Σότσι 2014: Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει….

Λίγες ώρες απομένουν για την τελετή έναρξης των 22ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων 2014, στο Σότσι της Ρωσίας. Από τις 7 έως τις 23 Φεβρουαρίου, 5.500 αθλητές από 80 χώρες θα αγωνιστούν σε 98 αθλήματα. Το ρωσικό θέρετρο στη Μαύρη Θάλασσα θα φιλοξενήσει τους πιο δαπανηρούς Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς το κόστος τους ανέρχεται σε 37 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η ολυμπιακή φλόγα έχει ήδη φτάσει στην πόλη και επίσημοι, επισκέπτες και αθλητικές αποστολές καταφθάνουν συνεχώς. O Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν βρίσκεται στο Σότσι, προκειμένου να επιθεωρεί από κοντά κυρίως την επιχείρηση των ενόπλων και ειδικών δυνάμεων για την ασφάλεια των Αγώνων.

Τα μέτρα ασφαλείας στην μικρή αυτή πόλη στον Εύξεινο Πόντο είναι δρακόντεια, καθώς εδώ και ένα μήνα η απειλή ενός τρομοκρατικού χτυπήματος από τους Καυκάσιους εξτρεμιστές πλανάται στον αέρα.

Περισσότεροι από 40.000 πάνοπλοι αστυνομικοί και στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στο Σότσι και στα προάστια, όπου έχει χτιστεί το Ολυμπιακό χωριό, στο Ολυμπιακό Πάρκο στην περιοχή Αντλέρ. Η είσοδος στις ολυμπιακές ζώνες για όσους δεν διαθέτουν την απαιτούμενη διαπίστευση είναι αδύνατη ενώ οι έλεγχοι στις εισόδους των εγκαταστάσεων είναι αυστηρότατοι.

Εργασίες στο παρά πέντε

Παρά το γεγονός ότι η τελετή έναρξης είναι σε λιγότερο από ένα 24ωρο, η πόλη εξακολουθεί να θυμίζει εργοτάξιο.

Τα συνεργεία δουλεύουν πυρετωδώς στα στάδια και στις αθλητικές εγκαταστάσεις μέχρι και την τελευταία στιγμή ενώ, σε κάποιες περιπτώσεις, οι εργασίες στα πολυτελή ξενοδοχεία δεν έχουν ολοκληρωθεί, προκαλώντας την οργή των επισκεπτών.

Σύμφωνα με την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, 24.000 δωμάτια ξενοδοχείων θα είναι διαθέσιμα για τους επισκέπτες στο Σότσι και, παρά τις διαμαρτυρίες για απαράδεκτες καθυστερήσεις, η οργανωτική επιτροπή διαβεβαιώνει ότι όλα τα καταλύματα θα είναι έτοιμα στην ώρα τους.

Οι ηχηρές απουσίες

Αν και πρόκειται για ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός, οι Αγώνες του Σότσι έχουν αναπόφευκτα μια πολιτική χροιά.

Η Ρωσία έχει βρεθεί στο στόχαστρο της Δύσης και έχει δεχθεί επικρίσεις τόσο για τις καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όσο και το ρόλο της στην πρόσφατη ουκρανική κρίση.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, και άλλοι ξένοι ηγέτες έχουν δηλώσει ότι δεν θα ταξιδέψουν στο Σότσι, προκαλώντας την οργή της Μόσχας.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, αναφέρθηκε στο "μποϋκοτάζ" των Αγώνων από πολλούς ξένους αξιωματούχους, χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα.

"Το θέμα με το μποϋκοτάζ είναι μια ανοησία. Δεν μπορώ να θυμηθώ άλλους Ολυμπιακούς Αγώνες που να έχει γίνει τέτοιο θέμα. Όσοι έχουν μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους, ξένοι πολιτικοί, που ανακοίνωσαν ότι δεν θα παραβρεθούν, στην πραγματικότητα απορρίπτουν την πρόσκληση της Ολυμπιακής Επιτροπής. Τους δίνουμε τα συγχαρητήριά μας" είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Αθλητικά, στόχος της Ρωσίας είναι να βελτιώσει τις επιδόσεις της σε σύγκριση με τους χειμερινούς αγώνες του Βανκούβερ, στους οποίους είχε έρθει 11η στη γενική κατάταξη, αποκομίζοντας μόλις τρία χρυσά μετάλλια.

Τη νύχτα της Τρίτης έγινε η πρόβα τζενεράλε της τελετής έναρξης, η οποία ήταν εντυπωσιακή και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία σύμφωνα με τους διοργανωτές. Τα επίσημα βίντεο, που δόθηκαν στη δημοσιότητα, έδειχναν εντυπωσιακά πλάνα από τα πυροτεχνήματα, τα οποία φώτισαν τον ουρανό, ωστόσο στο διαδίκτυο κυκλοφόρησαν και ερασιτεχνικά βίντεο με σκηνές μέσα από την τελετή έναρξης.