Δρομείς από 105 χώρες τρέχουν στον 34ο Διεθνή Μαραθώνιο της Αθήνας

Ο μαραθώνιος θα διεξαχθεί την Κυριακή 13 Νοεμβρίου

Δρομείς από 105 χώρες του κόσμου θα συμμετάσχουν στην εφετινή διοργάνωση του 34ου διεθνή Μαραθωνίου της Αθήνας, το ενδιαφέρον για τον οποίο έχει ξεπεράσει εδώ και χρόνια τα ελληνικά σύνορα και χιλιάδες είναι εκείνοι που θέλουν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στην αυθεντική διαδρομή του αγώνα.
Από το 1983 έως σήμερα έχουν έρθει στην Ελλάδα δρομείς πλέον των 130 χωρών και το νούμερο αυτό χρόνο με το χρόνο αυξάνεται. Στον εφετινό αγώνα στις 13 Νοεμβρίου, θα συμμετάσχει για πρώτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης η Μπιρτ Φάρμπαχ, δρομέας από την Ναμίμπια, χώρα της Νοτιοδυτικής Αφρικής.

Η Ναμίμπια είναι χώρα της Νότιας Αφρικής στην ακτή του Ατλαντικού. Συνορεύει, προς βορρά με την Ανγκόλα και τη Ζάμπια, προς ανατολάς με την Μποτσουάνα και προς νότο με τη Νότια Αφρική. Πρωτεύουσά της είναι το Γουίντχοκ, έχει πληθυσμό 2.303.000, έκταση 825.418 τ. χλμ.και επίσημη γλώσσα της χώρας είναι η Αγγλική. Μέχρι το 1968 ήταν γνωστή με την ονομασία Νοτιοδυτική Αφρική και βρισκόταν υπό τη διοίκηση της Νότιας Αφρικής. Ύστερα από πολύχρονο και αιματηρό αγώνα εναντίον του ρατσιστικού καθεστώτος της Νότιας Αφρικής, απέκτησε το 1990 την ανεξαρτησία της και μετονομάστηκε σε Ναμίμπια.

Αξίζει να αναφερθεί ότι πάρα πολλοί δρομείς που έρχονται στην Αθήνα, ταξιδεύουν από πολύ μακρινές χώρες αλλά και χώρες που προκαλούν εντύπωση για την αγάπη που δείχνουν στη χώρα μας και στον Μαραθώνιο.

Στα 34 χρόνια διεξαγωγής του Αυθεντικού Μαραθωνίου, που είναι αφιερωμένος στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη, έχουν συμμετάσχει δρομείς, μεταξύ των άλλων «γνωστών» χωρών, από το Αφγανιστάν, το Βανουάτου, Βιετνάμ, Γουαδελούπη, Γκουάμ, Γουατεμάλα, Γροιλανδία, Εκουαδόρ, Ζάμπια, Ζουαζιλάνδη, Μαλδίβες, Μπαρμπάντος, Μπρουνέι, Μποτσουάνα, Παλάου, Παρθένες Νήσοι, Περού, Ρουάντα Σρι Λάνκα, Τανζανία, Χιλή κ.ά.
Στην ιστορία της διοργάνωσης αθλητές από έντεκα χώρες έχουν καταφέρει να κατακτήσουν στους άνδρες την πρώτη θέση. Κενυάτες αθλητές έχουν κατακτήσει 12 νίκες και οι Έλληνες 11. Αναλυτικά οι χώρες που έχουν κατακτήσει έστω και μία νίκη στον ΑΜΑ: Κενυα, Νότια Αφρική, Σουηδία, Βέλγιο, πρώην ΕΣΣΔ, Βρετανία, Ολλανδία, Ιαπωνία, Τανζανία και Μαρόκο.

Στις γυναίκες, αθλήτριες από 13 χώρες έχουν βρεθεί στην κορυφή του ΑΜΑ με την Ελλάδα να μετρά οχτώ νίκες, τις περισσότερες από κάθε άλλη χώρα, και την Ιαπωνία να ακολουθεί με έξι. Αναλυτικά οι χώρες από τις οποίες προήλθαν οι νικήτριες του ΑΜΑ: Ελλάδα, Ιαπωνία, ΗΠΑ, Γερμανία, πρώην ΕΣΣΔ, Βρετανία, Ρωσία, Λιθουανία, Νέα Ζηλανδία, Ολλανδία, Νορβηγία, Αιθιοπία, Κένυα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...