Αναζητώντας ευθύνες άνευ χαρτοφυλακίου

Και ξαφνικά την ώρα που γίνεται ο κακός χαμός με λίστες που κυκλοφορούν από δω κι από 'κει και ουδείς μπορεί να πιστοποιήσει τη γνησιότητά τους, βγήκε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης και είπε ότι το ΣΔΟΕ έχει ζητήσει από τις ελληνικές τράπεζες τα στοιχεία πέντε χιλιάδων καταθετών, τα οποία και επεξεργάζεται.

Πέραν του γεγονότος ότι πρόκειται για κινήσεις του ελεγκτικού μηχανισμού που έπρεπε να γίνονται τόσα χρόνια - ανεξαρτήτως μνημονίου – ούτως ώστε να πληρώνουν τους φόρους και τα πρόστιμα που πρέπει, όσοι φοροδιαφεύγουν, η συγκεκριμένη αναφορά έχει τη σημασία της και για ένα ακόμη λόγο: ότι αποτελεί απάντηση σε ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Μπέζα.

Θυμίζω πολύ απλά ότι ο κύριος Μπέζας διετέλεσε επί σειρά ετών, υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τα έσοδα.

Επί της θητείας του μάλιστα, δεν είχε ανοίξει μύτη σε ότι αφορά τις συγκρίσεις των ποσών και των εισοδημάτων των καταθετών.

Γιατί πολύ απλά ο ίδιος δεν είχε δώσει καμία τέτοια εντολή.

Έρχεται λοιπόν σήμερα όντας απλός βουλευτής και στην ουσία εγκαλεί τον νυν υφυπουργό για το τι έχει κάνει για το θέμα.

Κι αυτό όμως αποτελεί ένα από τα παραδοσιακά και συνήθη φαινόμενα της ελληνικής πολιτικής ζωής.

Δηλαδή όσοι πολιτικοί διατελούν υπουργοί ή υφυπουργοί, αφού παραδώσουν το χαρτοφυλάκιο τους, να θυμούνται τι πρέπει να γίνει στους τομείς ευθύνης τους, στους οποίους οι ίδιοι δεν είχαν κάνει τίποτα επί της θητείας τους.

Αλλά έτσι είναι σ' αυτή τη χώρα.

Όλοι θυμούνται τις ευθύνες τους κατόπιν εορτής.

 

Σε λίγο μην εκπλαγείτε, αν ο κύριος Μπέζας ζητήσει και συγγνώμη για όσα δεν έκανε.

Συνηθίζεται άλλωστε και αυτό σε αυτό τον τόπο.

 

Καλημέρα σας.