ότι ο συνολικός του χρόνος θα "κατέβαινε" τις δύο ώρες!

Τελικά, τερμάτισε σε δύο ώρες, δύο λεπτά και 57 δευτερόλεπτα, καταρρίποντας την επίδοση του συμπατριώτη του Ουίλσον Κιπσάνγκ, ο οποίος είχε διανύσει την ίδια απόσταση και πάλι στο Μαραθώνιο του Βερολίνου σε δύο ώρες, τρία λεπτά και 23 δευτερόλεπτα στις 29 Σεπτεμβρίου 2013.

Η διαδρομή του Μαραθωνίου του Βερολίνου είναι ακριβώς 42 χιλιόμετρα και 195 μέτρα (26 μίλια και 385 γιάρδες, κατά το αγγλικό σύστημα μέτρησης) και ούτως ή άλλως, θεωρείται η γρηγορότερη διαδρομή μαραθωνίου στον πλανήτη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κούρσα της Κυριακής 28 Σεπτεμβρίου 2014 ήταν τόσο γρήγορη, που ο δεύτερος, πίσω από τον Ντένις Κιμέτο, Εμάνουελ Μουτάι, σημείωσε τον δεύτερο καλύτερο χρόνο όλων των εποχών (σε οκτώ Κενυάτες και δύο Αιθίοπες ανήκουν οι δέκα καλύτεροι χρόνοι) με δύο ώρες, τρία λεπτά και 14 δευτερόλεπτα, δηλαδή σε μόλις εννέα (!) δευτερόλεπτα λιγότερα από τον μέχρι πρότεινος παγκόσμιο ρέκορντμαν Ουίλσον Κιπσάνγκ, ο οποίος βρέθηκε στην τρίτη θέση όλων των εποχών!

Οι πρώτοι επτά αθλητές της κυριακάτικης κούρσας στο Βερολίνο:

1. Ντένις Κιμέτο (Κένυα) 2:02:57 (Παγκόσμιο Ρεκόρ)

2. Εμάνουελ Κιπτσιρτσίρ Μουτάι (Κένυα) 3:03:13 (Δεύτερη καλύτερη επίδοση στον κόσμο)

3. Αμπέρα Κούμα (Αιθιοπία) 2:05:56

4. Τζέφρι Κιπσάνγκ Καμβορόρ (Κένυα) 2:06:39

5. Ελιούντ Κιπτανούι (Κένυα) 2:07:28

6. Φράνκλιν Τσεπκβόνι (Κένυα) 2:07:35

7. Λέβι Ματέμπο (Κένυα) 2:08:33.